Etos - Home Page Timocka krajina na Internetu
Etos diskusioni forum
Home | Lični podaci | Registracija | Nove poruke | Članovi | Pretraga | Pomoć
Korisničko ime:
Lozinka:
Memoriši lozinku
Zaboravili ste vašu lozinku?

 Sve grupe tema
 Ekologija
 Ekološke organizacije
 ZELENA LISTA SRBIJE
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Prethodna strana | Naredna strana
Autor Prethodna tema Tema Sledeća tema
Strana: od 12

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 19 Oct 2011 :  11:30:09  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Zaključak panela između OCD i Ministarstva životne sredine,
rudarstva i prostornog planiranja Srbije


Neophodnost formiranja organizacione jedinice
za saradnju sa udruženjimaNeophodnost formiranja organizacione jedinice, odnosno tima u okviru Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja za izgradnju saradnje sa organizacijama civilnog društva jedan je od ključnih zaključaka o kojima su se dogovorili učesnici panela koji je u okviru drugog dana Međunarodnog sajma životne sredine organizovala Zelena inicijativa.Ivica Radović, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra, dele mišljenje sa predstavnicima Zelene inicijative, mreže 22 organizacije građanskog društva, da je neophodno da se sastanci sa osobom zaduženom u ime resornog ministarstva za komunikaciju sa organizacijama civilnog društva održavaju redovno, odnosno kvartalno, kao i da je potrebno da komunikacija bude horizontalna i vertikalna, odnosno da obuhvati
institucije na lokalnom i nacionalnom nivou.

Učesnici panela, kao i prisutni predstavnici organizacija civilnog društva koji deluju u oblasti zaštite životne sredine, složili su se da saradnja resornog ministarstva i civilnog sektora mora biti efikasnija, održivija i kontinuriana, kao i da Memorandum o saradnji koji je Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja potpisalo sa 112 organizacija građanskog društva mora biti efikasniji u primeni.

Kao naznačajniji rezultat današnjeg panela, dogovreno je da prvi sledeći korak bude sastanak Tanje Petrović iz Mladih istraživača Srbije i Verice Ćurčić - Pantelić, samostalne savetnice u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja koje će zajednički raditi na razradi predloženih mehanizama za unapredjenje saradnje.

Pored organizacije panela o unapređenju saradnje civilnog sektora sa institucijama na lokalnom i
nacionalnom nivou, na završenom „Ekoferu“ Zelena inicijativa je dobila podršku približno 300 građana/ki za inicijativu da u saradnji sa Fondrom za zaštitu životne sredine doprinese poboljšanju uslova i legalizaciji rada individualnih sakupljača sekundarnih sirovina. U okviru šesnaestomesečnog projekta koji će realizovati u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Zelena inicijativa će nastojati i da obezbedi
povećano učešće svih relevantnih aktera u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina sa posebnim akcentom na povezivanju građana/ki i reciklažnog biznisa i podsticanju primarne selekcije otpada.

Izvor: Ekološki bilten EKO-NEC, br. 115 od 17. oktobra 2011., https://webmail.ptt.rs/uwc/webmail/sr/mail.html?lang=sr&laurel=on&cal=1

pored toga i na http://www.oplanetise.com/sr/vesti/88-dogovor-o-boljoj-saradnji-civilnog-sektora-i-ministarstva-u-oblasti-politike-ivotne-sredine-.html i

http://zelenainicijativa.rs/dogovor-o-boljoj-saradnji-civilnog-sektora-i-ministarstva-u-oblasti-politike-zivotne-sredine

Za više informacija, kontaktirajte Dragicu Lazić, PR koordinatora Zelene inicijative, mob.063 897 4214
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 19 Oct 2011 :  12:00:41  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
U okviru projekta Zelena inicijativa potpisuje se inicijativa za podršku individualnim sakupljačima sekundarnih sirovina.

Navodima tekst inicijative u celini:

Petition Statement


Ukljucimo samostalne sakupljace sekundarnih sirovina u legalne tokove upravljanja otpadom


Pozivamo Vas da svojim potpisom podrzite inicijativu da u saradnji sa Fondom za zastitu zivotne sredine radimo na povezivanju, osnazivanju i legalizaciji rada samostalnih sakupljaca sekundarnih sirovina koji cine veoma vaznu kariku u lancu upravljanja odpadom.

