Etos - Home Page Timocka krajina na Internetu
Etos diskusioni forum
Home | Lični podaci | Registracija | Nove poruke | Članovi | Pretraga | Pomoć
Korisničko ime:
Lozinka:
Memoriši lozinku
Zaboravili ste vašu lozinku?

 Sve grupe tema
 Obrazovanje i zapošljavanje
 Centar za tranziciju zaposlenih
 Strateško partnerstvo za RTB Bor
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Prethodna strana | Naredna strana
Autor Prethodna tema Tema Sledeća tema
Strana: od 5

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 15 Jan 2009 :  10:52:44  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Male šanse RTB-a da nađe strateškog partnera


Do danas se niko od potencijalnih kupaca nije prijavio za otkup dokumentacije za učešće na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor, a taj rok ističe 16. januara u 17 časova, rečeno je u Agenciji za privatizaciju.

Kako je objašnjeno, u slučaju da se niko ne prijavi na tender za RTB, moguće je i prolongiranje rokova za otkup dokumentacije, kao i roka za dostavljanje obavezujućih ponuda. Ta odluka, u slučaju da bude doneta, investicionoj javnosti trebalo bi da bude saopštena pre 16. januara.

Ako Ministarstvo ekonomije i Agencija za privatizaciju odluče da ne produžavaju rok za otkup dokumentacije, to bi praktično značilo i da je i ovaj, treći po redu, tender za RTB Bor bio neuspešan, odnosno da je propao.

Pošto je to preduzeće od velikog strateškog interesa za državu, nadležni najavljuju da neće dozvoliti da, ako nema kupaca, ono propadne ili ode u stečaj.

Iako je početkom jeseni prošle godine najavljeno da je za RTB Bor zainteresovano čak 11 kompanija, od kojih su dve svetskog renomea, svetska ekonomska kriza učinila je svoje. Rudarski sektor, čija je osnovna delatnost proizvodnja sirovina, našao se u teškoj situaciji, jer su otežani uslovi finansiranja, ali i smanjene porudžbine iz inostranstva.

Domaći mediji su ranije spekulisali o zainteresovanosti američke kompanije "Rio Tinto" i švajcarskog "Glenkora" za RTB. Pominjani su i italijanski holding KME SPA, bugarska kompanija "Asarel Medet", kanadski "Dandi", grčko-ruski konzorcijum "Aktor S.A." i "Zarubežcvetmet", kao i kompanije "Kvatro investments korporejšen", "Kempa investments ltd" iz Velike Britanije, "Hedn investments" iz SAD, ruska kompanija "Rašn koper kompani"...

Pokušaj privatizacije RTB-a Bor traje već dve godine. Prvi tender raspisan je u septembru 2006, kada je za pobednika proglašen rumunski "Kuprom", da bi, posle toga, ugovor o prodaji bio poništen, jer "Kuprom" ni u dodatnom roku nije dostavio bankarsku garanciju.

Drugi tender raspisan je 31. avgusta 2007, po početnoj ceni od 340 miliona dolara. Na tenderu je pobedila austrijska kompanija "Atek", čiji je vlasnik austrijski biznismen Mirko Kovač, ali je i taj tender propao, jer "Atek" nije u roku izmirio kupoprodajnu cenu.

Inače, poslovodstvo RTB-a nedavno je saopštilo da usled zastoja u proizvodnji zbog povećanog aerozagađenja gubici te kompanije u 2008. godini iznose oko dva miliona dolara.
(BIZNIS )

Izvor: BIZNIS Regionalne poslovne novine, četvrtak, 15.januar 2009.,http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=28796
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 15 Jan 2009 :  20:16:37  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Novi rok za otkup tenderske dokumentacije za RTB Bor 16. februarBeograd, 15. januar 2009. godine – Agencija za privatizaciju Republike Srbije saopštila je da je danas produžila rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda za prodaju RTB Bor grupe do 27. februara ove godine, pri čemu je novi rok za otkup tenderske dokumentacije 16. februar.

U saopštenju se navodi da je ovakva odluka doneta imajući u vidu svetsku ekonomsku krizu, veoma tešku trenutnu situaciju na svetskom tržištu metala, kao i stanje u kojem se nalazi RTB Bor.

