Etos - Home Page Timocka krajina na Internetu
Etos diskusioni forum
Home | Lični podaci | Registracija | Nove poruke | Članovi | Pretraga | Pomoć
Korisničko ime:
Lozinka:
Memoriši lozinku
Zaboravili ste vašu lozinku?

 Sve grupe tema
 Ekologija
 Ekološke organizacije
 ZELENA LISTA SRBIJE
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Naredna strana
Autor Prethodna tema Tema Sledeća tema
Strana: od 12

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 14 Mar 2011 :  08:17:32  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Nove članice Zelene liste Srbije


Selekcioni odbor doneo je odluku o izboru trinaest ekoloških udruženja građana koja će biti uključeni u razvojni program Zelena lista Srbije. Izabrana udruženje imaće mogućnost da u naredne dve godine budu punopravni članovi mreže lokalnih ekoloških organizacija Zelena Lista Srbije, koju koordinišu BCIF i Mladi istraživači Srbije. Zajedničke inicijative budućih članica mreže realizovaće se u okviru ekološke kampanje Oplaneti se!, koja će imati za cilj rešavanje konkretnih problema u oblasti upravljanja otpadom i promociju reciklaže u Srbiji kroz aktivnosti na lokalnom i nacionalnom nivou.

Izabrana su sledeća udruženje građana:

GM optimist – Gornji Milanovac
http://www.facebook.com/group.php?gid=130486658589

Porečje – Vučje

Sfera No – Beograd

Odred izviđača „Zavičaj 1093“ – Vranje
http://ja-jp.facebook.com/group.php?gid=115673270272

Društvo mladih istraživača – Bor
www.mibor.rs
http://www.facebook.com/pages/MIBOR-Mladi-istra%C5%BEiva%C4%8Di-Bora/162746573802791

Inženjeri zaštite životne sredine – Novi Sad
http://www.facebook.com/group.php?gid=120087954699372

Eko klub „Zeleni putokazi“ – Raška

Ekološki pokret „Bela breza" – Kruševac

Ekološki pokret „Moravski orašak“ – Trstenik

Društvo za zaštitu životne sredine “Stara planina“ – Pirot
http://www.stara-planina.rs/

Zeleni krug – Bački Petrovac

Odred izviđača „Josif Pančić“ – Niš
http://www.pancic.org/

Centar za održivu budućnost „Zelena zona“ – Knjaževac

Po dva predstavnika/ce izabranih organizacija proći će treninge u okviru kojih će dobiti potrebna znanja za uspešno sprovodjenje kampanje u oblasti upravljanja otpadom i reciklaže. Pored toga, predstavnici/ce izabranih organizacija će zajedno sa predstavnicima BCIF-a i Mladim istraživačima Srbije osmisliti i detaljno razraditi plan aktivnosti naredne ekološke kampanje Oplaneti se! Prvi treninig modul biće održan od petka 11. marta do nedelje 13. marta 2011. godine u Beogradu u Hotelu „Šumadija”.

Izvor: http://www.oplanetise.com/sr/vesti/83-nove-clanice-zelene-liste-srbije.html

http://www.facebook.com/oplanetiserecikliraj

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 14 Mar 2011 :  08:19:25  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Na prvi trening od 11. do 13. marta 2011. upućeni su predstavnici Društva mladih istraživača Bor NEVENA ELAK i RADE NIKOLIĆ.

Očekujemo njihov izvestaj po povratku sa treninga.
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 15 Mar 2011 :  08:47:10  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Evo nekoliko informacija o mreži ZELENA LISTA:


Zelena lista SrbijeZelena lista Srbije je razvojni program BCIF-a, pokrenut u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku USAID-a. Program je predvidjen za organizacije koje u svom delovanju imaju za cilj očuvanje i zaštitu životne sredine i održivi razvoj. Cilj programa je podrška, razvoj i povezivanje lokalnih ekoloških organizacija koje bi, kao ravnopravni partneri, zajedno sa drugim akterima u zajednici, radile na poboljšanju održivog razvoja u Srbiji.

Članice Zelene Liste Srbije su ekološke organizacije koje u svom fokusu imaju reciklažu, biodiverzitet, edukaciju mladih iz oblasti zaštite životne sredine. BCIF pruža podršku ekološkim organizacijama kroz razmenu informacija i iskustava kroz mejling listu i organizovanje sastanaka. Pored toga, BCIF je pružio organizacijama potrebnu edukaciju za razradu plana aktivnosti usmerenom ka rešavanju ekoloških problema i planiranje zajedničkih akcija i kampanja iz oblasti zaštite životne sredine.

Celokupni rad mreže Zelena Lista Srbije rezultirao je pokretanjem velike ekološke nacionalne kampanje Oplaneti se! Uklonimo deponije – tokom 2009. godine, za rešavanje problema odlaganja otpada u Srbiji i Oplaneti se! Recikliraj – posvećene reciklaži, tokom 2010. godine.


Oplaneti se! Uklonimo deponije (2009)Zbog čega treba da se oplanetimo? Građanin/ka Srbije u proseku godišnje ostavi svom potomstvu 300kg kućnog otpada u trajno nasleđe. Skoro polovina tog otpada odlaže se na divlje deponije koje se nalaze uz vodotokove, gradske trgove i parkove za decu. Neadekvatno odlaganje otpada ima negativan uticaj na životnu sredinu: vazduh, podzemne i površinske vode, zemljište, što posredno dovodi do ugrožavanja biljnog i životinjskog sveta i ljudi. U zemljama EU prosečno se reciklira 40 procenta otpadnog materijala godišnje, dok je u Srbiji procenat recikliranog otpada skoro 4 puta manji. Otpad nije đubre, otpad je sirovina! Organizacije, članice ekološke mreže Zelena lista Srbije, udružile su se da bi pokrenule rešavanje problema divljih deponija u Srbiji.