Oni prikupe najveci deo otpada koji se trenutno reciklira u Srbiji (oko 75 odsto, po USAID-ovoj analizi), a pripadaju grupi najsiromasnijih stanovnika, iako je trgovina sekundarnim sirovinama vrlo profitabilna grana.

Radni dan sakupljaca traje prosecno 11 sati, a vecina sakupljaca ne raspolaze cak ni osnovnom opremom niti alatima za rad. Za 200 kg sakupljenog papira potrebno je da se prepesaci oko 20 km. Na sve to, njihov rad je cesto suprotstavljen postojecem zakonskom okviru.

Uslovi rada, mere zastite na radu, drustveni status, zdravstveno osiguranje radnika, sa jedne strane, i drustvene potrebe, izrazene u zaposljavanju, zastiti zivotne sredine i nuznosti reciklaze, kao uslova evropskih integracija, sa druge strane, opravdavaju inicijativu da se pristupi nalazenju boljih i humanijih resenja u ovoj oblasti. Vazni partneri u ovom procesu ce biti i lokalne samouprave i organizacije civilnog drustva koje se bave problemima zivotne sredine, ali i smanjenjem siromastva. Podrzite ih i vi!

Vise o nasim aktivnostima i ciljevima mozete pogledati na sajtu www.zelenainicijativa.rs Zelena inicijativa

Petition Target: 5000


Zainteresovani mogu elektronski potpisati ovu inicijativu na adresi http://petitionbureau.org/zinicijativa
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 23 Oct 2011 :  15:46:05  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Promenjena je stranica za peticiju. Potpisao sam je kao 55 po redu i dobio sledece obavestenje:

Pozdrav!

Hvala Vam što ste potpisali peticiju Ukljucimo sakupljace sekundarnih sirovina u legalne tokove
http://www.peticije24.com/ukljucimo_sakupljace_sekundarnih_sirovina_u_legalne_tokove

Da POTVRDITE Vaš potpis ili da UKLONITE potpis, molimo Vas da otvorite sledeću stranicu:
http://www.peticije24.com/v/6238021/RJ6V6R

Molimo Vas da proširite reč o ovoj peticiji. Što više potpisa ima na peticiji, na nju će biti usmereno više pažnje od strane medija i onih koji donose odluke.

Srdačan pozdrav,
Peticije24.com


Dakle prikljucite se i potpisite peticiju

Inace, u okviru projekta Zelena inicijativa - Oplaneti se - recikliraj i u Boru će biti realizovano niz aktivnosti od kojih je jedna i potpisivanje ove peticije.

Dragan Ranđelović, DMI Bor
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 25 Oct 2011 :  19:28:09  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
A evo poruke preko meiling liste ZELENA LISTA:

Dragi/e,

Kao sto znate Zelena inicijativa je na Sajmu zivotne sredine zapocela prikupljanje potpisa za Peticiju za Ukljucivanje sakupljaca sekundarnih sirovina u legalne tokove upravljanja otpadom. Nakon uspesno prikupljenih 300 potpisa na Sajmu, zapoceli smo prikupljanje potpisa Online Peticijom, na kojoj za sada imamo 102 potpisa. Pozivam vas da i vi potpisete Peticiju, kao i da na svoje mejling liste prosledite ovaj link i pozovete sve da nas podrze u nastojanju da unapredimo polozaj i uslove rada sakupljaca.

Osim na sajtu Peticije24

http://www.peticije24.com/ukljucimo_sakupljace_sekundarnih_sirovina_u_legalne_tokove

baner sa linkom na Peticiju nalazi i na sajtu Zelene inicijative

http://zelenainicijativa.rs/


Takodje, saljm Vam i baner za Peticiju, ko je u mogucnosti neka ga prikljuci svom sajtu.

Hvala svima koji su do sada potpisali i prosirili poziv na svoje mejling liste.


Pozdrav,
Dragica

Dragica Lazić| PR coordinator

mob: 063 897 42 14 | @: dragica@bcif.org, www.bcif.org


Baner sa linkom je stavljen i na stranicu sajta DMI Bor www.mibor.rs
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 27 Oct 2011 :  19:54:05  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Pogledajte najnovije vesti sa sajta Zelene inicijative o pripremama za istraživanje o realizaciji lokalnihb planova upravljanja otpadom:


Radna grupa „Životna sredina“ o Upravljanju otpadom i lokalnim planovimaPrvo zasedanje Radne grupe „Životna sredina“ Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, sa temom „Upravljanje otpadom i lokalni planovi“, održaće se u sredu, 26. oktobra, u Plavom salonu Narodne skupštine.