Izvor: sajt Vlade Srbije, http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=101725

Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 17 Jan 2009 :  21:20:07  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Ekonomija
EKSKLUZIVNO

Ist point, Atek i Glenkor traže manju cenu za Bor


Tri kompanije – “Ist point”, u vla­sništvu Zorana Drakulića, austrijski “Atek” i švaj­carski “Glenkor”, i dalje su zainteresovane za kupovinu RTB “Bor”, ali su u di­re­ktnim kontaktima sa predstavnicima Agencije za pri­vatizaciju i Mi­ni­starstva eko­no­mije tražili da se cena za 67 odsto kapitala ove kompanije snizi sa traženih 300 miliona dolara. Iako je tender za strateškog partnera “Bora” pro­dužen za još mesec dana (do kraja februara), kako saznaje “Novac”, malo je verovatno da će i jedna od po­me­nute tri kompanije dati ponudu pod ovim uslovima.

Upravo zato se u Vladi Srbije razmišlja o nastavku pregovora sa zainteresovanim kompanijama, a kako tvrdi naš izvor, nije isključena ni mogućnost prodaje putem direktne pogodbe, odnosno dogovora Vlade i kompanije koja ponudi najpovoljnije uslove. Ovo je moguće tim pre što je iz Agencije za privatizaciju već saopšteno da u slučaju da i treći tender ne bude uspešan, RTB “Bor”, zbog strateškog značaja za Srbiju, neće ići u stečaj, već će o njegovoj daljoj sudbini odlučiti Vlada i Ministarstvo ekonomije. Rok za otkup tenderske dokumentacije za “Bor” istekao je 16. januara u 17 sati, a nijedna kompanija nije otkupila dokumentaciju. Početkom jeseni prošle godine najavljeno je da je za RTB zainteresovano čak 11 kompanija, među kojima američka „Rio tinto“, švajcarski Glenkor, italijanski holding KME SPA, bugarska firma „Asarel Medet“, kanadski Dandi, grčko-ruski konzorcijum Aktor i Zarubežcvetmet, kao i kompanije „Kvatro investments korporejšen“, „Kempa investments ltd“ iz Velike Britanije, „Hedn investments“ iz SAD i ruska „Rašn koper kompani“. Prema uslovima poslednjeg, trećeg tendera, budući vlasnik bi bio u obavezi da investira 300 miliona dolara koji bi bili upotrebljeni za saniranje ekoloških problema, modernizaciju pogona i isplatu poverilaca.

Pokušaj privatizacije RTB “Bor” traje već dve godine. Prvi tender je raspisan u septembru 2006. godine, kada je za pobednika proglašen rumunski Kuprom, da bi, posle toga, ugovor o prodaji bio poništen, jer Kuprom ni u dodatnom roku nije dostavio bankarsku garanciju.
Drugi tender je raspisan 31. avgusta 2007, po početnoj ceni od 340 miliona dolara. Tada je pobedio austrijski “Atek”, čiji je vlasnik austrijski biznismen Mirko Kovač, ali je i taj tender propao, jer Austrijanci nisu uplatili kupoprodajnu cenu.
Autor: K. P.

Izvor: BLIC Online, 17.01.2009., http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=74574
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 18 Jan 2009 :  23:18:45  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Hoće rudnike
neće topionicuPOTENCIJALNI investitori nisu odustali od strateškog partnerstva sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) “Bor”, ali od države traže da ih, dok cena bakra ne poraste, oslobodi obaveze da izgrade novu topionicu - saznaju “Novosti”.

Kompanije koje su zainteresovane za RTB smatraju i da je cena od najmanje 300 miliona dolara, koliko je država tražila za 67 odsto akcija u “Boru”, u ovom trenutku - nerealna. Te firme su, saznajemo, spremne da odmah investiraju u revitalizaciju borskih i majdanpečkih rudnika, kako bi se godišnje proizvodilo do 60.000 tona crvenog metala, što je duplo više nego u prošloj godini. Manji deo novca te firme su spremne da ulože u “zatezanje” postojeće topionice, uz obavezu da izgrade nov metalurški agregat, kada cena bakra dostigne najmanje šest hiljada dolara po toni.

Što se tiče dugova od 134 miliona evra, koje RTB ima prema inostranim poveriocima, kompanije zainteresovane za “Bor” predlažu da vraćanje tih obaveza na sebe preuzme država. Ili, da se sa onima koji od najvećeg srpskog proizvođača bakra i zlata potražuju taj novac počnu pregovori o konverziji potraživanja u akcije koje bi dobili u novom preduzeću.

