Etos - Home Page Timocka krajina na Internetu
Etos diskusioni forum
Home | Lični podaci | Registracija | Nove poruke | Članovi | Pretraga | Pomoć
Korisničko ime:
Lozinka:
Memoriši lozinku
Zaboravili ste vašu lozinku?

 Sve grupe tema
 Ekologija
 Ekološke organizacije
 TIMOK 77.- Trideset godina prve OIA
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Naredna strana
Autor Prethodna tema Tema Sledeća tema
Strana: od 2

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 16 Apr 2006 :  17:08:42  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
REPUBLIČKA OIA “TIMOK 77.”:1.Naziv programa: Život i običaji sezonskih stočara na Dubašničkoj površi
2.Naučna oblast: etnologija
3.Stručni saradnik: dr Petar Vlahović
4.Rukovodilac akcije: Lazar Prodanović, Draškić Radovan
5.Lokacija smeštaja: Dubašnica
6.Učesnika: 39 (34 omladinaca i 5 stručnih saradnika)
7.Vreme: 1.-20.avgust
8.Organizator: MIS
9.Rezulati: monografija

1.Naziv programa: Speleološka istraživanja istočnog Kučaja;
Iznalaženje veza između postojećih kraških kanala i pećina (Zlotska, Mandina, Vodena, Hajdučka, Gaura mare)
2.Naučna oblast: speleologija
3.Stručni saradnik: dr Radenko Lazarević
4.Rukovodilac akcije: Miodrag Vujić
5.Lokacija smeštaja: Zlot
6. Učesnika: 25
7.Vreme: 1.-20.avgust (13.8.Stojkova ledenica, 17.-19.8. Hajdučica, Vernjikica i Lazareva pećina i dr.)
8.Organizator: MIS i Društvo mladih istraživača “Vladimir Mandić Manda” Valjevo
9.Rezultati: Elaborat, turistički vodič “Zlotske pećine”

1.Naziv programa: Živi svet i ekološki uslovi na području Velikog Krivelja i okoline
2.Naučna oblast: biologija
3.Stručni saradnik: Vojkan Jovanović
4.Rukovodilac akcije:Vigor Majić
5.Lokacija smeštaja: Krivelj
6. Učesnika: 50
7.Vreme: od 1.avgusta do 20. avgusta

1.Naziv programa: Istraživanja zagađenosti Borskog jezera
2.Naučna oblast: ekologija
3.Stručni saradnik: dr Kljajić Radojica
4.Rukovodilac akcije: Niković Marjan
5.Lokacija smeštaja: Savača - Borsko jezero
6. Učesnika: 50
7. Vreme: 1.-20.avgust
8. Organizator: MIS
9. Rezultati:

Na ovoj prvoj istraživačkoj republičkoj akciji u Srbiji bilo je dvanaest programa na lokacijama širom istočne Srbije. Od toga četiri na teritoriji Bora.
U 2007. godini obeležavamo 30 godina ovog prvog velikog istraživačkog programa Mladih istraživača Srbija u kome su borski istraživači imali značajnog udela. Zato je važno prikupiti što više podataka o ovoj akciji.

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 13 Mar 2007 :  23:30:43  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Započeli smo, u godini njenog tridesetogodišnjeg jubileja, sa prikupljanjem građe o ovoj prvoj republičkoj omladinskoj istraživačkoj programskoj akciji. Evo za početak jednog članka o završnoj svečanosti na završetku ove akcije, već daleke 1977. godine:

Završena omladinska istraživačka akcija «TIMOK 77»

DOŽIVLJAJ KOJI ĆE SE PAMTITI

Na završnoj svečanosti govorili Milutin Milošević, podpresednik Republičke konferencije SSRNS, Jovan Milošević, predsednik Skupštine opštine Bor i Dušan Mihajlović komandat akcije. Učestvovalo preko 500 mladih iz svih krajeva zemljeBor. – Po mnogo čemu će ovogodišnja omladinska istraživačka akcija «Timok 77» njenim učesnicima ostati u sećanju. U počasnom stroju prošle subote, mnogima od preko 500 mladića i devojaka iz svih krajeva zemlje, ustreptala su srca, prepuna od tek naučene ljubavi za prirodu, drugarstvo i najlepše uspomene.

Region Timočke krajine bio je proteklih dvadeset dana poprište brojnih zanimljivih akcija. U borskoj opštini su se na odgovornom zadatku našle grupe ekologa (Borsko jezero), biologa (Krivelj) i speleologa (Zlot), a štab akcije nalazio se u TŠC. U Kladovu su istraživali arheolozi, u Donjem Milanovcu turisti i istoričari, u Majdanpeku kuvari «prirodnih namirnica», na Dubašnici etnolozi, na Rtnju astronomi i podmladak, u Sokobanji sociolozi... Svi oni su prošle subote s ponosom govorili o svojim dvadesetodnevnim iskustvima i rezultatima. Oni su, sumnji nema, veoma dobri. Otkriveno je mnogo prirodnih rariteta, pećina, drugih prirodnih fenomena. U sećanju će ostati i nezaboravno drugarstvo koje je vladalo u toj jedinstvenoj školi bratstva i jedinstva.

Valja iskoristiti ovaj trenutak i podsetiti da je ovo prva velika akcija najmlađe društvene organizacije. Naravno, nikako se ne mogu podcenjivati ni prethodne akcije, ali, ono što se u Timočkoj krajini zbivalo, nadmašuje sve dosadašnje slične manifestacije.