U okviru aktivnosti Zelene inicijative, Evropski pokret u Srbiji organizuje zasedanje Radne grupe sa ciljem utvrđivanja preporuka koje će poslužiti istraživačima u pripremi analize o kvalitetu i primeni lokalnih planova za upravljanje otpadom, koju će na osnovu terenskog istraživanja sprovesti u lokalnim samoupravama. Rezultati istraživanja biće predstavljeni u martu 2012. godine, na sledećem zasedanju Radne grupe „Živtona sredina“.

Na temu „Upravljanje otpadom i lokalni planovi“ govoriće Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji, Dragoljub Todić, profesor, interni ekspert Radne grupe, Goran Vujić, docent na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Nenad Miloradović, koordinator izrade Lokalnog plana upravljanja otpadom, Opštinsk auprava opštine Ćuprija, Zorica Isoski, direktorka Aurora green d.o.o. i Miloš Katić, EKODIMeC d.o.o.

Izvor: http://zelenainicijativa.rs/prvo-zasedanje-radne-grupe-„zivotna-sredina“-2
25th October 2011


Preporuke za terensko istraživanje o lokalnim planovima za upravljanje otpadomSmernice i preporuke do kojih je Radna grupa „Životna sredina“ Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, došla tokom juče održane diskusije u Narodnoj skupštini o upravljanju otpadom i lokalnim planovima, biće upućene istraživačima koji će obaviti terensko istraživanje o kvalitetu i primeni lokalnih planova za upravljanje otpadom, čiji će rezultati biti predstavljeni u martu 2012. godine.
Učesnici su tokom diskusije ukazali na problem netransparentnosti i nedostupnosti podataka o realizaciji Zakona o upravljanju otpadom i sprovođenja lokalnih planova, i istakli problem nedovoljnih kapaciteta lokalnih samouprava u rešavanju problema upravljanja otpadom.

Među preporukama je istaknuto i da bi prilikom izrade akcionih planova u oblasti životne sredine i upravljanja otpadom, trebalo postavljati realnije ciljeve za kraći period, i sa ostvarivim rokovima.

Goran Vujić, docent na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, jedan od govornika skupa, istakao je da trenutno postoje kapaciteti da se 10 % od ukupnog otpada odlaže na sanitarne deponije, a da bi do sledeće godine taj procenat trebalo da bude 22% , kao i da se prema direktivi Evropske Unije, do 2016.godine, 35% biorazgradivog materijala koji se sada dolaže na deponije, mora reciklirati.

Preporuke i smernice Radne grupe čije je zasedanje u okviru aktivnosti Zelene inicijative, organizovao Evropski pokret u Srbiji, kao i rezultati terenskog istraživanja u lokalnim samoupravama biće predstavljeni donosiocima odluka, predstavincima javno-komunalnih preduzeća i privrednog sektora.

Izvor: http://zelenainicijativa.rs/preporuke-za-terensko-istrazivanje-o-lokalnim-planovima-za-upravljanje-otpadom ,27th October 2011
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 27 Oct 2011 :  21:59:32  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Ova vest agencije BETA je mnogo detaljnija nego prethodne:

U Srbiji se 10 odsto otpada odlaže na sanitarne deponije


Srbija trenutno ima kapacitete da samo 10 odsto ukupnog otpada odlaže na sanitarne deponije, što zadovoljava potrebe 13 odsto stanovništva, rečeno je danas na Nacionalnom konventu o Evropskoj uniji (EU) koji je bio posvećen upravljanu otpadom.

"Očekuje se da se taj procenat sledeće godine poveća na 22 odsto otpada koji se odlaže na sanitarne deponije i zadovolji potrebe 27 odsto stanovništva, kada se završi još nekoliko regionalnih deponija", kazao je na zasedanju Radne grupe "Životna sredina" Nacionalnog konventa docent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Goran Vujić.