Najveći inostrani poverilac RTB je grčka kompanija “Mitilineos”, kojoj se duguje 16 miliona dolara i četiri hiljade tona bakra. Predsednik te firme, Evengelos Mitilineos podneo je Arbitražnom sudu u švajcarskom Cirihu tužbu protiv države Srbije zbog duga borske kompanije.
Londonska Standard banka, koja je otkupila dug koji je Basen imao prema švajcarskom “Glenkoru”, od borske kompanije potražuje 26 miliona dolara, ali i dodatnih 11 miliona dolara na ime “penala”. Ruska Euroaksis potražuje osam miliona dolara. Borani duguju švajcarskoj “Trafiguri”, Anglojugoslav banci i Frankojugoslav banci približno po 10 miliona dolara.

JOŠ JEDAN KRUG


KOMPANIJE koje su zainteresovane za RTB, smatraju da bi država morala da finansira još jedan krug socijalnog programa. Tako bi se broj radnika u ovom preduzeću, koje trenutno ima 5.200 zaposlenih, smanjio za - polovinu!
Lj. T.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI, Ekonomija, 18.01.2009., http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=136016
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 19 Jan 2009 :  19:45:44  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
RTB Bor zadovoljan produženjem rokaBeograd -- U Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB) zadovoljni su odlukom Agencije za privatizaciju da produži rok za dostavljanje ponuda za strateškog partnera.

"O svemu tome odlučivaće Vlada Srbije i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja u pregovorima sa potencijalnim kupcima i siguran sam da će na ovom , trećem tenderu RTB Bor dobiti najboljeg strateškog partnera", rekao je direktor RTB Bora Blagoje Spaskovski.

On je naveo da je prevashodni cilj menadžmenta i zaposlenih u RTB Boru da smanje troškovi proizvodnje i da se što više zaštiti Bor i okolina od ekoloških zagađenja.

"Država će imati sada više argumenata za nastavak pregovora sa kompanijama zainteresovanim za kupovinu RTB-a. Zbog zaštite životne i radne sredine neophodna je izgradnja nove Topionice i to je ostvarivo kada cena bakra na Londonskoj berzi počne da raste", naveo je Spaskovski.

U toj kompaniji navode i da ohrabruje stav Agencije za privatizaciju da neće biti pokrenut stečaj, čak iako se na trećem tenderu ne pronađe strateški partner jer je ta kompanija od strateškog interesa za državu.

Rok za otkup tenderske dokumentacije za RTB Bor produžen je do 16. februara, a rok za podnošenje ponuda do 27. februara.

Mada je početkom prošle jeseni najavljeno da je za RTB Bor zainteresovano čak 11 kompanija, od kojih su dve svetskog renomea, svetska ekonomska kriza učinila je da je na svetskom tržištu metala veoma teška situacija, kao i stanje u kome se nalazi RTB Bor.

Rudarski sektor, čija je osnovna delatnost proizvodnja sirovina, našao se u teškoj situaciji, jer su otežani uslovi finansiranja, ali i smanjene porudžbine iz inostranstva.

Domaći mediji spekulišu da su na ovom, trećem po redu tenderu za strateško partnerstvo, zainteresovani švajcarski "Glenkor", austrijski "Atek" i "Ist point" u vlasništvu biznismena Zorana Drakulića.
Tanjug

Izvor: B92 Vesti, 19. januar 2009., http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=01&dd=19&nav_id=340020
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 20 Jan 2009 :  14:35:34  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Dinkić:Niko nije otkupio tendersku dokumentaciju za RTBBEČ, 20. januara 2009. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkic izjavio je danas u Beču da do sada niko nije otkupio dokumentaciju na tenderu za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor.

Dikić je novinarima na Juromani ekonomskom forumu kazao da je zbog toga tender produžen za mesec dana, ali da Vlada Srbije ima "plan B" ukoliko tender ne uspe, jer je RTB važan za srpsku privredu.

"Imaćemo sastanak sa rukovodstvom RTB-a da pronađemo alternativu za slučaj da ne pronađemo strateškog partnera po ovoj ceni. Sigurno da će Bor biti prioritet u razvojnim planovima Srbije", rekao je Dinkić.

Na pitanje da li misli da je pogrešno što je raskinut ugovor sa Atekom, Dinkić je rekao da je problem bio što kompanija nije poštovala rokove i nije dala adekvatne garancije.

