Etos - Home Page Timocka krajina na Internetu
Etos diskusioni forum
Home | Lični podaci | Registracija | Nove poruke | Članovi | Pretraga | Pomoć
Korisničko ime:
Lozinka:
Memoriši lozinku
Zaboravili ste vašu lozinku?

 Sve grupe tema
 Zdravlje
 Zdravstvena politka
 NACIONALNI DAN BORBE PROTIV PUŠENJA
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Autor Prethodna tema Tema Sledeća tema  

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 31 Jan 2004 :  14:33:01  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
U Srbiji se 31. januar svake godine obeležava kao Nacionalni dan protiv pušenja. Obzirom da Zdravstveni centar Bor planira da u saradnji sa Zavodom za zaštitu zdravlja "Timok" iz Zaječara, LEAP kancelarijom Bor i Osnovnom školom "9. brigada" i Društvom mladih istraživača Bor povede kampanju protivu pušenja na narednim stranicama Foruma pružićemo priliku posetiocima da se informišu kako je naša stampa propratila ovaj datum.

Ako smatrate da se u obeležavanju ovog datuma nismo proslavili onda nam ostaje 31. maj kao svetski dan borbe protivu pušenja.

Duvan dnevno ubija 13.200 ljudi

U svetu svake godine od bolesti direktno ili indirektno prouzrokovanih pušenjem umire skoro pet miliona ljudi, svakog dana 13.200, a očekuje se da će broj umrlih tokom sledećih 25 godina iznositi 10 miliona godišnje. Duvan izaziva 25 vrsta bolesti, počevši od raka pluća, glasnih žica, jednjaka, želudca, mokraćno-polnih organa do niza drugih oboljenja - srca, krvnih sudova, mozga, endokrinih žlezda...

U Srbiji, prema procenama Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", ima oko tri miliona predanih uživalaca u duvanskom dimu. Svaki drugi muškarac i svaka treća žena su pušači i oni su Srbiju doveli sa petog na prvo mesto u svetu po broju pušača. Do skoro su Srbi u Evropi bili na trećem mestu odmah iza Grka i Turaka, međutim, danas se bore za zlatnu medalju. Naše žene su u ovoj konkurenciji do skoro bile na drugom mestu, ali su poslednjih godina ozbiljno ugrozile Šveđanke. Ono što naročito zabrinjava jesu podaci o pušenju u populaciji mladih.

Među petnaestogodišnjacima 27 odsto puši svakodnevno, a 40 odsto je već probalo cigarete i tu je više devojčica nego dečaka. Istraživanje sprovedeno 2003. godine na 4.377 učenika sedmog i osmog razreda širom Republike Srbije pokazalo je da je 54 odsto ispitanika probalo cigarete i da je 16,9 odsto onih koji su stalni pušači, a 54,4 odsto želi da prestane da puši.

Smanjenje broja pušača u Srbiji pre svega postiže se edukacijom mladih. Pri našem ministarstvu zdravlja postoji nacionalna komisija za borbu protiv pušenja u kojoj predstavnici zdravstvene službe već godinu dana koriste finsko iskustvo. Pre 50 godina u Finskoj je pušilo 76 odsto muškaraca, kada je finska vlada donela niz mera. Danas u Finskoj puši samo 26 odsto ljudi, a u stanovništvu je obolevanje od raka pluća prepolovljeno. Svake godine zahvaljujući smanjenju pušenja u Finskoj je nekoliko hiljada života spaseno, tri puta je smanjena smrtnost prouzrokovana moždanim i srčanim udarima.

U rad komisije uključen je Institut "Batut", Savez Srbije protiv pušenja, Ministarstvo prosvete i sporta, Medicinski fakultet, Institut za onkologiju... Program se sprovodi u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja koje postoji 23 godine. Mesečno kroz njega prođe deset pacijenata koji se podvrgavaju tretmanu. On podrazumeva konzumiranje leka "ziban", koji poništava apstinencijalnu krizu.

- Uz njega je 80 pušaca bez problema ostavilo cigarete. Tu su i gume za žvakanje "nikorete", čaj protiv pušenja koji je testiran. Od 100 ljudi koji prođu kroz seanse, koje traju nekoliko sati u toku par dana u nedelji dva do tri meseca, duvan ostavi od 92 do 96 odsto njih. Nakon godinu dana od ostavljanja duvana ne puši 82,9 odsto njih - kaže primarijus, doktor Petar Božović sa Instituta "Batut".

Kao najbitnije ističe da savetovalište radi detoksikaciju, jer bez nje ako je pacijent pušio dvadeset godina, produkti duvana se zadržavaju u različitim organima i do 30 godina po prestanku pušenja.