Kako je rekao, trenutno u Srbiji postoji 3.611 deponija, od čega sedam sanitarnih, koje su gradjene kao regionalne, ali još nijedna nije počela da prima otpad iz susednih opština, kojima je jeftinije da smeće odlažu na svoje lokalne deponije.

Zbog toga se, kako je naveo, dovodi u pitanje i sprovodjenje odredbe EU po kojoj se na deponiju ne sme ostavljati otpad koji prethodno nije tretiran.

Vujić je istakao da "u Srbiji više od 60 odsto otpada ne može da se reciklira bez dodatnih tretmana koji iziskuju velika novčana sredstva".

"Kada bi 100 odsto ambalažnog otpada uspeli da recikliramou, rešili bi smo se samo 33 odsto ukupnog otpada, dok su za ostatak nužne deponije, spalionice, kompostilišta", rekao je on.

Vujić je kazao da su u Srbiji posebni tokovi otpada uskladjeni sa direktivama EU i do sada se najbolje sprovode na automobilskim gumama i akumulatorima, koji se gotovo u potpunosti recikliraju.

On je istakao da problem Srbiji predstavlja ispunjavanje direktiva EU o smanjenju količina biorazgradivog otpada koji može da se ostavlja na deponijama, a koji do 2016. mora da se smanji na 35 odsto onoga što deponovano 1996. godine.

Prema njegovim rečima, ni mnoge zemlje EU nisu još dostigle propisane standarde za smanjenje broja deponija i unapredjenje tretmana otpada, separacijom i reciklažom, za šta je Holandiji i Nemačkoj bilo potrebno oko 20 godina.

Vujić je naveo, da taj primer pokazuje da će Srbiji biti potrebno dugo vreme za dostizanje tih standarda, uz nužno povećanje cene zbrinjavanja otpada.

"U Holandiji se godišnje po domaćinstvu za zbrinjavane otpada plaća 240 evra, a u Novom Sadu 36 evra", kazao je on.

Na skupu, kome su prisustvovali i predstavnivci instituta, fakulteta, lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, ocenjeno je i da u Srbiji još uvek ne postoji ozbiljna kontrola sprovodjenja planova za upravljanje otpadom, kao i da se lokalni planovi često donose iz formalnih razloga ispunjavanja zakonskih obaveza, a da se kasnije ne realizuju.

Učesnici su naveli i da je država prebrzo prepustila upravljanje otpadom lokalnim samoupravama koje nemaju kapacitete da reše probleme u toj oblasti.

Na skupu je procenjeno i da bi predvidjeni rokovi za usaglašavanje sa standardima i propisima EU o oblasti zaštite životne sredine mogli biti dostignuti, ali će problem predstavljati njihova realizacija, pre svega zbog nedostatka novca.


Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić kazala je da je cilj održavanja prve sednice Radne grupe "Životna sredina" utvrdjivanje preporuka za istraživače koji će sprovesi analizu u lokalnim samouprvama o kvalitetu i primeni lokalnih planova za uravljanje otpadom.
mmc/bos


Izvor: (Beta),sreda, 26 oktobar 2011., http://www.zelenasrbija.rs/srbija/1027-u-srbiji-se-10-odsto-otpada-odlae-na-sanitarne-deponijeVrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 31 Oct 2011 :  00:15:00  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
U ponedeljak 31.oktobra 2011. u prostorijama Društva mladih istraživača Bor ( OŠ "3. oktobar", donji ulaz od Telekoma)sa početkom u 18 šasova, zakazan je dogovorni sastanak sa predstavnicima škola, NVO, kulturnih institucija i drugih organizacija koje će učestvovati u projektu OPLANETI SE - RECIKLIRAJ u Boru. Slicni sastanci održani su pre desetak dana u Kancelariji za zaštitu životne sredine opštine Bor i JKP "3.oktobar".

Planirano je da projekat bude promovisan 17. novembra u Narodnoj biblioteci, na tribini povodom Svetskog dana ekoloških pokreta (program "Ekološki dani Bora i Borskog okruga".

Inače realizacija projekta u Srbiji (obuhvaćeno je 13 gradova) je već započela potpisivanjem peticije za podršku organizovanju i poboljšanju položaja individualnih sakupljača sekundarnih sirovina. Do nedelje uvece peticiju u elektronskom obliku potpisalo je 159 građana od kojih je 15 iz Bora. Bor je po broju potpisanih peticija odmah posle Beograda, ispred Niša i Novoga Sada.