I gotovo se ne zna šta u ovakvim trenucima treba najpre da bude pomenuto. Praksa je pokazala, u to treba verovati, da posle svakog ovakvog događaja velika istraživačka omladinska porodica postaje još brojnija. Valja istaći i podatak da je ova svojevrsna akcija bila izuzetna škola samoupravljanja, idejnog rada, opštenarodne odbrane i društvene samozaštite. Sve to, čitava armija mladih Jugoslovena učinila je na terenima našeg regiona.

Zbog toga je pomoć koju su Timočani pružili omladincima za ostvarenje plemenitih ciljeva višestruko značajna. Borani i Majdanpečani i žitelji svih drugih opština regiona pružili su nesebičnu pomoć mladim ljudima i sigurno će to biti zapamćeno.
Svečanom činu zatvaranja prisustvovali su, pored svih učesnika akcije, i Milutin Milošević, podpresednik Republičke konferencije Socijalističkog saveza Srbije, Slobodan Palalić, predsednik Saveza socijalističke omladine Srbije, Jovan Milošević, predsednik Skupštine opštine Bor i drugi brojni gosti. Na mitingu koji je tom prilikom održan, omladincima su govorili Milutin Milošević, Jovan Milošević, a domaćinima se rečima zahvalnosti obratio i Dušan Mihajlović, komandant ove lepe akcije.

Konačni rezultati akcije biće poznati krajem godine, kada će se o tome razgovarati u Boru, a iduće godine ekspedicija mladih seli se na terene u slivu Velike Morave.
M.R.

«Kolektiv», list RTB Bor, 26. avgust 1977., str. 6.
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 13 Mar 2007 :  23:35:25  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Jubilej prve omladinske istraživačke akcije


«TIMOK 77»


U 2007. Dani mladih istraživača Bora biće posvećeni jubileju trideset godina od organizovanja prve republičke istraživačke akcije Mladih istraživača Srbije “TIMOK 77”

Stoga će značajniji deo sadržaja ovogodišnjih Dana mladih istraživača Bora biti posvećen podsećanju na programe OIA “Timok 77”, na rezultate i učesnike tadašnjih istraživanja. Ovaj deo programa biće realizovan u saradnji sa Mladim Istraživačima Srbije.
O programu Dana mladih istraživača Bora 2007. pogledaj na adresi ovog Foruma http://www.etos.co.yu/forum/teme.asp?TOPIC_ID=1038

Od dvanaest istraživačkih programa koji su realizovani na području Timočke krajine u okviru “TIMOK 77”, četiri istraživačka programa su bila realizovana na teritoriji opštine Bor:


Život i običaji sezonskih stočara Dubašnice,

Spelološka istraživanja južnog Kučaja,

Živi svet i ekološki uslovi Velikog Krivelja i okoline, i

Istraživanje zagađenosti Borskog jezera

Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 13 Mar 2007 :  23:38:21  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
A evo kako je kratkim člankom o jednom od programa TIMOK 77 na terenu Negotina izvestio list Kolektiv RTB Bor:

Mladi istraživači na Deli Jovanu


Negotin. – Do 20. avgusta ove godine Timočka krajina je domaćin učesnicima omladinske istraživačke akcije «Timok 77».

U okviru ove akcije organizovaće se i geološka ispitivanja na Deli Jovanu. Mladi istraživači treba da istraže zlatonosne kvarcne žice na južnim i jugoistočnim padinama ove planine. Centar ove geološke programske akcije su Stevanske livade. Akciji se pridružuje i Industrija hemijskih proizvoda Prahovo na taj način što treba da obezbedi smeštaj za pedeset omladinaca u svom odmaralištu. Predviđa se da će mladi istraživači u slobodnom vremenu urediti krug odmarališta za radnike Prahova za vreme obavezne sedmodnevne rekreacije.
V.P.

«Kolektiv», list RTB Bor, 12. avgust 1977.
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 19 Mar 2007 :  23:51:52  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Sa konferencije za novinare održane u četvrtak 15. marta 2007. u Medija centru Multimediale Bor:


MLADI ISTRAŽIVAČI SRBIJE OBELEŽAVAJU TRIDESET GODINA POSTOJANjA


Ove godine navršavaju se trideset godina od prve akcije Mladih istraživača Srbije “Timok 77”, organizovane u Timočkoj krajini. To je i povod da mladi istraživači iz cele Republike obeleže ovaj redak jubilej na obalama Timoka, Dubašnici, Crnom vrhu, Homoljskim planinama i Staroj planini.
Neće izostati ni Mađunarodni omladinski radno-istraživački kamp (MORIEK) od 1. do 15. avgusta, gde će se okupiti studenti iz deset evropskih zemalja.
- Kamperi će uređivati Zlotske pećine i Lazarev kanjon. Boraviće u selima Brestovac i Gornjane, upoznati se sa najstarijim ljudima i običajima sezonskih stočara. Zajedno sa istraživačima iz cele Srbije ispitivaće zagađenost Borskog jezera i Timoka. Šezdeset speleologa «pročešljaće» pećine Dubašnice i Stola. Predviđene su i etno-večeri, posete vodenicama, kamenim mostovima i vodotocima, najlepšim oazama zdravlja na Crnom vrhu i Miroču – rekla je Milica Kabić iz organizacije borskih istraživača, na konferenciji za novinare.

Izvor: Multimediala Bor, nedelja 18.3.2007.
http://www.multimediala.info/

Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 21 Mar 2007 :  23:05:49  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Evo jednog članka iz nekadašnjeg opštinskog lista "Borske novosti" o OIA "Timok 77":


U subotu se završava omladinska istraživačka akcija «TIMOK 77»

ZAVRŠNA SVEČANOST U BORU

Na području opštine za prvih deset dana akcije utvrđeno da su jablanovi na Velikom kršu sasušeni, a ribe u Borskom jezeru obolele, otkriveno je 46 novih, manjih i većih, pećina kod Zlota i ispitan život sezonskih stočara na Dubašnici


Omladinska istraživačka akcija «Timok 77», posle dvadeset dana rada u dvanaest programskih akcija na popdručju Timočke krajine, biće završena u subotu, 20. avgusta. Tog dana, na završnoj svečanosti u boru, okupiće se svih 600 učesnika ovogodišnje akcije, iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hervegovine, Vojvodine i Kosova.
Za prvih deset dana rada procenat planiranog programa u svim akcijama znatno je premašen.