On je ponovio da na tenderu za RTB Bor ne mogu da učestvuju ni Atek, ni rumunski Kuprom (Cuprom) koji su na prethodna dva tendera pobedili, ali nisu ispunili obaveze.

Ugovori o prodaji RTB-a raskidani su jer kupci nisu u predviđenom roku isplatili ugovorenu cenu.

Na prvom tenderu kupac je bio rumunski Kuprom (Cuprom), koji je za 70 odsto kapitala RTB-a trebalo da isplati 400 miliona dolara, a na ponovljenom tenderu Atek nije uplatio cenu od 466 miliona dolara.

Treći tender za strateškog partnera za RTB Bor koji bi dokapitalizacijom od najmanje 300 miliona dolara postao vlasnik 67 odsto kapitala objavljen je u novembru 2008. godine.

Predviđeno je da strateški partner i Vlada Srbije formiraju zajedničko preduzeće u koje će Vlada uneti imovinu RTB-a, na osnovu čega će biti vlasnik 33 odsto kapitala.

Agencija za privatizaciju Srbije produžila je rok za dostavljanje ponuda za prodaju do 27. februara, a rok za otkup tenderske dokumentacije je 16. februar.
(Beta, 20.01.2009)

Izvor: portal NASLOVI, http://www.naslovi.net/izvor/beta/1004898

Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 25 Jan 2009 :  13:54:41  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Vlada nije zainteresovana za Drakulićevu ponudu?


Kompanija „Ist point” spremna da odmah investira oko 150 miliona dolara kako bi se proizvodnja bakra u RTB „Bor“ podigla na 60.000 tona. Vlada čeka rasplet s tenderom i, kako saznaje „Politika“, ne pokazuje interesovanje za Drakulićevu ideju


Vlada Srbije vrlo brzo odgovoriće na predlog koji je Ministarstvu ekonomije uputila kompanija „Ist point” a koji se odnosi na investiranja i upravljanje u Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“.

Vlasnik „Ist pointa” Zoran Drakulić ponudio je državi da ta kompanija u ovom trenutku investira 30 miliona dolara u postojeću tehnologiju kako bi se rešili postojeći ekološki problemi u Boru.

– To praktično znači da bi naše ulaganje smanjilo količinu sumpora u vazduhu sa 60 na osam do deset odsto. I s druge strane, naše ulaganje učinilo bi Topionicu mnogo ekonomičnijom. To je u ovom trenutku jedina moguća varijanta za RTB Bor – kaže Drakulić za „Politiku“.

Prema investicionom projektu ulaganje bi se odnosilo na osposobljavanje druge linije u Topionici koja sada ne radi, a u međuvremenu bi prva linija nastavila da radi. Za taj posao potrebno je šest-sedam meseci. Drugi deo projekta predviđa da „Ist point” obezbedi 120-130 miliona dolara kredita za ulaganje u osposobljavanje rudnika u naredne dve godine. Na taj način sukcesivno bi se podigla proizvodnja na optimum od 60.000 tona bakra godišnje. Treća mera koju je „Ist point” planirao jeste da obezbedi novac za pokrivanje gubitaka u prve dve godine poslovanja. Procene su da bi u tom periodu gubitak mogao da bude 40-50 miliona dolara ako cena bakra ostane na sadašnjem nivou od oko 3.000 dolara za tonu.

Drakulić smatra da i vlada treba da ispuni bar dva uslova. Prvi je da država reši socijalni problem, odnosno da broj zaposlenih smanji sa 5.200 na 2.500-2.800. I drugi, da reši problem dosadašnjih dugova, tako što će ih preuzeti, pretvoriti u akcije ili reprogramirati.

Ukoliko država bude insistirala na novoj opremi, Drakulić kaže da je spreman da i u to investira ali tek kada cena bakra pređe 5.000 dolara po toni.

– Ovaj koncept pored naših ulaganja nudi da „Ist point” preuzme menadžovanje, odnosno upravljanje RTB „Borom“. Spremni smo da se sa državom dogovorimo da ne uzmemo 66 odsto vlasništva, koliko ona sada nudi, nego da za početak uzmemo petnaestak odsto vlasništva i kasnije kad skoči cena bakra imamo pravo preče kupovine preko 51 odsto. Mislim da sada nije vreme za prodaju RTB „Bor“, nego za njegovo podizanje. Ovo je jedna od proizvodnji gde relativno brzo može da se poveća izvoz jer će taj bakar završiti u domaćoj proizvodnji i višim stepenima prerade pa onda biti izvezen. Zato ponudu vladi šalju zajedno „Ist point”, Novkabel i Valjaonica bakra Sevojno.