Dakle priključite se i vi ovoj peticiji. Adresa je na sajtu DMI Bor www.mibor.rs, na Facebook stranici DMI Bor, na stranicama ove teme u Forumu, na sajtu OPLANETI SE i dr.
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 01 Nov 2011 :  14:58:34  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Medija centar Bor počeo je da prati aktivnosti na pripremi projekta OPLANETI SE - RECIKLIRAJ: Bor je za Bolje Organizovanu Reciklažu

Na web portalu Medija centra objavljena je peticija za organizovanje individualnih sakupljača sekundarnih sirovina

Pogledajte na http://www.mc.kcbor.net/2011/10/31/ukljucimo-sakupljace-sekundarnih-sirovina-u-legalne-tokove/

Iz Bora već imamo 25 potpisnika
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 07 Nov 2011 :  10:45:20  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
U Bor stiže 50 novih komunalnih kontejneraBOR - Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Vlade republike Srbije Sanja Čeković uručila je danas zameniku predsedika opštine Bor Žiki Golubović rešenje o pomoći u iznosu od milion i 160 hiljada dinara. Borska opština je ova sredstva, koja se ostvaruju priređivanjem igara na sreću, dobila za realizaciju projekta „Jačanje kapaciteta za upravljanje otpadom, nabavkom opreme za odlaganje otpada“, u funkciji zaštite životne sredine.
Sredstva će biti utrošena za nabavku više od 50 komunalnih kontejnera.

Izvor: RTV Bor, petak, 04 novembar 2011 ., http://www.rtvbor.rs/sr/vesti-rtv-bor/vesti-drustvo/4109-u-bor-stize-50-novih-komunalnih-kontejnera.html
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 10 Nov 2011 :  12:23:49  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
E k o l o š k i d a n i B o r a 2011.


POZIVNICA

ZA PREZENTACIJU
POVODOM OBELEŽAVANJA SVETSKOG DANA EKOLOŠKIH POKRETA 2011ČETVRTAK, 17. NOVEMBAR 2011.
NARODNA BIBLIOTEKA BOR U 18h


Program18,00 – 18,20 Prezentacija Lokalnog plana upravljanja otpadom za opštinu Bor, Ljiljana Marković Luković, dipl. ing, stručni saradnik Kancelarije za životnu sredinu opštine Bor

18,20 – Prezentacija Projekta: OPLANETI SE – RECIKLIRAJ: BOR je za Bolje Organizovanu Reciklažu, Nataša Ranđelović, prof, Društvo mladih istraživača Bor

Prateći program: učenici OŠ „Dušan Radović“,
Izložba literature o otpadu i reciklaži iz fonda Narodne biblioteke Bor


Nosioci programa Ekodana:
Društvo mladih istraživača Bor
Kancelarija za životnu sredinu opštine Bor

Ostali realizatori programa:
JKP „3. oktobar“ Bor
Narodna biblioteka Bor
Škole, NVO, mediji

Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 18 Nov 2011 :  08:12:05  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Projekat OPLANETI SE - RECIKLIRAJ: BOR je za Bolje Organizovanu Reciklažu promovisan je u Boru povodom obeležavanja Svetskog dana ekoloških pokreta 17. novembra 2011. u okviru Ekoloških dana Bora 2011. Projekat je prezentirala Nataša Ranđelović, koordinator projekta, dok je Lokalni plan upravljanja otpadom u opštini Bor prezentirala Ljiljana Luković Marković, stručni saradnik kancelarije za zaštitu životne sredine opštine Bor.

Program prezentacije obogatili su učenice 5 razreda Osnovne škole "Dušan Radović" Danica Ivanov, Marija Gojković, Anđela Milošević i Milijana Marković svojim stihovima o značaju zaštite životne sredine i očuvanja prirode, kao i učenica 5 razreda Jana Đorđević svojom prezentacijom o reciklaži. Narodna biblioteka izložila je deo svog knjižnog fonda o zaštiti životne sredine i reciklaži.