Kampanjom Oplaneti se! Uklonimo deponije, Zelena Lista Srbije ima za cilj da utiče na nadležne institucije, građana/ke, ekološke organizacije, predstavnike biznisa, medije i druge aktere u društvu da se u okviru svojih nadležnosti aktivnije uključe u rešavanje problema odlaganja otpada u Srbiji.


Zelena lista je tokom 2009. godine zajedno sa građanima/kama sprovela dvanaest akcija čišćenja deponija u 11 gradova u Srbiji (Valjevo, Gornji Milanovac , Trstenik, Kruševac, Raška, Knjaževac, Aleksinac, Niš, Vranje, Žagubica, Vučje), koje je festival EXIT podržao muzičkim dešavanjima. Za četiri meseca trajanja kampanje aktivisti Zelene liste su uspeli da u 11 gradova očiste puno divljih deponija i uklone preko 300 m3 otpada.

Jedna od akcija u okviru kampanje bila je i biciklistički ekološki karavan u dužini od 537 km, od Vranja do Novog Sada. Karavan je krenuo 23. juna iz Vranja, a završio se u Novom Sadu neposredno pre početka muzičkog festivala EXIT, 8. jula. U svakom od mesta kroz koje su prošli biciliklisti su ostaviti zeleni trag u vidu zasađenog drveća.

U partnerstvu sa EXIT-om, Zelena lista je tokom festivala (9-12. Jul 2009.) sprovela niz akcija na Petrovaradinskoj tvrđavi i EXIT kampu, sa ciljem da podstakne same posetioce na odgovoran odnos prema životnoj sredini.

Sprovođenje kampanje obezbedio je Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Institutom za odžive zajednice (ISC) uz finansijsku podršku USAID-a kroz program Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva. Kampanju podržava Ministartvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja. Medijsku podršku obezbeđuje RTV B92. Partneri na projektu su muzički festival EXIT i Društvo Srbije za odnose sa javnošću.


Oplaneti se! Recikliraj (2010)
Zelena lista Srbije i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) tokom 2010. godine nastavljaju nacionalnu kampanju OPLANETI SE! RECIKLIRAJ u cilju rešavanja problema odlaganja otpada u Srbiji, kroz stvaranje uslova za selekciju i odvajanje otpada kao neophodnog uslova za proces reciklaže. U okviru kampanje biće organizovano 12 lokalnih i jedna nacionalna akcija, kao i biciklistički ekološki karavan.

U okviru lokalnih akcija u 12 gradova g rađani/ke će imati priliku da učestvuju u više interaktivnih dešavanja koji će imati za cilj prikupljanje i selekciju različitih vrsta otpada. Na akcijama će se realizovati niz aktivnosti koje su usmerene na promociju reciklaže. Posebna atrakcija biće roboti kontejneri koji imaju mogućnost da „govore“. Nakon ubacivanja otpada u robote oni će „reći“ deci i građanima šta se dešava sa njihovom limenkom, starim novinama ilii plastičnom bocom nakon reciklaže.

Velika centralna akcija biće realizovana 5. juna u Beogradu na Dan zaštite životne sredine. BCIF i Zelena Lista Srbije će u saradnji sa Savezom izviđača Srbije obezbediti učešće preko 500 mladih iz čitave Srbije. Akcija će se realizovati na Kalemegdanu gde će aktivisti pozvati građane Beograda, pre svega mlade, da se kroz igru i druge kreativne načine priključe aktivnostima promocije selekcija otpada

Po završetku lokalnih akcija i centralne akcije, oko 30 aktivista Zelene liste Srbije krenuće na promotivno-ekološki biciklistički karavan. Karavan kreće iz Vranja 25. juna, a nakon prolaska kroz 11 gradova završnica je 7. jula u Beogradu. Biciklisti će preći blizu 500 km za 12 dana, tokom kojih će prenositi ekološke poruke.

Ove godine kampanja se sprovodi u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC), USAID-om i Telenor fondacijom. Medijski partner kampanje je Radio Televizija Srbije.


Izvor: http://www.bcif.org/Zelena_lista_Srbije.htm
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 18 Mar 2011 :  07:42:23  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Evo prvih informacija sa odrzanog seminara Zelene liste Srbije čija je članica naredne dve godine i Društvo mladih istraživača iz Bora:

Poštovani/e,

nadamo se da ste se odmorili i povratili snagu posle našeg prvog viđenja u ovoj godini.

Šaljemo vam izveštaj sa seminara, kao i još 3 priloga (vaše prezentacije, te Vladimirovu i Tanjinu prezentaciju).


Sledeći seminar će najverovatnije biti od 14. do 17. aprila i to van Beograda, ali bićete obavešteni na vreme.

I za kraj, molba za nove članice Zelene liste Srbije.