Na području borske opštine, da podsetimo, rade biolozi, ekolozi, speleolozi i etnolozi. Biolozi su utvrdili da su svi jablanovi na Velikom kršu sasušeni, a do kraja akcije treba da se ustanovi da li je reč o bolesti, ili nekom novom industrijskom zagađenju. Ova grupa, inače, detaljno ispituje uticaj zagađenja na živi svet (na površini i na zemlji) baš na terenu budućeg rudnika Celiki Krivelj, a u program je naknadno uneto i toksikološko ispitivanje pesticida u seoskim domaćinstvima.
Istražujući Borsko jezero, ekolozi su potvrdili da je više od 40 odsto riba, belica i klena, obolelo od ribljeg parazita ligule (jedne vrste pantljičare). Zanimljivo je da u okolini Jezera još nije pronađena ni jedna zmija otrovnica, a njegovi najveći zagađivači su – ribolovci. U vodi i pored obale pronađeno je zabrinjavajuće mnogo mehaničkih otpadaka, od kojih najviše plastičnih kesa (koje, inače, vrlo sporo trunu) i konzervi.
U kanjonu Zlotske reke speleolozi su pronašli 46 novih objekata dužine od 10 do 320 metara. U Lazarevoj pećini otkriven je novi hodnik (dugačak kilometar i po) koji je u čast akcije, nazvan «Timok 77».

Etnolozi su, ispitivanjem života i običaja sezonskih stočara na Dubašničkoj površi, ostvarili za prvih deset dana 70 odsto svog programa. Stočarenjem se, uglavnom, bave penzionisani radnici Rudarsko-topioničarskog basena iz Zlota i Žagubice, a imaju dvojako stanište: bačije i pojate.

Društveni i kulturno-zabavni život, idejno-politički rad i osposobljavanje za opštenarodnu odbranu, takođe su, u svim akcijama, veoma razvijeni. Etnolozi, biolozi, ekolozi i speleolozi ostvarili su izvenrednu saradnju sa svim društveno-političkim organizacijama Krivelja, Zlota, Brestovca i Bora, kao i sa radnim organizacijama koje se bave srodnim delatnostima, a razmenjene su i međusobne posete samih programskih akcija.
M. Milivojević

Antrfile:
POSETE

Prošle sedmice mlade istraživače posetili su i upoznali se sa njihovim radom Dragoslav Marković, predsednik Predsedništva SR Srbije, i Slobodan Palalić, predsednik Republičke konferencije SSO Srbije


Izvor: Borske novosti, 17. avgust 1977. godine
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 20 May 2007 :  18:28:35  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Evo još jednog članka iz Borskih novosti od 20. jula 1977. u kome se najavljuje početak OIA "TIMOK 77":

Najava na naslovnoj stranici "Borskih novosti":

SAVETOVANJE O AKCIJI "TIMOK 77"


U subotu i nedelju, 23. i 24. jula, u Boru će biti održano savetovanje o Omladinskoj istraživačkoj akciji "Timok 77". Ovo je prva akcija ovakve vrste kod nas. Organizatori su republičke konferencije Mladih istraživača i Saveza socijalističke omladine.
Na savetovanju će se, pored istraživačkih programa, analizirati i ostali programi koje će ostvarivati svih 12 ovogodišnjih programskih akcija.
Omladinske istraživačke akcije organizovaće se ubuduće svake godine. Idućeg leta istraživanja će se obavljati na području južnomoravskog regiona.

Članak se nastavlja na drugoj strani "Borskih novosti":

OMLADINSKA ISTRAŽIVAČKA AKCIJA «TIMOK 77»


TRAGANJE PO NEPOZNATOM


Na području borske opštine radiće biolozi, ekolozi, etnolozi i speleolozi • Sve programske akcije sarađivaće sa naučnim institucijama, fakultetima i privrednim organizacijama • Prijavljivanje još traje

Oko 600 mladih istraživača Srbije biće okupljeno od 1. do 20. avgusta u 12 programskih akcija «Timok 77» na području Timočke krajine, od kojih će četiri biti izvedene u borskoj opštini. Programe za ovogodišnja istraživanje sačinili su programski saveti svih akcija, u kojima se nalaze ugledni stručnjaci za svaku oblast.

Četiri akcije u borskoj opštini

Biološka akcija će okupiti oko 60 učesnika koji će biti smešteni u OŠ “Đura Jakšić” u Krivelju. Zadatak mladih biologa biće da ispitaju uticaj aerozagađenja na biljni i životinjski svet okoline Bora.
Tema za hidroekologe je utvrđivanje zagađenosti Borskog jezera i mogućnost pošumljavanje njegove okoline. Oko 50 mladih istraživača koji će biti smešteni na Savači, ustanoviće sadašnji stepen zagađenja, registrovaće sve sadašnje i moguće zagađivače i ispitati zagađenost flore i faune Jezera, njegovih pritoka i okoline.
Etnolozi će na Dubašnici ispitivati život i običaje sezonskih stočara. U ovoj grupi od 35 učesnika, smeštenih u zgradi Šumske sekcije, posebno će se angažovati omladinci iz Zlota koji će svojim drugovima iz drugih krajeva biti prevodioci sa vlaškog govora kojim se stari stočari služe.
Mladi speleolozi će ispitivati kanjon Zlotske reke, a biće smešteni u šatorima kod Zlotske pećine. Zadatak im je da izrade katastar speleoloških objekata i iznađu veze između pojedinih objekata oko Zlota.