U Ministarstvu ekonomije kažu da su dobili predlog „Ist pointa” napisan na dve-tri strane i da ga ne mogu u toj formi smatrati ozbiljnom ponudom za strateško partnerstvu. „To je predlog o upravljanju RTB ’Borom’ na pet godina, ali država će morati prvo da vidi šta će sa tenderom koji je raspisan i traje do 30. januara“, izjavio je izvor iz Ministarstva koji je tražio anonimnost.

Iz krugova bliskih vladi „Politika“, međutim, saznaje da ponuda vlasnika „Ist pointa” Zorana Drakulića nije prihvatljiva za državu.

Država je, inače, početkom novembra tenderom pozvala sve potencijalne strateške partnere da dokapitalizacijom sa najmanje 300 miliona dolara do 30. januara postanu vlasnici 67 odsto RTB „Bor“. Te pare zajedničko preduzeće strateškog partnera i vlade treba da uloži u opremu, zaštitu životne sredine i otplatu dugova borskog proizvođača bakra. Tada se tvrdilo da su potvrde o zainteresovanosti za strateško partnerstvo sa RTB „Bor“ dostavili švajcarski „Glenkor“, austrijski „A-tek“, kiparski „Ist point“ i dve ruske kompanije. Do 23. januara nijedna kompanija nije otkupila tendersku dokumentaciju, pa je Agencija za privatizaciju odlučila da pomeri rokove, kako za otkup dokumentacije, tako i za dostavljanje tenderskih ponuda. Eventualni kupci moći će do 16. februara da otkupe dokumentaciju, dok je rok za otvaranje ponuda pomeren za 27. februar.

Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ imao je krajem oktobra 2008. godine gubitak od 34,5 miliona dolara, iako je do tada cena bakra na berzi bila rekordno visoka. Vršilac dužnosti generalnog direktora RTB-a Blagoje Spaskovski ocenio je početkom novembra da je taj gubitak posledica visoke cene prerade, niskog sadržaja bakra i plemenitih metala u rudi, neraskrivenosti ležišta, neefikasne organizacije rada i nedovoljne radne i tehnološke discipline.

Taj gubitak uvećan je kad je cena bakra na svetskom tržištu zbog globalne recesije smanjena četiri puta. Tada je objavljen podatak da je RTB „Bor“ samo za održavanje likvidnosti potrebno dva miliona evra, koliko se izdvaja za isplatu zarada.
M. Brkić

Izvor: POLITIKA, Politika,[objavljeno: 25/01/2009], http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Vlada-nije-zainteresovana-za-Drakulicevu-ponudu.lt.html
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 01 Feb 2009 :  18:36:59  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Da li „Bor” prodavati „na komad”


Posle dva neuspela tendera i trećeg za koji je takođe izvesno da neće uspeti, pored državne ima i drugih ideja kako da RTB „Bor” izađe iz krize


Da li će Vlada Srbije pristati na to da Zoran Drakulić sa svojim menadžerskim timom preuzme upravljanje Rudarsko-topioničarskim basenom „Bor”? Ili će „Bor”, posle dva neuspešna i trećeg verovatno neuspešnog (a trenutno produženog) tendera, biti prodavan u delovima?

Šta raditi sa RTB „Bor” usred ekonomske krize?

To je postalo jedno od važnijih pitanja s kojima će se vlada suočiti u narednim mesecima.

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić tvrdi da novi tender neće biti ponovo raspisivan, ali ćedetalji o uslovima, koji će biti objavljeni naredne nedelje, biti promenjeni. Na pitanje da li se Drakulićeva ponuda uklapa u izmenjenu strategiju, Dinkić je kratko odgovorio: „Ukoliko je ponuda ozbiljna, on bi mogao da konkuriše”.

