Etos - Home Page Timocka krajina na Internetu
Etos diskusioni forum
Home | Lični podaci | Registracija | Nove poruke | Članovi | Pretraga | Pomoć
Korisničko ime:
Lozinka:
Memoriši lozinku
Zaboravili ste vašu lozinku?

 Sve grupe tema
 Kultura
 Likovna umetnost
 BOR U SVETU FOTOGRAFIJE
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Autor Prethodna tema Tema Sledeća tema  

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 21 Aug 2005 :  13:16:44  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Nadamo se da će ova informacija iz POLITIKE pomoći nekom zainteresovanom da pogleda ovu izložbu u Beogradu, a institucijama iz Bora da kontaktiraju autora i ovu izložbu organizuju i u Boru. Bilo bi interesantno da vidimo da li su utisci građana Bora slični utiscima autora ove informacije, likovnog kritičara Gorana Milića, koji sam kaže da je u Boru boravio pre trideset godina i da na fotografijama sa izložbe koje su snimljene u skorije vreme ne vidi da se u Boru bilo šta promenilo?


SUMORNO A SVEŽE


SVET FOTOGRAFIJE

Goran MalićIzložba fotografija «Bor» Marije Janković u galeriji Artget (juli-avgust) je neka vrsta recidiva u svojoj vrsti. Naime, već godinama nismo videli, od domaćih autora, ozbiljnu obradu jedne socijalne teme. Na fotografijama je grad Bor, viđen kritičkim okom. Cela izložba je sačinjena od nečega što je prošlo ali i dalje postoji. Ti prizori su više dokaz sindikalnog graditeljstva oronule geometrije i neokrečenih fasada nego jednog industrijskog centra na početku 21.veka. Sumorne su te slike: ljudi bez osmeha, napuštene stepenice koje nikuda ne vode, ostaci keramičkih pločica u kupatilu bez vode, posmrtne liste koje poput mondrijanskih kvadrata grade tužno pravilini ritam ostavljajući mesta za nove ( a tu je i crni humor: uz grupu umrlica na jednom panou probio se i ostatak izbornog slogana «Budi deo tima»). Fotografija ume da obraduje, ali ništa manje i da drmne kao vrlo bolno svedočanstvo. «Kao da je vreme stalo» stoji u jednoj rečenici u katalogu. To je, nažalost, istina. (Ovaj pisac je proveo u tome gradu jednu godinu pre tačno tri decenije – zaista, tadašnja i današnja slika su istovetne).

Marija Janković (Zaječar, 1978.) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti, otsek slikarstvo. Pa ipak, fotografije su joj, srećom, vrlo malo slikarske ( a ta aluzija je, mislimo, jasna svima koji uočavaju sa koliko neobaveznosti savremeno slikarstvo koristi fotografiju). Njene crno-bele fotografije su, naprotiv, veoma dobro napravljene, ne samo likovno, nego i tehnološki. Čini se da sadržinski plan donekle nadjačava estetski, pa se momenat dokumentarnosti nameće kao prioritetan, ali ni to ne treba videti kao manu. Široko zahvaćeni planovi, povišena tamna gama, suptilna atmosferičnost, belo na ivici svetlosivog, ne preterana oštrina... sve je u duhu sumorne teme o kojoj se vrlo dobro svedoči.

Izvor: POLITIKA, Kultura, sreda 17. avgusta 2005.

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 16 Jun 2011 :  14:38:01  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Ima talenta, nema novcaponedeljak, 13 jun 2011
Isključivo zahvaljujući svojoj kreativnosti i talentu za film i fotografiju, Miroslav Jovanović (27) , iz Bora, dobio je stipendiju za studiranje na SAE Insitutu u Beogradu, svetskom obrazovnom lideru iz oblasti digitalnih medija sa „PFI Studios“, najvećim filmskim studijom u jugoistočnoj Evropi, značajnim delom sistema Pink Media Group. Sreći talentovanog Boranina, kako tvrdi, nije bilo kraja, ali nažalost, bila je kratkog daha, s obzirom da stipendija uključuje vrednost od 3.500 hiljade evra, što čini polovinu standardne cene studiranja na ovom Institutu.

- Poslednjih pet godina intenzivno se bavim dokumentarnim i eksperimentalnim filmovima i imam oko 50 svojih amaterskih radova iz ove oblasti, i više od 10.000 fotografija, što pejzaža, što portreta. Za konkurs na prestižnom SAE Institutu sam saznao posredstvom njihovog news lettera, jer redovno primam mejlom obaveštenja vezana za dešavanja na ovoj obrazovnoj ustanovi. Direktor ove instutucije Edvard Tončev, bio je prilično iznenađen mojim dosadašnjim radom i talentom, na osnovu portfolija, videa i fotografija koje sam poslao za dobijanje stipendije. No, najveća muka je do 20. juna pronaći još dve i po hiljade evra, koliko mi nedostaje za školovanje na ovoj svetski poznatoj kući-kaže Jovanović.

U jakoj konkurenciji, uz još šestoro mladih Jovanović je pre nekoliko godina primljen na Fakultetu dramskih umetnosti na odseku kamera i montaža, ali i tada zbog nedostatka novca, priliku nije sproveo u delo.

- Film i fotografija su moj život. Još kao mali sam od roditelja na poklon dobio fotoaparat od koga se nisam odvajao. Čak su mi jedno vreme zabranjivali da ga koristim jer sam po ceo dan glumio paparaca. Kasnije sam uz tečinu pomoć, koristio njegovu kameru koju on inače upotrebljava za snimanje venčanja u Smederevu. Moja ljubav prema filmu i fotografiji se neprestano razvijala. Jedino želim da radim i napredujem uz najsavremeniju opremu i stručnu pomoć svetski poznatih profesora na beogradskom Institutu SAE-dodaje Jovanović.

Ovaj mladić je pored reditelja domaćeg filma „Tilva Roš“ Nikole Ležaića, zaslužan za novonastalo filmsko ostvarenje. Video klipove koji su snimili glavni glumci Stefan Đorđević i Marko Todorović u kojima povređuju sebe na najkreativnije načine po uzoru na američki „Jackass“, Jovanović je pokazao Ležaiću, što je bila i glavna inspiracija mladog reditelja da osmisli i snimi„Tilva Roš“.

-Jovanović je veliki entuzijazista, kreativan i radan, sa puno dobrih ideja. U maloj sredini poput Bora, teško je probiti se u svetu filma, zbog nedostatka realnih ponuda za realizaciju dobrih ideja – rekao je Nikola Ležaić, reditelj filma „Tilva Roš“, koji nakon prikazivanja u Sloveniji,nastavlja putem ka Novom sadu, Australiji, Londonu...

Kolika je želja ovog mladog čoveka, da svoje ideje pretoči u dobro filmsko ostvarenje i nauči osnove za film i fotografiju svedoče far kran i kolica za kameru koje je sam napravio za potrebe snimanja video klipova. U saradnji sa Asocijacijom za razvoj Bora, neprestano snima amaterske filmove u trajanju od tri do 60 minuta. Jovanović je do sada učestvovao na mnogim amaterskim filmskim festivalima širom Srbije i u Austriji kao i na filmskom festivalu Etnološkog muzeja u Beogradu.

Izvor: Borski problem, http://www.bor-sve.net/index.php?option=com_content&view=article&id=764:ima-talenta-nema-novca&catid=5:drutvo&Itemid=6
Vrh strane
  Prethodna tema Tema Sledeća tema  
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Pogledaj:
Etos diskusioni forum © Etos Vrh strane
Strana je generisana za 0.06 sek. Timočka krajina na Internetu