Na sajtu www.oplanetise.com u okviru stranice Zelena lista Srbije (http://www.oplanetise.com/sr/zelenalistasrbije.html) sve dosadašnje članice imaju:

kratak prikaz svog rada u dve, tri rečenice,

logo organizacije,

datum osnivanja i

kontakt podatke (adresa, telefon, mejl, web adresa...),

te vas molimo da i vi to učinite u narednom periodu (što pre, to bolje).

Naravno, i ostale organizacije, ukoliko žele mogu promeniti svoj deo strane (npr. nove informacije, novi logo ili sajt ukoliko ste u međuvremenu postavili internet prezentaciju).


Ubrzo će biti apdejtovana i mejling lista zelenalistasrbije@googlegroups.com , pa očekujte korisne informacije i tim putem.

Srdačan pozdrav,

Vladimir, Tanja, Milka i Vjekoslav

Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 15 Apr 2011 :  20:34:01  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Na stranicu projekta Oplaneti se http://www.oplanetise.com/sr/zelenalistasrbije.html dodata je i nova organizacija koja se priključila listi: Društvo mladih istraživača Bor.

Pogledajte na http://www.oplanetise.com/zelenalistasrbije.html#istrazivaci_bor
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 15 Apr 2011 :  20:36:44  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Drugi trening za utvrđivanje lokalnih i nacionalnih programa za 2011. godinu u okviru projekta Oplaneti se održaće se u Nišu od 14. do 17. aprila.

Ispred Društva mladih istraživača Bor na seminaru učestvuju Nataša Ranđelović i Nevena Elak.

Očekujemo da elemente lokalnog projekta za Bor možemo da saopštimo u okviru Ekoloških dana Bora, na večeri povodom Dana planete Zemlje 20. aprila u 18 časova u Narodnoj biblioteci Bor
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 06 Sep 2011 :  11:16:14  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
ZELENA INICIJATIVA ZAPOČINJE KAMPANJU O PRIMARNOJ SELEKCIJI OTPADA I RECIKLAŽI


U prijatnom ambijentu Botaničke bašte „Jevremovac“, u utorak, 6.septembra, u 11.00 časova, Zelena inicijativa, među čijim članicama je i Zelena lista Srbije, će najaviti početak svojih aktivnosti.

U saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Zelena inicijativa će, u narednih 16 meseci realizovati brojne zajedničke aktivnosti koje će biti usmerene ka podsticanju primarne selekcije otpada na lokalnom i nacionalnom nivou, kao i povećanom učešću svih relevantnih aktera u oblasti prikupljanja reciklažnog materijala.


Na Konferenciji za medije, kojom će Zelena inicijativa najaviti početak zajedničkih aktivnosti, govoriće Suzan Fric, direktorka Misije USAID-a u Srbiji, Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Albert Cevallos, šef misije ISC-a i Vladimir Radojičić u ime Sekreatrijata Zelene inicijative.

Tom prilikom biće potpisan i Memorandum o realizaciji zajedničkih aktivnosti između članica Zelene inicijative, kojim su definisani osnovni principi zajedničke aktivnosti tokom realizacije projekta.

Zelena inicijativa snažno veruje da se zajedničkim delovanjem organizacija građanskog društva, i njihovom saradnjom sa nadležnim institucijama i drugim akterima u društvu, otvaraju perspektive da društvo u Srbiji postane moderno društvo koje će se neprekidno menjati i unapređivati oblast životne sredine.

Izvor: http://www.oplanetise.com/sr/vesti/84-zelena-inicijativa-zapoinje-kampanju-o-primarnoj-selekciji-otpada-i-reciklai.html
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 07 Sep 2011 :  21:27:02  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Zelena inicijativa za čistiju Srbiju


U okviru USAID-ovog sedmogodišnjeg programa „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva, danas je pokrenuta kampanja “Zelena inicijativa” usmerena ka reformi prakse u upravljanju otpadom i dugoročnom unapredjenju sistema upravljanja otpadom u Srbiji.


Projekat će razvijati dosadašnje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, zajedno sa organizacijama građanskog društva i predstavnicima vlasti, kako bi unapredila upravljanje otpadom.

Deset organizacija građanskog društva potpisalo je Memorandum o realizaciji zajedničkih aktivnosti, da bi ozvaničili svoju posvećenost, definisali uloge i obaveze.

Njima se obratio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, direktorka Misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric, šef misije ISC-a Albert Sevalos i koordinator Balkanskog fonda za lokalne inicijative Vladimir Radojičić.

Organizacije građanskog društva koje učestvuju u projektu radiće na:

(1) uspostavljanju funkcionalnog sistema za upravljanje otpadom kroz podršku sprovođenju lokalnih i regionalnih planova za upravljanje otpadom, u 24 opštine u četiriregiona u Srbiji

(2) integraciji individualnih sakupljača u lanac nabavke u okviru upravljanja otpadom, uz podršku od strane Fonda za zaštitu životne sredine

(3) uspostavljanju tri socijalna preduzeća u koje će biti uključeni individualni sakupljači i njihovo uključivanje u postojeće mreže socijalnog preduzetništva

(4) povećanju učešća građana, lokalnih institucija i reciklažnog biznisa u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina u 24 grada.

Procenjuje se da više od 40 odsto otpada u Srbiji završi na divljim deponijama kojih ima 4.500. One se često nalaze u blizini reka, gradskih trgova i parkova, ugrožavju zdravlje, bezbednost i kvalitet života građana. Zemlje Evropske unije prosečno recikliraju 50 odsto otpada, dok Srbija reciklira samo 10%.