Iako je nova državna strategija za RTB još nedostupna, u stručnoj javnosti i poslovnim krugovima otvorena je debata o mogućim daljim koracima u traženju rešenja za tu kompaniju. Kao jedan od provokativnijih predloga spominje se mogućnost da RTB „Bor” bude prodavan u delovima, a ne kao što je do sada nuđen na tenderu, kao celina. To praktično znači da bi se, recimo u okviru kompanije RTB „Bor” prodavali odvojeno Rudnik bakra „Bor”, Rudnik bakra „Majdanpek” i „TIR – Topionica i Rafinacija”. Po tim predlozima, rasparčavanje prodaje išlo bi i dublje, što znači da bi se u okviru firme Rudnik bakra „Bor” odvojeno prodavali „Jama”, „Veliki Krivelj” i „Cerovo”. I, na kraju, odvojeno bi se prodavala zavisna preduzeća, odnosno firme koje su u okviru RTB „Bor” bile zadužene za takozvane sporedne delatnosti. Među takvim preduzećima su, na primer, Fabrika kreča „Zagrađe” i Fabrika kvarcnog peska „Bela reka”.

Taj predlog zasnovan je na egzaktnim poslovnim računicama za svaku od proizvodnih celina RTB „Bor”. Na primer, rudnik „Veliki Krivelj” može da se bori na tržištu i sa berzanskom cenom od 3.000 dolara po toni, jer je njegova trenutna proizvodna cena 2.650 dolara za tonu koncentrata. „To je jedini put za povratak rudnika u život, da se prodaje koncentrat bakra”, tvrde stručnjaci koji rade u „Boru”. Što se tiče firme Rudnik bakra „Majdanpek”, ocene su da je njegova trenutna mesečna proizvodnja od 400 tona mala, ali da je to bolja ruda i da je njeno otkopavanje skuplje jer je potrebno skinuti više jalovine.

Sve analize dosadašnjih tendera pokazuju da je TIR, odnosno najpre „Topionica”, glavna kočnica prodaje RTB „Bor”, jer niko od potencijalnih kupaca ne želi da uzima tu proizvodnu celinu. To je i razumljivo kad se pogleda analiza troškova proizvodnje TIR-a. Prema relevantnim podacima, u „Boru” se bakar topi za 2.150 dolara po toni, a u svetu za 280 dolara. „To se ne diže iz mrtvih”, ocena je poslovnih ljudi koji ukazuju da je oko Topionice u Boru zemljište toliko zagađeno da je njeno zatvaranje jedino rešenje. Ali, to ne znači da treba zatvoriti čitavu firmu „Topionica i Rafinacija”, jer i u okviru nje ima proizvodnih celina koje mogu da nastave profitabilnu proizvodnju. Pre svih „Elektroliza”, a zatim Fabrika sumporne kiseline, „Kisikana”, Fabrika soli...

Jedna od mogućih organizacionih šema mogla bi da izgleda ovako – da se u „Boru” proizvodi koncentrat, da se izveze kako bi se od njega napravila anoda, a da se zatim ta anoda uveze i u borskoj „Elektrolizi” od nje napravila katoda, odnosno katodni bakar. Takvu ponudu pre tri-četiri godine ponudila je jedna velika belgijska kompanija koja sada poseduje topionicu „Pirdop” u Bugarskoj. U svojim ranijim ocenama stanja u RTB „Bor”, potencijalni kupac i vlasnik kompanije „Ist point” Zoran Drakulić tvrdio je da je taj izvozno-uvozni postupak neisplativ jer su troškovi visoki.

U Boru ukazuju da dve zavisne firme – Fabrika kvarcnog peska „Bela reka” i Fabrika kreča „Zagrađe” – mogu uspešno da se prodaju kao zasebne celine. Jer, ležište kvarcnog peska predstavlja jedno od najboljih u Evropi i njega već dugo merka svetski poznata kompanija „Sibelko”, a za „Zagrađe” se tvrdi da po svim performansama predstavlja istočnu varijantu krečane „Jelen Do” koja uspešno posluje (prosek zarada – 50.000 dinara) u sastavu hrvatske „Nekse grupe”.
M. Brkić

Izvor: POLITIKA, Ekonomija, [objavljeno: 01/02/2009], http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Da-li-Bor-prodavati-na-komad.lt.html
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 01 Feb 2009 :  18:43:08  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Dinkić: Država neće prodavati RTB BorBOR - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić obići će u utorak Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, i tamo predstaviti novu strategiju za to preduzeće.

Kako je Dinkić ranije kazao, tom strategijom nije predviđeno raspisivanje novog tendera za RTB Bor.
"U momentu kada je kriza u industriji prerade bakra, procenjujemo da neće biti moguće pronaći strateškog partnera koji bi investirao toliko da postane vlasnik u zajedničkom preduzeću. Zbog toga, mi nećemo prodavati Bor", rekao je Dinkć.