- Neko ko je pušio 20 godina pod visokim rizikom za rak pluća je narednih 30 godina. U savetovalištu specijalnim detoksikacijom smanjuje se taj uticaj duvana na godinu do dve i to je najveća snaga savetovališta - kaže Božović.

Zabrane se ne poštuju

Pušenje je na javnim mestima propisima zabranjeno u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Rigorozan zakon u Hrvatskoj i Sloveniji nalaže svim ugostiteljskim objektima da osiguraju najmanje 70 odsto prostora za nepušače, u suprotnom predvidjena je kazna do 130.000 maraka. U Srbiji, osim što je zabranjeno pušenje u vaspitnim, zdravstvenim institucijama, zakonodavac je zabranom obuhvatio i bilo koju zatvorenu prostoriju u kojoj radi makar jedan zaposleni nepušač. Kada je zakon donet početkom 1995. godine, navedeni iznosi koji su sankcionisali prekršaj predstavljali su značajnu sumu, danas je to beznačajna suma novca, te se kazne ni ne sprovode.

Lakše se odriču seksa

Da vidimo šta se dešava u mozgu pušaca. Dolazi do poremećaja neourofiziologije. Kada duvan uđe u mozak, najvažniji transmiter acetiholin koji obavlja najvažnije funkcije biva istisnut. Raste nivo dopamina, pojačava se dejstvo hormona ljubavi. Kada su pri nedavnom istraživanju u Evropi pitali žene pušače: "Ako biste morali da birate dva meseca bez duvana ili dva meseca bez seksa", dobili su identičan odgovor u 80 odsto slučajeva: „Pa, ako mora da se bira, rađe bez seksa."

- Ako se ubaci amonijak u duvan, tada je mnogo teže prestati sa pušenjem jer su oštecenja mozga velika. Ako se duvanu doda amonijak, on još brže ulazi u mozak, što rade proizvođači kako bi vezali pušače, jer se sve veći broj odlučuje na odvikavanje. Bez amonijaka duvan iz pluća ulazi u mozak za sedam sekundi, sa dodatnim amonijakom njegov prodor traje samo neke tri-četiri sekunde. Zato je najteže ostaviti heroin, odmah potom nikotin, a tek slede kokain, alkohol... - kaže Božović.
Tanja Nikolić Đaković, "Blic", 31.1.2004.

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 31 Jan 2004 :  14:48:50  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
A evo kako su Vecernje novosti obavestile o nacionalnom danu borbe protivu pusenja:

Srbija u dimu

VIŠE od trecine stanovnika Srbije svakodnevno koristi cigarete. Skoro svaki drugi muškarac(48 odsto) i svaka treca žena(33 odsto) u Srbiji puše, a cak veci procenat pušaca je među mladima - svakodnevno "dimi" gotovo polovina studenata(49,1 odsto) i više od petine ucenika petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednjih škola u Beogradu.

Uoci 31. januara - Nacionalnog dana borbe protiv pušenja, Institut za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" podsetio je na ova istraživanja i podatke iz 2000. godine, koja su uradjena u saradnji sa Institutom za socijalnu medicinu Medicinskog fakulteta.
Prema recima mr Nadežde Nikolic iz Instituta "Batut" ispitivanja iz prošle godine pokazuju da Srbija i dalje drži visoko mesto na svetskoj crnoj listi pušaca.

- Istraživanje među 4.377 učenika sedmog i osmog razreda širom Srbije pokazuje da je 54 odsto ispitanika probalo cigarete, da je 16,9 odsto stalnih pušaca(16,2 decaka i 17,2 devojcica), a da 54,4 odsto mladih želi da ostavi cigarete. Čak 97,4 odsto ispitanika živi u kuci gde ima pušaca, pa je pitanje koliko je naša omladina zdrava ako vecina spada u pasivne pušace i kako deluje na mlade bilo kakav preventivno-zdravstveni rad ako su u kuci neprestano u duvanskom dimu - kaže Nadežda Nikolić.
B. Đ. "Večernje novosti"
Vrh strane

vasic
administrator

broj poruka:
308

Poslato - 31 Jan 2004 :  15:04:52  Podaci o autoru  Posetite WEB stranu autora  Send vasic an ICQ Message  Pošalji poruku s citatom
DANAS JE NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA
Razlog za crvene obraze
Slaba zakonska regulativa, niska cena cigareta, prodaja mlađima od 18 godina, samo su delovi kompleksnog uzroka zašto prednjačimo po broju pušača

Dan protiv savremene pošasti koja svake godine u svetu uzme četiri miliona ljudskih života, na našim prostorima obeležava se 31. januara. Ovaj dan slavimo duže od dve decenije što je, naglašavaju stručnjaci posvećeni prevenciji i lečenju ove bolesti zavisnosti, duži staž od svetskog Dana bez duvanskog dima, koji se obeležava svakog 31. maja.