Od 2006. u USAID-ov Programu javnog zagovaranja građanskog društva, čiji je budžet 27,5 miliona dolara, bilo je uključeno 200 organizacija građanskog društva u okviru više od 300 projekata javnog zagovaranja. To je značajno uticalo na ključne zakonske reforme, poboljšanje socio-ekonomskih uslova i unapređenje životne sredine kampanjama o podizanju svesti i projektima javnog čišćenja.

Akcija, koju u Srbiji realizuje Institut za održive zajednice (ISC), promovisala je individualna davanja, korporativnu filantropiju i društvenu odgovornost kompanija i podržao brojne projekte od značaja za građane. Projekat će realizovati 10 organizacija: Balkanski fond za lokalne inicijative, Mladi istraživači Srbije, Evrospki pokret u Srbiji, Grupa 484, Inicijativa za razvoj i saradnju, Centar za razvoj socijalnog preduzetništva, YUROM centar, Centar modernih veština, Beogradski fond za političku izuzetnost i mreža ekoloških organizacija Zelena lista Srbije.

Program nastoji da konstruktivnim javnim zagovaranjem građanskog društva u Srbiji doprinese izgradnji demokratske i napredne Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Izvor: http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2011&mm=09&dd=07&nav_id=540311
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 07 Sep 2011 :  21:29:43  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Pokrenuta kampanja Zelena inicijativa


Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić prisustvovao je potpisivanju Memoranduma o realizaciji zajedničkih aktivnosti članica Zelene inicijative. Kampanja Zelena inicijativa, čiji je cilj reforma prakse i dugoročno unapređenje sistema upravljanja otpadom u Srbiji, u okviru koje će biti zaposleno oko 3.000 građana započeta je danas.

- U zelenoj ekonomiji, u upravljanju otpadom i reciklaži, do sada je otvoreno oko 8.000 radnih mesta, a mi očekujemo da se do kraja mandata ove vlade uposli ukupno 10.000 ljudi, što je u uslovima ekonomske krize veliki napredak - istakao je ministar Dulić.

Ministar Dulić je naglasio da će kampanja Zelena inicijativa doprineti zapošljvanju oko 3.000 ljudi i da je ona primer dobre integracije državnih organa, lokalnih samoUprava i nevladinog sektora čiji je cilj zaštita posla i rada ljudi koji su se i do sada bavili razvrstavanjem otpada, jer oni spadaju u socijalno ugrožene kategorije koji su u teškoj ekonomskoj situačiji i koji upravljanjem otpadom održavaju egzistenciju porodica.

- Srbija je učinila veliki napredak u širenju svesti o potrebi zaštite životne sredine i očuvanju, kao i važnosti reciklaže. U budućnosti su neophodni još veći napori. U zemljama članica Evropske unije reciklira se 50 odsto otpada, dok se u Srbiji reciklira samo 10 odsto otpada -rekla je direktorka Misije USAID u Srbiji Suzan Fric.

Predstavnici deset organizacija građanskog društva potpisali su Memorandum kako bi ozvaničili posvećenost, definisali uloge i obaveze. Sve potpisnice Memoranduma će raditi na uspostavljanju funkcionalnog sistema za upravljanje otpadom kroz podršku sprovođenja lokalnih i regionalnih planova, kao i integraciji individualnih sakupljača u lanac nabavke u okviru upravljanja otpadom.

Organizacije će raditi i na uspostavljanju tri socijalna preduzeća u koje će biti uključeni individualni sakupljači i njihovo uključivanje u postojeće mreže socijalnog preduzetništva, ali i na povećanju učešća građana, lokalnih institucija i reciklažnog biznisa u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina u 24 grada. Planirano je da se u projekat uključi 3.000 ljudi i da se tokom njega prikupi 4.000 kilograma reciklažnih sirovina.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Pokrenuta-kampanja-Zelena-inicijativa-1339-c28-content.htm
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 08 Sep 2011 :  10:18:16  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Pokrenut projekat za upravljanje otpadom06. septembar 2011.
Izvor: Beta


Srbija reciklira 10 odsto otpada, dok zemlje Evropske unije prosečno recikliraju 50 odsto, izjavila je danas u Beogradu direktorka Misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric.


Srbija je učinila veliki napredak u podizanju svesti građana o važnosti zaštite životne sredine i recikliranja, rekla je ona u Botaničkoj bašti na predstavljanju projekta Zelena inicijativa.

Kako je rečeno, 10 organizacija civilnog društva nastojaće da u okviru projekta uspostave sistem za upravljanje otpadom u 24 opštine u četiri regiona.

Vladimir Radojičić iz sekretarijata Zelene inicijative rekao je da će organizacije težiti integraciji individualnih sakupljača u lanac nabavke u okviru upravljanja otpadom, a biće uspostavljena i tri preduzeća u koja će oni biti uključen. On je dodao da će tako individulani sakupljači sirovina napustiti ilegalni rad.

Ministar za životnu sredinu Oliver Dulić kazao je da je u zelenoj ekonomiji otvoreno 8.000 radnih mesta. "Do kraja mandata ove vlade očekujemo da se u toj oblasti uposli 10.000 ljudi", kazao je Dulić.

On je dodao da će projektom biti zaštićen rad ljudi koji spadaju u socijalno ugroženje kategorije, pre svega pripadnika romske zajednice.