Ostale akcije


Na Stevanskim livadama će boraviti 45 geologa. Njihova tema je: istraživanje kvarcnih zlatonosnih žica na Deli Jovanu. Program i finansijska sredstva za izvođenje akcije obezbedio je Instutut za bakar (odeljenje za geologiju) u Boru.
Turistička sekcija će ispitivati razvoj turizma na Dunavu, a tema za istoričare je: Timočka krajina u prvom srpskom ustanku. Obe sekcije će biti u Donjem Milanovcu i imaće oko 55 članova.
Učesnici akcije «Ishrana u prirodi» boraviće u okolini Rajkove pećine kod Majdanpeka. Oni će ispitivati mogućnosti ishrane u uslovima rata i prvih deset dana hraniće se isključivo onim što u prirodi nađu.
Arheolozi će ispitivati tvrđavu Fetislam u Kladovu, a na Rtnju će oko 30 mladih astronoma pratiti i snimati meteorite.
Mladi i slobodno vreme – to je tema za 40 mladih sociologa koji će boraviti u Sokobanji, dok će sa 90 članova podmlatka mladih istraživača na Rtnju raditi vaspitači, instruktori i predvodnici po programu koji jue prilagođen uzrastu pionira.

Sve programske akcije sarađivaće sa naučnim institucijama, fakultetima i privrednim organizacijama, a smeštaj i ishranu za sve učesnike obezbedile su opštine u kojima će se pojedine programske akcije odvijati. Svi učesnici će raditi amaterski i dobrovoljno, a za pojedine akcije su se opredelili prema ličnom interesovanju. Zasad se zna samo približan broj učesnika svih akcija, jer se zainteresovani još uvek mogu prijavljivati.
M. Milivojević

Izvor: Borske novosti, 20. jula 1977.
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 20 May 2007 :  18:35:01  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
A evo kako Borske novosti pišu na kraju OIA "TIMOK 77":

NA KRAJU OMLADINSKE ISTRAŽIVAČKE AKCIJE «TIMOK 77»


ZNAČAJNA I BROJNA OTKRIĆA


Radni ljudi i građani Bora i Timočke krajine bili su izvenredni domaćini mladim istraživačima, ali je učešće Borana u samim akcijama bilo – simbolično


Iako naučna analiza obavljenih istraživanja i prikupljanih podataka na nedavno završenoj Omladinskoj istraživačkoj akciji «Timok 77» tek treba da bude urađena, o obimu obavljenih poslova i nekim vidljivim rezultatima može se već sada govoriti.
Predvođeni istaknutim stručnjacima za određene oblasti, srednjoškolci, studenti, osnovci i mladi radnici iz skoro svih krajeva jugoslavije dali su značajan doprinos izučavanju Timočke krajine. U istočnom Kučaju pronađeno je oko 50 do sada nepoznatih pećina, na Deli Jovanu su otkrivena nova nalazišta kvarca sa značajnim primesama zlata, između sadašnje i buduće brane na đerdapu otkriveno je nekoliko desetina novih arheoloških nalazišta iz raznih perioda, ispitane su turističke perspektive Donjeg Milanovca i okoline.
Uticaj industrijskog zagađenja na živu prirodu istraživan je u dolini Kriveljske reke, a rezultati će kasnije biti upoređivani sa uticajem rudnika Veliki Krivelj. Posebna pažnja obraćena je na dosad neispitanu pojavu sušenja jablanova. Ispitivanje Borskog jezera pokazalo je da je voda prilično čista, ali da je nemarni građani sve više zagađuju najraznovsrnijim otpacima, a za obolele ribe belice i klenove predložiće se način lečenja.
Dokazane su mogućnosti ishrane, u posebnim uslovima, isključivo divljom florom i faunom.
Prvi put ove godine istraživači su u svoj program uneli, pored prirodnih, i društvena istraživanja. Sociološka programska akcija u sokobanjskoj opštini ispitivala je način korišćenja slobodnog vremena gradske i seoske omladine, a etnolozi su obišli sve bačije na Dubašnici, interesujući se za život i običaje savremenih sezonskih stočara.
Mladi astronomi su, razume se, svoja istraživanja usmerili dalje od naše planete: posmatrali su sa Rtnja meteorske pojave i zvezde.
Od posebnog značaja bio je rad 80 pionira, članova podmlatka Mladih istraživača. Predavanjima i praktičnim radom pioniri su upoznati sa svim programskim akcijama i opredelili se za onu koja ih najviše privlači.

U pripremu akcije bilo je uključeno više od hiljadu organizacija i institucija, a dve trećine troškova obezbedile su radne organizacije Timočke krajine, posebno Basen Bor. Radni ljudi i građani ovog dela Srbije bili su izvenredni domaćini mladim istraživačima. To važi i za Bor, u kome je bio smeštem glavni Štab i na čijem području su izvedene četiri programske akcije.

Međutim, učešće svega šest Borana u istraživačkim akcijama više je nego simbolično. Zato su reči Milutina Miloševića, potpresednika Republičke konferencije SSRN, izgovorene na zatvaranju ove akcije, da je potrebno «još dosta da se učini da bi se ovom delatnošći bavio bavio što veći broj ljudi, zbog čega omladinske organizacije i društvo u celini moraju više pažnje da posvete radu mladih istraživača i njihovom razvoju i da im pruže punu pažnju i podršku», odnose, u punoj meri i na našu sredinu.

Izvor: Borske novosti, 31. avgust 1997.