Nažalost, ovaj podatak bi trebalo bude razlog više za crvenilo na obrazima Srba. Naime, među domaćom populacijom svaki drugi muškarac i svaka treća žena čine grupu pušača.

Iako smo među prvima ustanovili "Dan protiv" i u poslednjih nekoliko godina pooštrenu zakonsku regulativu i dalje smo u vrhu crnih lista po broju zavisnika od duvana. Još alarmantniji su podaci da je sve više mladih koji pokleknu pred ovim porokom.

Ozbiljan problem

Kako kaže dr Nataša Lazarević Petrović, koordinator nacionalne Komisije za prevenciju pušenja, republičkog tela osnovanog pre tri godine, rezultati svih istraživanja ukazuju da pušenje predstavlja ozbiljan društveni problem.

– Kao i u drugim siromašnim zemljama, koje prolaze tranziciju, naše tlo je podložno ovoj ružnoj i opasnoj „navici”. Logika nemaštine građana: „Kad već mnogo toga ne mogu sebi da priuštim, neću da se odreknem ovog zadovoljstva”, slaba zakonska regulativa, niska cena cigareta, njihova dostupnost, samo su delovi kompleksnog uzroka zašto prednjačimo po broju pušača. Ono sa čime su se bogata društva izborila kontinuiranim, višegodišnjim akcijama, pre svega, razvijajući svest o štetnosti, ukazivanjem na negativan finansijski aspekt, legislativom, nama tek predstoji – smatra dr Nataša Lazarević Petrović.

Prema njenim rečima, nije teško izračunati koliko društvo staje skraćenje životnog veka, lečenje, prevremene penzije, smanjenje radnih sposobnosti dugogodišnjih, ruiniranih pušača. I sve to, kako ističe naša sagovornica, nije samo zdravstvena, već predstavlja širu, društveno-socijalnu teškoću. Takođe, u osmišljenim akcijama borbe nikako se ne sme zanemariti jačina „suparnika”. Duvanska industrija je jedna od najmoćnijih u svetu, a svoje proizvode reklamira primamljivim porukama, dovodeći cigarete u vezu sa slobodom izbora, lepotom, mladošću, seksualnošću...

Zakoni se krše

Usvajanjem Zakona o duvanu, prošle godine, republička Komisija za prevenciju pušenja je izradila i dva pravilnika: o obavezi jasnog prikazivanja i označavanja da cigarete izazivaju rak, kao i onaj o jasnom isticanju upozorenja o zabrani prodaje cigareta mlađima od 18. godina.

Mišljenju naše sagovornice da se ove, baš kao i odredbe Zakona o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama iz 1995. godine u praksi često krše, pridružuje se i dr Djorđe Stoiljković, član Komisije.

– Još nam nedostaje i zakon o oglašavanju (reklamiranju). U našoj zemlji nema ni namenskih taksi na cigarete od kojih se novac koristi upravo za prevenciju u zdravstvu. Ovi nameti, jedan do dva odsto, u svetu se uvode upravo da bi se podigla cena i time paklice cigareta učinile manje dostupnim – pojašnjava on.

Da se ipak u našoj zemlji neko bavi problemom iskorenjenja duvanskog dima pokazuje nacionalna strategija o kontroli duvana. Šire društvene i političke okolnosti, međutim, uticale su da ovaj dokument i dalje čeka u nekoj administrativnoj fioci.

– U martu bi trebalo da se pokrene javna rasprava o strategiji. Ona obuhvata najširi aspekt predloga mera i aktivnosti – od prevencije, legislative, odvikavanja, a sve u cilju smanjenja broja pušača i obolelih od posledica konzumiranja cigareta – pojašnjava dr Nataša Lazarević Petrović.

Među zacrtanim ciljevima su i oni da se do 2015. životna i radna sredina provetri od duvanskog dima, da se tinejdžeri koji obožavaju dim preobrate u nepušače, kao i da se smanji prevalencija pušenja odraslih na 30 odsto.
Izvor: "Politika"
Vrh strane

vasic
administrator

broj poruka:
308

Poslato - 01 Feb 2004 :  09:27:20  Podaci o autoru  Posetite WEB stranu autora  Send vasic an ICQ Message  Pošalji poruku s citatom
Manifestacija povodom Nacionalnog dana bez pušenja
Manje nikotina, više vitamina

BEOGRAD (Beta) - Na manifestaciji koju su povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, 31. januara, akciju "Manje nikotina - više vitamina" organizovali Skupština opštine Stari grad i srpsko Ministarstvo zdravlja juče u Beogradu ukazano je da je u Srbiji 55 odsto dece, uzrasta od 13 do 15 godina, probalo ili redovno koristi cigarete, da 17 odsto dece tog uzrasta redovno puši, a da čak 97 odsto dece pripada kategoriji pasivnih pušača, jer je svakodnevno izloženo duvanskom dimu.