Pozivnica za obeležavanje svetskog dana ekoloških pokreta u okviru programa Ekološki dani Bora 2011. objavljena na web portalu Medija centra Bor na http://www.mc.kcbor.net/2011/11/17/veceras-u-narodnoj-biblioteci-ekoloski-dani-bora-2011/

Program najavljen i na Facebook stranici DMI Bor na http://www.facebook.com/pages/MIBOR-Mladi-istra%C5%BEiva%C4%8Di-Bora/162746573802791

U svojim prvim informativnim emisijama u četvrtak 17.11.2011. Regionalna TV Bor najavila program obeležavanja svetskog dana ekoloških pokreta, a u kasnijim dala i prilog sa prezentacija. Vidi na http://www.rtvbor.rs/sr/video/10-dnevnik/4234-dnevnik-cetvrtak-17-novembar-2011.html
Slicno je bilo i na programu gradske televizije TV Sezam.

U emisiji TV Bor OKO ISTOKA u četvrtak u 17,30 gostovala Nataša Ranđelović, koordinator projekta OPLANETI SE - RECIKLIRAJ: BOR je za Bolje Organizovanu Reciklažu.

O ovome više vidi na stranicama ovog Foruma o programu Ekološki dani Bora 2011. na http://www.forum.mibor.rs/teme.asp?TOPIC_ID=1280&whichpage=4
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 18 Nov 2011 :  12:17:20  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
“OPLANETI SE” U BORU


U borskoj biblioteci predstavljen je projekat “Oplaneti se- recikliraj: Bor je za Bolje Organizovanu Reciklažu”, kao i Lokalni plan upravljanja otpadom. Prezentacije su održane povodom obeležavanja 17. novembra Svetskog dana ekoloških pokreta u sklopu “Ekoloških dana Bora 2011”. Svojim stihovima o prirodi i životnoj sredini i prezentacijom o reciklaži predstavili su se učenici petog razreda OŠ “Dušan Radović”. Narodna biblioteka izložila je deo knjiga iz svog bogatog fonda o zaštiti životne sredine.

Učesnici programa potpisivali su peticiju podrške boljem organizovanju individualnih sakupljača sekundarnih sirovina.

-Projekat “Oplaneti se” ostvaruje se u 13 gradova Srbije u narednih godinu dana, a istočnu Srbiju predstavljaju Bor i Knajževac. Cilj je jačanje ekološke svesti o značaju reciklaže, dok su glavne aktivnosti edukativne radionice u školama, potom takmičenje učenika u znanju i sakupljaju i selekciji otpada, raspisivanje konkursa za najbolje literarne i likovne radove, podrška peticiji, kao i čišćenja terena na Borskom jezeru, planini Stol, gradskim parkovima. Posebno biće korisna ekološka škola u Gornjanu. Glavne akcije planirane su za 12. maj na tri lokacije u Boru - kaže Dragan Ranđelović, predsednik Društva mladih istraživača Bor.
Autor: B.F.

Izvor: Medija centar Bor, Bor, 18. novembar, http://www.mc.kcbor.net/2011/11/18/oplaneti-se-u-boru/
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 20 Nov 2011 :  17:08:55  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Bor je za Bolje Organizovanu Reciklažu
BOR - Podizanje ekološke svesti građana da selektuju i recikliraju otpad, da se javno preduzeće „3. oktobar“ u Boru stimuliše da poveća selekciju otpada, kao i da se uspostavi čvrsta saradnja sa reciklažnim kompanijama, su osnovni ciljevi projekta Društva mladih istraživača: "Oplaneti se – recikliraj: Bor je za Bolje Organizovanu Reciklažu", koji je u okviru obeležavanja Ekoloških dana Bora prezentovan u Narodnoj biblioteci Bor. Javnosti u gradu, povodom Svetskog dana Ekoloških pokreta, prezentovan je i Lokalni plan upravljanja otpadom za Opštinu Bor. U pratećem programu nastupili su đaci osnovne škole Dušan Radović, a izloženi su i radovi o otpadu i reciklaži iz fonda Narodne biblioteke Bor.