Kako da utvrdimo ko su ovi Borani? Bilo bi dobro da čujemo njihova sećanja na te prve istraživačke dane. I šta misle o tome kako rade mladi istraživači danas.
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 20 May 2007 :  19:48:43  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
A evo ko je sve posećivao akciju i pružao podršku mladim istraživačima te 1977. godine :

Ragovor ugodni sa Tiborom Sekeljom


BIO SAM VRAČ


Pred nama, u prostorijama štaba akcije «Timok 77», sed i vitalan, preplanuo od sunca i nikad dokon, istraživač i putopisac, planinar i svetski putnik, Tibor Sekelj. Na čelu kao da mi se presreću predeli neki daleki, koje je zauvek poneo, a davno pohodio. To lice su videli Indijanci i vrači, poglavice i Kurdi, Papuanci i Glineni ljudi.

Otkud prisustvo Tibora Sekelja, čoveka koji je od 140 video 81 zemlju sveta, koji se sporazumeva na 24 jezika, koji je izdao 15 knjiga, u Boru i akciji «Timok 77».

- Ja sam od samog početka sa istraživačima. U stvari, pre devet godina učestvovao sam u formiranju društva istraživača. I kad god mi vreme dozvoli učestvujem u planiranju, u akcijama i u savetima. Ja bih rekao da je, na relaciji društvo – Sekelj, uspostavljena simbioza: Ja mlade inspirišem iskustvom, a oni mene elanom. Sarađujemo na obostrano zadovoljstvo.

- Koja su obeležja ove akcije koja su, istovremeno, u skladu sa Vašim zanimanjima?

- Sve što se radi u istraživačkim akcijama ima veze sa mojim aktivnostima. Akcija «Timok 77» je podeljena na 12 istraživačkih grupa, zavisno od opredeljenja učesnika. Ja sam u toku ovih osam dana, koliko ovde boravim, obišao sve grupe, jednu po jednu i sa svakom od njih sam razgovarao. Pričali smo kako da se njihov rad poboljša, iznalazili smo mogućnosti za to. Pričao sam im o svojim brojnim ekspedicijama po svetu.

- Šta je vredno vašeg interesovanja u ovim ljudima i ovim krajevima?

- Mnogo toga Pre svega: seoski, stočarski, vlaški živalj koji na svoj način sebi stvara egzistenciju, koristeći bogate pašnjake, koje su stanovnici ovih krajeva pretvoruli u svojevrstan izvor svog življenja. Kao etnolog mogu da konstatujem da su u zabačenim mestima stočari zadržali stare običaje koji vuku poreklo iz davnina i preko kojih današnji istraživači mogu da nazru način življenja i način mišljenja ljudi koji su pre nekoliko vekova nastanjivali ovaj kraj.

- Koji bi podaci, ukratko, bili najvernija ilustracija vašeg dosadašnjeg rada?

- Od mojih istraživačkih poduhvata vredni su da se spomenu: moje planinarske ekspedicije – dvostruko osvajanje najvišeg vrha Anda, Akonkagve (7.035 m), usponi na vulkane u Meksiku, na Kilimanđžaro i druge planine. Zatim probijanje kroz podzemnu reku San Heronim u Meksiku, pronalaženje izgubljenog grada u ruševinama u Hondurasu. Međutim, najvažnije su moje ekspedicije sa etnološkim ciljevima u toku kojih sam proučavao život domorodačkog stanovništva Matogrosa i amazonskog predela u Boliviji i Brazilu, Papuanaca i Melanežana u Novoj Gvineji i više naroda u istočnoj i zapadnoj Africi. Stanovnici zemalja južne Azije, takođe, su bili predmet mog interesovanja.

- Ratnici sela Čambri u Novoj Gvineji pošli su jedne noći u lov na vašu glavu. Takvi trenuci nisu bili retki u Vašem istraživačkom radu. Kako uspevate da iz svih iskušenja iznesete živu glavu?

- Te noći na Novoj Gvineji, kada je moja glava trebalo da bude prineta u čast nove kuće ratnika sela Čambri, osetio sam strah, ali nisam dozvolio da me strah zaslepi i paralizuje. Opreznost je budnost, koncentracija u akciji. To me je tada , i mnogo puta kasnije, spasilo. Inače, za moj način ispitivanja bitno je što se ja identifikujem sa narodom koji je predmet mog ispitivanja i interesovanja. Ja u takvim prilikama, kao i uvek uostalom, delim i rad i zabavu. Hranim se na njihov način i poistovećujem sa njihovom duhovnom kulturom. Samo zahvaljujući tome sam mogao postati vrač u jednom amazonskom plemenu, uz ne male žrtve, i jogi u Indiji.

- Planovi, buduća putovanja?

- Planiram i dalje da putujem. Na primer, moje sledeće putovanje će biti u Nigeriju gde ću u trajanju od nekoliko meseci proučavati kulturne tokove u istoriji te zemlje. Rezultat tog rada biće knjiga o Narodnom muzeju Nigerije za ediciju «Muzeji sveta».
Razgovarao i zabeležio
Slobodan Ž. Rakić

Izvor: Borske novosti, 10. avgust 1977.
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 21 May 2007 :  19:29:08  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Pošto smo videli kako lokalna štampa piše na završetku akcije TIMOK 77 da vidimo kako je bilo na početku:

PREKJUČE, SVEČANIM OTVARANJEM U RAJKOVU KOD MAJDANPEKA


POČELA ISTRAŽIVAČKA AKCIJA “TIMOK 77”


Na području borske opštine rade četiri istraživačke grupe I Štab akcije, sa oko 250 mladih istraživača – akciju otvorio Božin Jovanović, član CK SKJ – Otkriveno spomen-obeležje akcije koja traje do 20. avgusta


Danas je već treći dan kako 600 omladinaca i omladinki, članova istraživačkih organizacija iz 45 opština Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Vojvodine i Kosova, raspoređenih u 12 grupa, ostvaruju svoje zadatke na području svih osam opština Timočke krajine.