"U poslednje tri godine uspeli smo da za 20 odsto podignemo pokrivenost teritorije Srbije odnošenjem smeća", rekao je Dulić navodeći da ranije na 50 odsto teritorije Srbije nisu postojali kanta za smeće, kontejner ili kamion za odnošenje smeća.

U projektu učestvuju Beogradski fond za lokalne inicijative, Mladi istraživači Srbije, Evropski pokret u Srbiji, Grupa 484, Inicijativa za razvoj i saradnju, Centar za razvoj socijalnog preduzetništva, YUROM, Centar modernih veština, Beogradski fond za političku izuzetnost i mreža ekoloških organizacija Zelena lista Srbije.

Projekat, koji je s 250.000 dolara finansirala misija USAID-a, trebalo bi da u narednih 16 meseci uposli 3.000 ljudi.

Vidi na http://www.emportal.rs/vesti/srbija/163442.html
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 08 Sep 2011 :  10:23:40  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Dugoročno unapređenje sistema upravljanja otpadom u Srbiji - Pokrenuta kampanja "Zelena inicijativa"U okviru USAID-ovog sedmogodišnjeg programa "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva, juče je pokrenuta kampanja "Zelena inicijativa" usmerena ka reformi prakse u upravljanju otpadom i dugoročnom unapređivanju sistema upravljanja otpadom u Srbiji. Projekat će dalje razvijati dosadašnje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, zajedno sa organizacijama građanskog društva i predstavnicima vlasti, kako bi unapredila upravljanje otpadom.

Deset organizacija građanskog društva potpisalo je danas Memorandum o realizaciji zajedničkih aktivnosti, da bi ozvaničili svoju posvećenost, definisali uloge i obaveze. Njima se obratio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, direktorka Misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric, šef misije ISC-a Albert Sevalos i koordinator Balkanskog fonda za lokalne inicijative Vladimir Radojičić.

Organizacije građanskog društva koje učestvuju u projektu radiće na uspostavljanju funkcionalnog sistema za upravljanje otpadom kroz podršku sprovođenju lokalnih i regionalnih planova za upravljanje otpadom, u 24 opštine u četiri regiona u Srbiji, na integraciji individualnih sakupljača u lanac nabavke u okviru upravljanja otpadom, uz podršku od strane Fonda za zaštitu životne sredine. Takođe, biće uspostavljena tri socijalna preduzeća u koje će biti uključeni individualni sakupljači i njihovo uključivanje u postojeće mreže socijalnog preduzetništva, a biće i povećano učešća građana, lokalnih institucija i reciklažnog biznisa u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina u 24 grada.

USAID je obezbedio više od 250.000 USD za šesnaestomesečnu kampanju "Zelene inicijative". Projekat će realizovati 10 organizacija: Balkanski fond za lokalne inicijative, Mladi istraživači Srbije, Evrospki pokret u Srbiji, Grupa 484, Inicijativa za razvoj i saradnju, Centar za razvoj socijalnog preduzetništva, YUROM centar, Centar modernih veština, Beogradski fond za političku izuzetnost i mreža ekoloških organizacija Zelena lista Srbije.

Izvor: 07. 09. 2011. http://www.ekapija.com/website/sr/page/471948
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 08 Sep 2011 :  21:08:23  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Socijalna preduzeća za sakupljače otpada


Inicijativa da se osnuju tri socijalne firme koje bi okupile 40.000 sakupljača sekundarnih sirovina i omogućile im redovne prihodeOpštinskim vlastima su potrebni stručni saveti da bi konačno dovršile lokalne planove za upravljanje otpadom, što im je zakon nalagao da učine još do maja prošle godine. Građanima su neophodni zasebni kontejneri na ulicama i odgovarajuće kese u domovima kako bi počeli da razvrstavaju kućno đubre. Reciklerske firme se nadaju organizovanju jedne lokacije u gradu gde će se sav komunalni otpad dovoziti, kako bi ga odatle, razdvojenog po vrstama, lakše transportovali na obradu. Individualni sakupljači sekundarnih sirovina bi jedva dočekali kada bi ih neko pomogao u ostvarivanju želje da prestanu da budu „samostalne zanatlije” u prekopavanju kontejnera, što je postalo i nezakonito, i okupe se u socijalna preduzeća, koja imaju šanse da se, pored sve brojnijih privatnih firmi, izbore za deo tržišta kućnog smeća.

Ideja da se povežu svi ti elementi mreže sakupljanja i reciklaže komunalnog otpada, od kojeg čak 40 odsto završava na hiljadama divljih deponija širom zemlje, vodila je deset nevladinih organizacija do dogovora o „Zelenoj inicijativi”. Zahvaljujući donaciji USAID-a, one raspolažu fondom od 250.000 dolara koji će u narednih 16 meseci potrošiti u 24 srpska grada.

– Nije nam namera samo da doprinesemo donošenju lokalnih planova za upravljanje otpadom, već i da pomognemo njihovo zaživljavanje. Isto tako, nije dovoljno kampanjama ubeđivati građane u prednosti razvrstavanja otpada. Dobra volja građana ne znači ništa ako im se ne obezbede odgovarajuće kese za separaciju i ako se ne postave kontejneri za različite vrste smeća. Sistem mora da se gradi i odozgo nadole i u obrnutom smeru – objašnjava Vladimir Radojičić, iz Balkanskog fonda za lokalne inicijative, učesnika „Zelene inicijative”.