Izvor: Napisao TV Bor,subota, 19 novembar 2011, http://www.rtvbor.rs/sr/vesti-rtv-bor/vesti-drustvo/4256-bor-je-za-bolje-organizovanu-reciklazu.html

Takodje preneto na portalu Timočke vesti.net http://timockevesti.net/Vesti-i-informacije-iz-Bora/2011-11-19-15-00-32-59753.html
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 24 Nov 2011 :  17:47:20  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Kampanja Oplaneti se! Recikliraj kreće prikupljanjem reciklažnih sirovina u Raškoj


Osnovna škola „Raška“

26. novembra 2011. godineRaška – Mreža lokalnih ekoloških organizacija ''Zelena Lista Srbije'' i “Zelena inicijativa” pozivaju Vas na prvu lokalnu akciju, u okviru nove ekološke kampanje Oplaneti se! Recikliraj, koja će biti realizovana 26. novembra 2011. godine u dvorištu Osnovne škole “Raška”. Aktivnosti u Raškoj biće usmerene na prikupljanje reciklažnog materijala od gradjana/ki, kao i na realizaciju ekoloških igrica, kvizova i takmičenja za učenike osnovnih škola sa ciljem prikupljanja otpada.

Prvi događaj u okviru kampanje Oplaneti se! Recikliraj organizuje Eko klub “Zeleni putokazi” iz Raške, član Zelene liste Srbije, a njegovu realizaciju obezbedio je Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i Mladim istraživačima Srbije i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Pozivamo Vas da nam se pridružite u dvorištu Osnovne škole “Raška”, 26. novembra 2011. u aktivnostima prema planiranoj agendi:


10.00 – 14.00 Akcija prikupljanja reciklažnih materijala od gradjana/ki

12.00 – 12.30 Press konferencija

12.30 – 14.00 Završna takmičenja u ekološkim igricama i reciklažnim kvizovima

14.15 – 14.30 Otpremanje prikupljenog reciklažnog materijala


Planirane aktivnosti će približiti i povezati građane/ke i predstavnike lokalne vlasti, učenike i profesore, komunalna preduzeća i reciklažne biznise u cilju prikupljanja reciklažnih sirovina. Očekuje se da u Raškoj bude prikupljeno preko 5 tona starog papira i drugog otpada, koji će u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem biti otpremljen u reciklažna postrojenja.

Svakoga dana građani Srbije bace 5000 tona otpada na deponije. Skoro polovina tog otpada odlaže se na divlje deponije koje se nalaze uz vodotokove, gradske trgove i parkove za decu. U zemljama EU prosečno se reciklira 40 procenata otpadnog materijala godišnje, dok je u Srbiji procenat recikliranog materijala 4 puta manji. U Srbiji se godišnje na deponije baci oko 50 miliona evra u vidu sekundarnog otpada koji se može reciklirati.


Otpad nije đubre – otpad je sirovina!

Realizacijom aktivosti usmerenih ka prikupljanju otpada, Zelena Lista Srbije i Zelena inicijativa žele da povećaju učešće gradjana/ki, reciklažnih biznisa i lokalnih institucija u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina. Tokom realizacije akcija u 12 gradova u Srbiji biće prikupljeno preko 20.000 kg plastike, papira, elektronskog i električnog otpada koji će biti otpremljen u reciklažna postrojenja. Kampanja Oplaneti se! Recikliraj realizuje se kao deo ekoloških aktivnosti Zelene inicijative usmerenih ka unapređenju primarne selekcije na lokalnom i nacionalnom nivou i reformi prakse u upravljanju otpadom u Srbiji

Za više informacija, kontaktirajte Bojana Beronju,

mob. 069 311 66 63 ili posetite www.oplanetise.com i www.zelenainicijativa.rs


Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 27 Nov 2011 :  23:38:53  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
U Boru je u subotu 26. novembra 2011. održana tribina povodom otvaranja reciklažnog centra na kojoj je gost bio narodni poslanik Jovan Damnjanović. Razgovarano je o mogućnostima većeg zapošljavanja romske populacije kroz projekat razvoja reciklažnih centara koji pored ostalog treba da omogući i poboljšavanje položaja individualnih sakupljača sekundarnih sirovina, među kojima je i značajan broj Roma.

Širi prilog objavljen je u Dnevniku TV Bor ( između 8,25 min i 10,51 min ). Vidi na http://www.rtvbor.rs/sr/video/10-dnevnik/4316-dnevnik-subota-26-novembar-2011.html
Vrh strane
Strana: od 12 Prethodna tema Tema Sledeća tema  
Prethodna strana | Sledeca strana
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Pogledaj:
Etos diskusioni forum © Etos Vrh strane
Strana je generisana za 0.16 sek. Timočka krajina na Internetu