_______________________________________________________________________
SASTANAK ŠTABA MLADIH EKOLOGA


Sastanku Štaba ekološke programske akcije, koja je smeštena na Savači kod Borskog jezera, prisustvovali su prošlog petka i predstavnici društveno-političkih, društvenih i radnih organizacija Bora.
-Ove organizacije su u toku naših priprema imale izuzetno razumevanje za akciju, a pomoć će nam pružiti i u toku rada – rekao je komandant ekološke akcije Marijan Niković. – Tako je, recimo, Udruženje sportskih ribolovaca obezbedilo svu potrebnu opremu za ispitivanje jezera, Institut za bakar nam je, pored svoje laboratorije za ispitivanje vode, dao i priručnu laboratoriju za rad na terenu, a Marksistički centar će obezbediti predavače za teme iz idejno-političkog programa.
Ova grupa će posebnu saradnju uspostaviti sa Fondom voda i sa mesnom zajednicom i osnovnom organizacijom SSO sela Brestovca, na čijem području radi.

_______________________________________________________________________


Ova omladinska istraživačka akcija, nazvana “Timok 77”, u prisustvu doktora Najdana Pašića, člana Predsedništva SR Srbije, Dušana Grigorijevića, predsednika Gradske konferencije SK Beograda, Slobodana Palalića, predsednika Republičke konferencije SSO, i drugih gostiju, svečano je otvorena u ponedeljak u Rajkovu kod Majdanpeka.
Sve učesnikie akcije pozdravio je predsednik SO Majdanpek Sava Lazarević, zatim je o programu ovogodišnje akcije govorio njen komandant Dušan Mihajlović, koji je i predsednik Republičke konferencije Mladih istraživača Srbije, a akciju je, prigodnim izlaganjem, otvorio Božin Jovanović, član Centralnog komiteta SKJ i podpresednik Skupštine ove akcije.
Na mestu otvaranja akcije otkriveno je spomen-obeležje koje je uradio akademski slikar Branko Conić. To je skulptura visoka četiri metra koja simbolizuje mladog istraživača u prostoru. Izgrađena je od raznih vrsta materijala, među kojima su kristali iz borskih rudnika, sa dodatnim elementima folklornih odlika Timočke krajine. Spomen – obeležje će biti otkriveno i u Boru čime će se obeležiti završetak ovogodišnje akcije.
Sa svečanog otvaranja upućen je pozdravni telegram drugu Titu, a posle zajedničkog obilaska Rajkove pećine, sve programske grupe su otputovale na teren gde će do 20. avgusta ostvarivati svoje zadatke.
Na području borske opštine rade četiri istraživačke grupe koje, sa članovima Štaba cele akcije, okupljaju oko 250 istraživača. Mladi biolozi su smešteni u Krivelju, ekolozi na Savači kod Borskog jezera, etnolozi na Dubašnici a speleolozi u Zlotu.
Juče su u Boru počeli, a danas će biti završeni seminari po specijalnim programima za referente za informisanje, idejni rad i opštenarodnu odbranu.
M.Milivojević

Izvor: Borske novosti, strana 2., 3. avgusta 1977.
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 27 Jun 2007 :  10:43:47  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Prva omladinska istraživačka akcija "Timok 77" najavljena je u Boru savetovanjem rukovodstva i organizatora akcije. Evo kako su "Borske novosti" 27. jula 1977. izvestile o rezultatima tog savetovanja:

SAVETOVANJE O OMLADINSKOJ ISTRAŽIVAČKOJ AKCIJI "TIMOK 77"


SVE SPREMNO ZA POČETAK


U Boru je prošle subote i nedelje održano savetovanje štabova svih programa prve omladinske istraživačke akcije "Timok 77" koja će ove godine biti održana na području Timočke krajine. Bio je to poslednji dogovor pred početak akcije.

ZAJEDNIČKI PROGRAMI SVIH ISTRAŽIVAČKIH AKCIJE


Predmet razgovora na ovom savetovanju bili su zajednički programi svih istraživačkih akcija. To su programi idejno-političkog rada, negovanja tradicija NOR-a, zaštite i unapređenja čovekove životne sredine, opštenarodne odbrane, društvene samozaštite i bezbednosti, kulturno-zabavnog života i stručnog obučavanje i usavršavanja, koji će se ostvariti predavanjima, prikazivanjem filmova, susretima sa meštanima i drugim oblicima.
Mladi istraživači će biti upoznati sa privrednim i kulturno-istorijskim razvojem, kao i sa razvojem narodno-oslobodilačke borbe u opštini na čijem području će raditi. Takođe, predviđa se da učesnicima svih akcija govori poznati istraživač Tibor Sekelj. Posebna pažnja posvećena je dogovorima za proslavu 6. avgusta - Dana rudara.

U toku ove nedelje štabovi svih akcija će obići terene na kojima će se obaviti istraživanja, uspostaviće kontakte sa stanovništvom i društveno-političkim organizacijama i pripremiti objekte za boravak istraživača.

Prema oceni ovog savetovanja, akcija kojim Mladi istraživači Srbije obeležavaju velike Titove jubileje, izvanredno je prihvaćena u celoj Timočkoj krajini, a izuzetan doprinos njenoj realizaciji pružio je Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Programske akcije ostvarivaće se u svim opštinama timočkog regiona, a Štab cele akcije sa zajedničkim stručnim službama nalaziće se u Boru, u prostorijama Obrazovnog centra na Četvrtom kilometru. U Boru će za vreme akcije raditi i kadrovska škola za članove inicijativnih odbora u regionaima gde još nema istraživačkih organizacija.