Sem ekoloških blagodeti, zaokruživanje sistema upravljanja đubretom imalo bi i ekonomske prednosti, budući da srpsko tržište sekundarnih sirovina, računajući tu i industrijski otpad, po nekim procenama vredi oko 350 miliona evra, i to u državi koja sakupi svega 60 odsto kućnog smeća, a reciklira manje od 10 odsto svekolikog otpada. Kada bi sve odbačeno iz domova i fabrika bilo prerađeno i vraćeno u upotrebu, vrednost tržišta bi bila i višestruko veća.

Iz tog neistraženog zlatnog majdana individualni sakupljači, svojim kućama odnose samo mrvice. Ti ljudi su bedno plaćeni za preturanje po smeću bez ikakve zaštitne opreme i uskraćeni za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, zbog čega malo ko od njih dočeka 47. rođendan. Izopšteni su iz društva, a Zakon o upravljanju otpadom ih je isključio i iz jedinog biznisa od kojeg mogu da žive.

Tek ako se i oni udruže u firme, individualni sakupljači se mogu nadati da će im biti odobren pristup jedinom izvoru prihoda. Zato će „Zelena inicijativa” pomoći i formiranje tri socijalna preduzeća sakupljača.

– Socijalna preduzeća bi okupila ranjive grupe i pružila im održive prihode. Uz to, ona profit moraju da ulažu u unapređenje rada i obrazovanje zaposlenih, a i država i lokalne vlasti mogu da im daju prednost na tenderima – kaže Vladimir Petronijević, iz Grupe 484, člana „Zelene inicijative”.

Za osnivanje socijalnih preduzeća se zalaže i Sindikat sakupljača sekundarnih sirovina.

– Oko 40.000 ljudi u Srbiji živi od sakupljanja otpada. Želimo da sakupljače najzad uvedemo u legalne tokove privrede – navodi Šaban Salijević, predsednik sindikata.

V. Vukasović

Izvor: Politika, objavljeno: 08.09.2011., http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Socijalna-preduzeca-za-sakupljace-otpada.lt.html
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 08 Sep 2011 :  21:21:09  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Kampanja "ZELENA INICIJATIVA" ima poseban internet sajt na kome će se pratiti sve aktivnosti. Pogledajte na http://zelenainicijativa.rs/

Zelena inicijativa nalazi se i na Facebook na http://www.facebook.com/ZInicijativa
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 08 Sep 2011 :  21:25:11  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Mrežu organizacija uključenih u projekat kampanje "ZELENA INICIJATIVA" čine:

Baklanski fond za lokalne inicijative – je lokalna fondacija čiji je cilj podsticanje aktivnog uključivanja grđana/ki u društvene promene i razvoj stabilnih i održivih zajednica u Srbiji. Kroz program Donacija BCIF organizacije civilnog društva i neformalne grupe na kreativno i efikasno rešavanje problema korišćenjem lokalnih resursa i potencijala. Razvojni programi uključuju jačanje kapaciteta lokalnih organizacija sa komponentom umrežavanja, odnosno povezivanja srodnih organizacija, uz razmenu iskustava i zajedničkim akcionim planiranjem, sa ciljem da se podrše da se lokalni problemi i potrebe imaju odjek i na nacionalnom nivou. Razvojni programi BCIF-a su Zelena lista Srbije i Decentralizacija. Kampanjom „Oplaneti se!“ , Zelena lista Srbije aktivno uključuje građane u promociji zdrave životne sredine. U poslednje dve godine kampanji se priključilo 12000 građana/ki u različitim aktivnostima uklanjanja i selekcije otpada i širenja svesti o značaju zaštite životne sredine. Od 2004.godine, BCIF je pokrenuo program Filantropije koji podstiče saradnju neprofitnig organizacija, kompanija i građana/ki. Do sada, BCIF je podržao 700 inicijativa sa ukuonim iznosom od preko 3 miliona Evra, u skoro 350 lokalnih zajednica u Srbiji. – www.bcif.org

Centar modernih veština (CMV) je organizacija sa višegodišnjim iskustvom u političkom i građanskom obrazovanju, javnom zastupanju i sprovođenju istraživanja o društveno značajnim temama. Radeći tokom dve godine na projektu javnog zastupanja iz oblasti zaštite životne sredine, inicirali smo osnivanje neformalne zelene poslaničke grupe u Narodnoj skupštini i Skupštini AP Vojvodine, istražili stavove građana i njihovih predstavnika o životnoj sredini u Srbiji i uspostavili saradnju sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Centar ima dugogodišnje iskustvo u radu sa jedinicama lokalne samouprave koje će doprineti da i aktivnosti Zelene inicijative na lokalu budu uspešne. Centar modernih veština takođe organizuje godišnji edukativni program „Politike životne sredine“ za mlade aktiviste i aktivistkinje i političke lidere. Više informacija se nalazi na sajtu www.cmv.org.rs

Mladi istraživači Srbije su neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija, osnovana pre 35 godina. Naša misija je da putem obrazovanja, vođeni naučnim saznanjima doprinesemo: zaštiti i unapređenju životne sredine, promovišući principe održivog razvoja; razvoju volonterizma i promociji njegovih vrednosti; stvaralaštvu i aktivnijem delovanju mladih.
U saradnji sa Zelenom listom Srbije, Mladi istraživači su organizovali brojne aktivnosti koje su uključile institucije i organizacije u promociji prakse održivog upravljanja otpadom i reciklaže.
Mladi istraživači Srbije su organizacija članica Nacionalnog Saveta za održivi razvoj Republike Srbije. – www.mis.org.rs