Ministar je rekao da će se umesto raspisivanja novog tendera samo izmeniti uslovi postojećeg i da će se o strategiji vlasništva nad RTB-om razgovarati "u hodu", u dogovoru s poslovodstvom preduzeća i sindikatima.

Dinkić je nagovestio da će nova strategija podrazumevati da država preuzme jedan deo investicija, kao i da potencijalni investitor neće dobiti u vlasništvo ono što je bilo predviđeno poslednjim, trećim tenderom za strateško partnerstvo.

Izvor: RTS, 01. februar 2009., http://www.rtv.rs/sr/vesti/privreda/ekonomska_politika/2009_02_01/vest_110594.jsp
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 02 Feb 2009 :  23:42:09  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Najave događaja

03.02.2009.


Delegacija Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u poseti BoruPotpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, državni sekretar za privredu i privatizaciju Nebojša Ćirić, državni sekretar za regionalni razvoj Dejan Jovanović, pomoćnici ministra Mišela Nikolić i Milan Josipović i izvršni direktor Agencije za privatizaciju Branislav Zec posetiće u utorak, 3. februara, Bor.

Delegacija će u 11 časova održati sastanak sa menadžmentom RTB Bor i predstavnicima reprezentativnih sindikata u prostorijama tog preduzeća, Đorđa Vajferta 29.

U 13.30 časova delegacija će sa generalnim direktorom RTB Bor Blagojem Spasovskim, zamenikom generalnog direktora za metalurgiju i direktorom Topionice i Rafinacije bakra Bor Milanom Dejanovskim obići pogon Topionice.

Izvor: sajt Vlade Srbije, http://www.srbija.gov.rs/vesti/dogadjaji.php?id=1516
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 03 Feb 2009 :  20:22:13  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
RTB Bor ostaje u državnom vlasništvuBor, 3. februar 2009. godine – Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas prilikom posete Boru da RTB Bor posle dva neuspešna tendera ostaje u državnom vlasništvu uz investiciju od 130 miliona evra za izgradnju nove topionice.

Dinkić je posle sastanka sa poslovodstvom i predstavnicima reprezentativnih sindikata RTB Bor naveo da se procenjuje da bi nova topionica mogla biti izgrađena za tri godine, i dodao da će država novac obezbediti uzimanjem kredita kod stranih banaka.

Ministar je najavio da će rudarski deo RTB Bor biti ponuđen na novom tenderu eventualnim investitorima koji su spremni da ulože najmanje 120 miliona dolara u novu opremu.

Izvor: sajt Vlade Srbije, http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=102774
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 04 Feb 2009 :  23:27:54  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Ćirić: Izmena tendera za RTB Bor sredinom februara


BEOGRAD, 4. februara 2009. (Beta) - Tender za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor biće izmenjen sredinom februara da bi se uskladio sa novim planom Vlade Srbije za ulaganje u to preduzeće, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić.

Investitorima će biti ponuđeno da ulažu u rudnike borskog basena i na taj način steknu manjinski udeo u RTB Bor, koji sada čine Grupa RTB Bor, Rudnik bakra Majdanpek, Rudnik bakra Bor i Topionica i rafinacija.

Ta četiri preduzeća će, kako je istakao, biti objedinjena u jedno i preći će u većinsko državno vlasništvo.

"Sve četiri firme su sada društvene. Konverzijom potraživanja državnih poverilaca, poput Poreske uprave i javnih preduzeća, država će doći do većinskog vlasništva", kazao je Ćirić.

Kako je naveo, u narednih nekoliko godina potrebne su investicije od najmanje 120 miliona dolara da bi eksploatacija bakra mogla da se nastavi.

"Investitorima će biti ponuđeno da ulažu samo u rudarsku delatnost i oni će u skladu sa nivoom investicija prema našim procenama moći da ostvare samo manjinsko vlasništvo jer ako bi hteli da dostignu većinsko vlasištvo za to je potrebna investicija u rasponu od 300 do 400 miliona dolara", kazao je on.

Ćirić je dodao da to ne znači da će RTB Bor zauvek ostati državno preduzeće, već će Vlada Srbije, kada prođe kriza, odlučivati o mogućim modelima za prodaju kapitala te firme.

Država planira da ulaže u metaluršku delatnost tako što će od proizvođača opreme uzeti robni kredit za izgradnju nove topionice bakra u Boru, kazao je Ćirić i izneo procenu da će izgradnja trajati oko tri godine i da će vrednost projekta biti oko 130 miliona dolara.