Prema podacima Nacionalne komisije za prevenciju pušenja, 71 odsto dece navodi da im je bar jedan roditelj pušač, a 91 odsto svakodnevno je izloženo duvanskom dimu van kuće - u školi, objektima za sportske i kulturne aktivnosti i javnim mestima, poput restorana.

Sa skupa je upućen apel predstavnicima vlasti da sopstvenim primerom, odnosno uzdržavanjem od pušenja na sednicama i pred televizijskim kamerama, pokažu da će se poštovati zakonske odredbe o zabrani pušenja i da će se raditi na njihovom unapređivanju, odnosno ratifikaciji Okvirne konvencije o kontroli duvana, kojoj je već pristupila Evropska unija.

Koordinator Nacionalne komisije za prevenciju pušenja Nataša Lazarević-Petrović rekla je da je pripremljen predlog strategije o kontroli duvana, kao skup mera i aktivnosti za smanjenje broja obolelih od direktnih posledica pušenja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), cigarete ubijaju svakog drugog redovnog korisnika, a u svetu godišnje umire oko četiri miliona ljudi zbog direktnih posledica pušenja. SZO upozorava i da duvanska industrija ulaže velike napore i sredstva da nadomesti broj korisnika koji svakodnevno umiru zbog štetnih posledica pušenja, što predstavlja najveću opasnost za mladu generaciju.
Vrh strane

micaraj
član s porukama

broj poruka:
3

Poslato - 05 Feb 2004 :  12:50:49  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Pušenje ili zdravlje?

Kad je u pitanju zdravlje XXI veka mi smo u neprekidnom zaostajanju zato što poslednjih 20 godina država ne investira u zdravlje, upravo troši nacionalne kapacitete zdravlja. Socijalna situacija je takva da pogoduje hroničnoj degeneraciji i razvoju bolesti u kojoj duvan predstavlja važan faktor.Narod u tragičnoj situaciji zamišljen nad svojom sudbinom traže podršku i pomoć sa svih strana misleći pri tom da će rešiti i putem duvana.
Pogledajte šta naši novinari pišu(članak 1,2,3)?
Oni opisuju naše stanje i šetaju se u okviru postojećih institucija kojima je pušenje kao i njima sporedno pitanje. Umesto da otkrivaju i o tome obaveštavaju da da narodni predstavnici nemaju znanja i sposobnosti da rade za ono što je urgentna potreba kao što je zdravlje i da ne znaju šta če sa ogromnom moći i vlasti, oni idu niz maticu u nemoć i beznađe. Novinari kao najznačajniji deo "narodne pismenosti" traba da znaju da oni koji su dobili vlast i moć su dobili da stvaraju uslove za zdrav život, životne tokove i način života .I novinari i političari su naši najznačajniji parametri nepissmenosti o zdravlju. Nažalost ovo je i dokaz da će naše stanje propadanja trajati i dalje. Mi ćemo svake godine ponavljati rituale u Knez Mihajlovoj "Manje nikotina i, više vitamina". Ovo će se ponavljati dok se ovi na vlasti ne vide kao učesnici zločina i dok ne odgovaraju pred sudovima sa svim kapacitetim: tužilac, istražni,policija .. zatvor. Ne dakle, prvo početi sa pušačem na javnom mestu koji je u stanju bespomoćnosti, već počti od onog koji ima moć a nije je upotrebo protiv socijalnog i političkog zločina, dakle u komandnoj - upravnoj odgovornosti.
Pre 25 godina Dr Nemanja Kovačević u Institutu za zdravstveno vaspitanje je postavio pitanje "Pušenje ili zdravlje". Ova dobro istaknuta dileme je bio dobar početak. Očigledno da dilema nije shvaćena. I dalje se bavimo posledicama, puši se sve više. Svi smo poraženi. Nije se maklo od početka od namere da se napravi zaokret. Nema nikakve koristi od opisivianja stanja u društvu jer više ono ne fascinira nikog, potrebno je prići promenama koje se nalaze u socijalnoj i političkoj sferi. Smešno je da lažemo "pacijenta" da će mu aspirini i vitamini pomoći i izlečiti ga kad znamo ili bi trebalo da znamo da je bolest teška. Ta bolest je locirana u socijalnoj i političkoj sferi i nju treba da reše oni koji znaju da "operišu" u socijanom i društvenom tkivu.
Dr Milan Rajčević, ekspert novog javnog zdravlja, emeritus
Vrh strane
  Prethodna tema Tema Sledeća tema  
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Pogledaj:
Etos diskusioni forum © Etos Vrh strane
Strana je generisana za 0.15 sek. Timočka krajina na Internetu