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) je samostalna i dobrovoljna organizacija građanskog društva koja se zalaže za demokratsku evropsku integraciju Srbije. Jedan od ključnih uspeha Evropskog pokreta u oblasti zaštite životne sredine je organizacija Naconalnog konventa o Evropskoj uniji u Srbiji (NKEU). NKEU predstavlja institucionalizovan, tematski struktuiran mehanizam koji okuplja različite interesne grupe sa ciljem javne rasprave o pripremanju Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. Oblast životne sredine uključena je u rad NKEU od 2008. godine, a do sada je održano pet sednica radne grupe “Životna sredina“ koja se bavila različitim temama u ovoj oblasti putem monitoringa usvajanja i impelentacije predložene regulative u oblasti zaštite životne sredine. Rezultat javnih rasprava i analiza predstavljaju tekstovi preporuka (koje sadrže analitički deo) dostavljene širokom krugu zainteresovanih interesnih grupa i donosioca odluka, odnosno uspešno promovisane putem medija. Osim toga, Evropski pokret u Srbiji je podržao implementaciju brojnih lokalnih aktivnosti mladih u oblasti životne sredine, u okviru projekta „E, mogu i ja!“ sa ciljem povećanja aktivizma među mladima. – www.emins.org

Grupa 484 je nevladina organizacija osnovana 1995. godine da bi podržala grupu 484 izbeglih porodica iz Krajine, Hrvatske. Grupa 484 je od grupe entuzijasta koji su prvenstveno pružali humanitarnu, psihosocijalnu, pravnu i informativnu pomoć izbeglima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a zatim raseljenima sa Kosova i Metohije, postala strukturisana organizacija sa stistemskim pristupom problematici prisilnih migracija i migracija uopšte.
Između ostalog, Grupa 484 aktivno radi i u oblasti socijalnog preduzetništva, kako na polju javnog zastupanja tako i putem direktne podrške socijalnim preduzećima. Grupa 484 jedna od prvih inicirala debatu o socijalnom preduzetništvu u Srbiji da bi doprinela zakonskim reformama u ovoj oblasti, razvila mrežu postojećih socijalnih preduzeća i obezbedila im podršku. Grupa 484 je kreirala prvu mrežu socijalnih preduzeća u Srbiji (SENS), koju trenutno čini 26 članova, a takođe je i osnivač dva socijalna preduzeća: Zeleno i čisto i Bakino kazanče. – www.grupa484.org.rs Centar za razvoj socijalnog preduzetništva CRSP je dobitnik donacije USAID-a podržane od strane ISC-a, osnovan da bi obezbedio sveobuhvatnu podršku razvoju socijalnih preduzeća i socijalnog preduzetništva. Centar je specijalizovan u pružanju podrške u ljudskim resursima i stručnom mišljenju za raznovrsne projekte konzorcijuma. Ova podrška uključuje: pomoć u kreiranju povoljne pravne forme za razvoj socijalnog preduzetništva, pružanje kunsultantskih usluga socijalnim preduzećima, trening u tehnikama socijalnog preduzetništva, medijaciju u procesu zapošljavanja i partnerstvo sa drugim organizacijama radi osnivanja malih socijalnih zadruga, prvenstveno u oblasti reciklaže. – www.crsp.rs

Inicijativa za saradnju i razvoj (IDC) – nastala je kao deo izlazne strategije „spin off“-a Španske Pokret za mir (MPDL). U 2008.godini, zaposleni u Pokretu za mir osnovali su lokanu nevladinu organizaciju Inicijativa za razvoj i saradnju Srbija. Organizacija je radila na integraciji ugroženih grupa u tržište rada kroz projekat „Unapređenje ekonomskih i socijalnih kapaciteta i jačanje produktivnih mreža“, uz donaciju pokreta za mir i podršku Španske agencije za međunarodnu saradnju (AECID). IDC je osnovala prvo takozvano eko-socijalno preduzeće u Srbiji, Eko Beg. Poslednje godine, Eko Beg aktivno radi na promociji zaštite životne sredine i reciklaže putem prozvodnje ekološki opravdanih i modernih proizvoda od reciklažnog materijala. Osim toga, IDC je jedan od osnivača Koalicije za promociju socijalnog preduzetništva.
Osim toga, IDC se bavi neformalnim obrazovanjem kroz dugoročne profesionalne edukacije, kao i pružanjem pravne pomoći za raseljena lica i ostale socijalno ugrožene kategorije stanovništva. – www.idcserbia.org