Ovogodišnju akciju svečano će otvoriti Božin Jovanović, podpresednik Skupštine akcije, u ponedeljak 1. avgusta , u Rajkovu kod Majdanpeka, a već 2. avgusta istraživači će početi sa ostvarivanjem svojih programa. Na samom početku akcije (2. i 3. avgusta) u Boru će biti održano i savetovanje sa referentima za informisanje, idejni rad i opštenarodnu odbranu.
M.Milivojević

Izvor: Borske novosti, str. 2, broj 29. od 27. jula 1977.
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 20 Dec 2011 :  21:36:36  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Na Facebook stranici http://www.facebook.com/groups/294721011645/10150418632886646/ otvorena je Grupa: "Stari" mladi istraživači Srbije na kojoj se podsećaju na nekadašnje istraživačke akcije i međusobno kontaktiraju učesnici, između ostalih i OIA "Timok 77".

Zainteresovani mogu da se ukljuce i prate ove kontakte, fotografije i sećanja.

Slicne informacvije mogu se naći i na Facebook stranici Društva mladih istraživača Bor http://www.facebook.com/pages/MIBOR-Mladi-istra%C5%BEiva%C4%8Di-Bora/162746573802791
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 18 Jun 2012 :  14:19:45  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
IZLET NA DUBAŠNICU


Mladi istraživači Bora obeležili su u subotu 16. juna 2012. izletom na Dubašnicu 35 godina od prve republičke istraživačke akcije "TIMOK 77", u okviru koje je jedan istraživački program realizovan i na Dubašnici (Zoran Petrović). Preko 60 učesnika izleta obišli su zaštićeno prirodno dobro - kameni most Samar, čika Jovinu pećinu, nekadašnju Budića bačiju i glavnu bazu - radilište Šumske uprave Bor na Dubašnici.

Učesnici izleta bili su mladi istraživači, učenici i nastavnici OS "Dušan Radović" i "3. oktobar", Tehničke škole i Studentskog centra koji su postigli najbolje rezultate u akciji OPLANETI SE!RECIKLIRAJ, zatim predstavnici rukovodstva DMI, Udruženja ljubitelja lekovitog bilja "Nana", organizacije "Soko" i dr.

Ovim izletom obeleženi su i značajni ekološki datumi - svetski dani biodiverziteta, parkova i zaštite životne sredine. Pored priče o ovim datumima(Nataša Ranđelović) učesnici izleta čili su priče o lekovitom bilju (Cana Perčić), kamenom mostu i drugim geomorgološkim objektima na Dubašnici (Ljubiša Radivojević), kao i o zaštiti čitavog prostora Dubašnice kroz pripremu Prostornog plana područja posebne namene prirodnog dobra Beljanica - Kučaj (Dragan Ranđelović).

Fotografije sa ovog izleta objavljene su na Facebok stranici DMI Bor.
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 12 Jul 2012 :  14:54:48  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Stari mladi istraživači PRIPREMAJU OBELEŽAVANJE 35 GODINA AKCIJE NA DUBAŠNICI

IZLET NA DUBAŠNICU OD 3. DO 6. AVGUSTA 2012.

POTSETNIK

Do ovog trenutka odlučili da krenu:

1, Vesna Bojičić
2. Gordana Mandić
3. Miodrag Mandić
4. Jasmina Radić
5. Zoran Ivanković
6. Milka Ljuboja
7. Radoslav Hadžić
8. Miodrag Laušević
9. Predrag Rašević
10. Miroslav Đuričić
11. Milan Todorovič
12. Nenad Rašević

Prijavili se, a nisu još odlučili:
1. Radmila Krunić
2. Miroslav Životićč
3. Bojan Beronja

Rekli možda, a nisu se odlučili:
1. Maša Šekularac
2. Dušan Rašević
3. Goran Stokić
4. Jelena Marjanović Đurđević

DA VAS JOŠ JEDNOM PODSETIM: ZA ODLAZAK NA TRODNEVNI IZLET STARIH MLADIH ISTRAŽIVAČA PO ISTOČNOJ SRBIJI 03.-04. I 05. AVGUSTA IMA JOŠ 6 MESTA !!!

OBAVEŠTENJE !!!

DO PREDVIĐENOG ROKA ZA POHOD NA DUBAŠNICU SE PRIJAVILO 14 UČESNIKA. PA EVO DA OPET UTANAČIMO RUTU I SATNICU:

POLAZAK IZ VALJEVA PROTE MATEJE (IZA DOMA KULTURE) U PETAK 03.08.2012 U 07.30 ČASOVA
U BEOGRADU U BULEVARU FRANŠE DEPREA (ISPOD NADVOŽNJAKA AUTOKOMANDA)
UKRCAVANJE OSTALIH PUTNIKA U 09.30
PRVA STANICA I PAUZA SREBRNO JEZERO
DRUGA STANICA I PAUZA LEPENSKI VIR
DONJI MILANOVAC
I ZA KRAJ PRVOG DANA KONAČIŠTE NA BORSKOM JEZERU
DAKLE ONI KOJI SU BILI NEODLUČNI IMAJU JOŠ VREMENA DA SE ODLUČE DA KRENU SA NAMA U KLIMATIZOVANOM MINI BUSU


PETAK: OD VALJEVA KA BEOGRADU - SREBRNO JEZERO - LEPENSKI VIR - DONJI MILANOVAC - BORSKO JEZERO (KONAČIŠTE VERIGO)

SUBOTA: CELODNEVNI IZLET NA DUBAŠNIČKU POVRŠ - ZLOT - BRESTOVAČKA BANJA.