JUROM Centar – je osnovan 1998. Godine na inicijativu brojnih romskih organizacija i Međunarodne organizacije Roma. Osnovne aktivnosti JUROM Centra uključuju prikupljanje, obradu i širenje informacija o romskoj populaciji, kao i promociju građanskog aktivizma Roma. JUROM Centar je mreža organizacija koju čini 21 romska organizacija i 4 ne-romske organizacije. JUROM uz donaciju USDAID-a i ISC-a, implementira projekat „ Osnaživanje individualnih sakupljača sekundarnih sirovina“ sa ciljem pomoći sakupljačima otpada u procesu donošenja odluka o upravljanju otpadom i reciklaži, i jačanju ugorženih grupa. Projekat je rezultirao osnivanjem Republičkog sindikata sakupljača otpada „Nezavisnost“, u januaru 2011.godine. – www.yuromcentar.org.rs Beogradski fond za političku izuzetnost je neprofitna organizacija posvećena edukaciji i jačanju kapaciteta političkih i lidera zajednice angažovanih u javnim odnosima, sa ciljem razvoja demokratije u Srbiji zasnovano na Evropskim vrednostima i standardima. Beogradski fond za političku izuzetnost ima iskustvo u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, klimatskih promena i upravljanja otpadom. Organizacija radi na višegodišnjim projektima izgradnje kapaciteta usmerenih ka donosiocima odluka na različitim nivoima, uključujući narodne poslanike, predstavnike lokalnih samouprava i predstacnike javne administracije. U 2011. godini, jedan od rezultata ovih inicijativa bilo je i potpisivanje Memoranduma o razumevanju fokusiranog na među opštinsku saradnju u razvoju enegrije vetra u osam opština u južno banatskom okrugu. – www.bfpe.org

Zelena lista Srbije je neformalna mreža 13 organizacija građanskog društva koja se bave zaštitom životne sredine. Organizacije članice su se udružile sa ciljem da doprinesu rešavanju problema komunalnog otpada i pomognu implementaciju mahanizama za održivo upravljanje otpadom. Radeći na promociji reciklaže i zdravije životne sredine Zelena lista Srbije je, kroz kampanju „Oplaneti se“, uključila preko 12000 građana/ki, uspešno sarađujući sa resornim institucijama na lokalnom i nacionalnom novou.
Zelenu listu čine: Centar za održivu budućnost “Zelena zona”, Knjaževac,
Društvo mladih istraživača, Bor, Društvo za zaštitu životne sredine „Stara planina“, Pirot, Eko klub – Zeleni putokazi, Raška, Ekološki pokret „Bela breza“, Kruševac, Ekološki pokret “Moravski orašak”, Trstenik, GM Optimist, Gornji Milanovac, Inženjeri zaštite životne sredine, Novi Sad, Odred Izviđača “Zavičaj 1093#8243;, Vranje, Sfera No, Beograd, Udruženje građana „Porečje“, Vučje, Udruženje izviđača “Josif Pančić”, Niš, Zeleni krug, Bački Petrovac. – www.oplanetise.com
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 08 Sep 2011 :  21:27:22  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Organizacije članice "ZELENE INICIJATIVE" potpisale su 6. septembra 2011. MEMORANDUM o realizaciji zajedničkih aktivnosti. Pogledaj tekst na http://zelenainicijativa.rs/memorandum-o-realizaciji-zajednickih-aktivnosti
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4348

Poslato - 13 Oct 2011 :  10:01:24  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Evo poziva koje je dobilo Društvo mladih istraživača iz Bora:

Poštovani/e,

Sa posebnim zadovoljstvom pozivamo Vas da u četvrtak, 13. oktobra, sa početkom u 16.15 časova, na Beogradskom sajmu (Bulevar Vojvode Mišića 14, Beograd, Svečana sala), u okviru Međunarodnog sajma zaštite životne sredine, prisustvujete panel diskusiji o Uticaju organizacija građanskog društva na politiku životne sredine u Republici Srbiji.

Na panelu, kojim će moderirati Zelena inicijativa, mreža 22 organizacije građanskog društva, biće predstavljen primer pozitivne prakse (Udruženje građana Zeleni putokazi iz Raške) i otvorena diskusija o mogućnostima i mehanizmima za unapređenje saradnje između organizacija civilnog društva i institucija na lokalnom i nacionalnom nivou. Panel će uvodnim izlaganjem otvoriti Aleksandar Vesić pomoćnik ministra i Ivica Radović, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.


Agenda panela:


16.15h

Organizacije građanskog društva i njihov uticaj na politiku životne sredine u Republici Srbiji – Mreža OCD-a „Zelena inicijativa“

Otvaranje, Aleksandar Vesić pomoćni kministra i Ivica Radović, državni sekretar, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja

Primeri dobre prakse – Udruženje gradjana „Zeleni putokazi“, Raška

Diskusija – Mogućnosti i mehanizmi za unapredjenje saradnje izmedju OCD-a i institucija na lokalnom i nacionalnom nivou


Zelena inicijativa će na Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine (12 - 14. oktobra) u Hali 1 predstaviti predstojeće šesnaestomesečne aktivnosti usmerene ka razvoju funkcionalnih mehanizama za podsticanje primarne selekcije otpada na lokalnom i nacionalnom nivou, koje će realizovati u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Na štandu Zelene inicijative imaćete mogućnost da podržite inicijativu da u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine doprinesemo povezivanju, osnaživanju i legalizaciji rada sakupljača sekundarnih sirovina kao i da pogledate izložbu fotografija „Gradski rudari“ o životu i radu sakupljača sekundarnih sirovina, i sami učestvujete u demonstraciji sekeltiranja otpada za reciklažni materijal uz pomoć robota kontejnera, vidite torbe napravljene od recikliranih materijala i jos mnogo zanimljivih sadržaja.

S poštovanjem,

Vladimir Radojičić
Sekretarijat Zelene inicijative

Vrh strane
Strana: od 12 Prethodna tema Tema Sledeća tema  
Sledeca strana
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Pogledaj:
Etos diskusioni forum © Etos Vrh strane
Strana je generisana za 0.19 sek. Timočka krajina na Internetu