NEDELJA: POVRATAK SA BORSKOG JEZERA - VRELO MLAVE - TRŠKA CRKVA - MANASTIR GORNJAK - PEĆINA CEREMOŠNJA - BEOGRAD - VALJEVO.


POZDRAV SVIM STARIM MLADIM ISTRAŽIVAČIMA !!!!


Izvor: http://www.facebook.com/groups/294721011645/
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 26 Jul 2012 :  15:00:29  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Evo povodom 35 godina od organizovanja OIA "TIMOK 77" i jednog novog prikaza ove kacije iz časopisa ETNOLOŠKA TRIBINA, Vol. 9. No 2 iz prosinca 1979, koji smo pronašli na portalu znanstvenih časopisa republike Hrvatske HRČAK.

U delu časopisa Prikazi i vjesti, pod naslovom Mladi istraživači, na stranicama 126-129, Jadranka Jakopović je napisala sledeće:

Upravo je akcija "Timok 77" značajna za osnivanje organizacije istraživača na zagrebačkom sveučilištu. Na njoj je sudjevalo više od 600 omladinaca - mladih istraživača iz svih krajeva naše zemlje. Oni su, prema svojim sklonostima i ranijim opredjeljenjima, bili razvrstani u 12 programskih akcija: historijsku, sociološku, speleološku, astronomsku, ekološku, arheološku, geološku, biološku, prehranu u prirodi, turističku, etnološku i akciju podmlatka. Na poziv beogradskog univerziteta, u akciji je sudjelovalo petoro zagrebačkih studenata, među kojima tri studenta etnologije u enološkoj programskoj akciji.
......
Etnološka akcija održavala se na terenu Dubašnice odnosno u području između planine Kučaja sa zapada, Crnog vrha sa sjevera i sela Zlota s istoka. Prostor obuhvaća nekoliko tisuća četvornih kilometara zemljišta bogatog šumom i pašnjacima. Bogatstvo flore, geografski položaj, klimatski uvjeti, nadmorska visina (1000 m) vrlo su povoljni za razvoj stočarskog gospodarstva. Na dubašničkoj visoravni razvijeno je stočarstvo sezonskog, bačijskog tipa i traje od svibnja do rujna, što je bilo odlučujuće prilikom izbora terena za etnološka ispitivanja pod radnim naslovom: Život stočara na dubašničkoj površini u istočnoj Srbiji. U skupini su bila 34 sudionika, a među njima 9 studenata i 25 učenika srednjih škola. Od 9 studenata samo su tri sudionice iz Zagreba bile studentice etnologije.

Naravno, Savjet akcije imao je u vidu i mladost sudionika, te činjenicu da će na tom terenu većina njih boraviti prvi put, kao i njihovo ograničeno terensko iskustvo. Zato je formiran Programski savjet etnološke akcije, sa svrhom da pruži stručnu pomoć sudionicima akcije, u sastavu: prof. dr Petar Vlahović - predsjednik, Marija Đokić, Zorica Divac i Dragomir Antonić, asistenti Etnografskog instituta SANU. Oni su osnovali etnološku školu, ciklus predavanja o etnološkim istraživanjima na terenu.

Prema ranijim dogovorima bili smo podijeljeni u 9 skupina, od kojih je svaka obrađivala jednu temu. Terenskim istraživanjima bilo je posvećeno 15 dana, a 5 dana sređivanju materijala uz konzultaciju stručnih suradnika, koji su uz nas bili svih 20 mdana: prof. dr Dragoljub Divljanović, profesor Veterinarskog fakulteta u Beogradu, mr. Petar Kostić, viši kustos Etnografskog muzeja u Beogradu, Živka Romelić, kustos Muzeja u Boru i Dragomir Antonić iz Etnografskog instituta SANU. Teme istraživanja bile su slijedeće: privreda, staništa i ostale zgrade, domaći život, prehrana, odjeća i obuća, društveni život, narodno stvaralaštvo, običaji i vjerovanja, etnomedecina i etnoveterina. Građa je objavljena u posebnom izdanju Republičke konferencije SSO Srbije pod naslovom "Etnološka građa o životu i običajima sezonskih stočara u sjeveroistočnoj Srbiji".

Izvor: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=119076
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 03 Aug 2012 :  21:16:18  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Jubilej Društva mladih istraživača


Bor, 3. avgust

Društvo mladih istraživača Bor više od trideset pet godina okuplja mlade i ostale zainteresovane za naučno istraživački rad, posebno iz oblasti ekologije, pri tom sarađujući sa velikim brojem partnera – drugim udruženjima i nevladinim organizacijama, školama, preduzećima, državnim organima i dr.

Ove godine obeležava se 35 godina od prve republičke istraživačke akcije „TIMOK 77“ koja je u celini realizovana na području Bora i istočne Srbije. U okviru obeležavanja ovog jubileja grupa od 20 starih „mladih“ istraživača iz Valjeva, Beograda i drugih mesta, koji su pre 35 godina bili učesnici speleoloških i etnoloških istraživanja Zlotskih pećina i Dubašnice, posetiće od 3. do 5. avgusta Bor. Oni će noćiti na Borskom jezeru a po programu u subotu 4. avgusta predviđena je poseta Dubašnici, zatim Lazarevoj pećini i Brestovačkoj banji.

Izvor: Medija centar Bor, http://www.mc.kcbor.net/2012/08/03/jubilej-drustva-mladih-istrazivaca/
Vrh strane
Strana: od 2 Prethodna tema Tema Sledeća tema  
Sledeca strana
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Pogledaj:
Etos diskusioni forum © Etos Vrh strane
Strana je generisana za 0.2 sek. Timočka krajina na Internetu