Vlada će se obratiti proizvođačima sa zahtevom da odobre kupovinu opreme, sa grejs periodom od jedne ili dve godine i rokom otplate od pet do 10 godina, rekao je on, napomenuvši da će tačni uslovi biti precizirani.

Na pitanje da li su uslovi za robni kredit povoljniji od finansijskog kredita, on je kazao da je Ministarstvo ocenilo da je "svrsishodno" da zatraži robni kredit od proizvođača zato što je kriza u svetu i proizvođačima se isplati da prodaju opremu.

Sadašnja topionica je izgrađena 1961, a tehnologija je obnovljena 1971. godine, nije efikasna i zagađuje životnu sredinu, kazao je Ćirić.

On je dodao da će nova topionica manje zagađivati i biti efikasnija, tako da će moći da prerađuje ne samo bakar iz Bora, već i iz drugih rudnika.

Ćirić nije isključio mogućnost da se sličan način državnog ulaganja primeni i u drugim preduzećima, poput pančevačke Petrohemije i Metanolsko-sirćetnog kompleksa Kikinda.

"U ovoj situaciji teško je očekivati da možemo naći strateškog partnera ili nekoga ko bi ta preduzeća kupio u privatizaciji. Smatramo da je značajno da država sada ulaže da bi ta preduzeća i preživela, očuvala radna mesta i povećala izvoz", kazao je Ćirić.
(Beta)

Izvor: web portal NASLOVI, 04.02.2009., http://www.naslovi.net/izvor/beta/1026825

Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 08 Feb 2009 :  23:05:38  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Radnici ne žele da odu


ROK za dobrovoljno napuštanje radnih mesta za zaposlene u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor", kojima do sticanja prava na penziju nedostaje pet godina staža, po programu Vlade Srbije za preduzeća koja su u restrukturiranju, produžen je do 13. februara.
- Na ovakvu odluku uticalo je to što se do sada za napuštanje radnih mesta u RTB prijavilo pedesetak zaposlenih - kaže Dragan Ranđelović, koordinator Tranzicionog centra RTB "Bor". - U borskoj kompaniji radi oko 5.000 rudara i metalaurga. Po našim sagledavanjima, uslov za dobijanje socijalnog programa ispunjava 782 radnika.

Radnicima koji ispunjavaju ovaj uslov i dobrovoljno se prijave za napuštanje preduzeća iz republičkog budžeta biće isplaćena otpremnina iz dva dela - jednokratna isplata šestostruke prosečne mesečne bruto zarade u privredi prema poslednjem zvanično objavljenom podatku i mesečna naknada u visini 60 procenata mesečne bruto zarade u privredi Srbije, sve do ispunjenja prvog uslova za odlazak u penziju.

Radnici koji dobrovoljno prihvate ovu opciju socijalnog programa, sami uplaćuju obavezne doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje.
Lj. T.

Izvor: Večernje novosti, 08.02.2009., http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=137487
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 27 Feb 2009 :  08:10:00  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Beograd, 26. februar 2009.

Novi tender za Bor sa početnom cenom od 116 miliona dolara


Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da su na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojene izmene uslova tendera za privatizaciju RTB Bor, prema kojima kupac može, umesto 300 miliona dolara za 67 odsto kapitala, da investira 116 miliona dolara za 40 odsto vlasništva tog preduzeća, u roku od tri godine.

Izmene tendera, koji je objavljen u jesen 2008. godine, biće objavljene sutra u medijima i potencijalni strateški partneri imaće rok od 45 dana da dostave ponude, a pobednik će biti ona kompanija koja ponudi veći iznos za 40 odsto kapitala, najavio je Dinkić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Vlada se odlučila na ovaj korak zbog efekata globalne finansijske krize i cene bakra u svetu koja je u međuvremenu pala tri puta, objasnio je Dinkić.

Vladin zaključak o usvajanju plana o izmenama i dopunama akcionog plana restrukturiranja RTB Bor grupe predviđa da se postojeća četiri preduzeća, spoje u jedno, kazao je Dinkić i naveo da će u jedno biti spojeni RTB Bor, Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i Rafinacija.

Obaveze tog novog preduzeća prema poveriocima i infrastrukturna imovina biće konvertovani u osnivački kapital države Srbije i prebačeni odmah, rekao je on.

Celine koje nisu u funkciji obavljanja osnovne delatnosti RTB Bor, biće prodate na javnoj licitaciji i za njih postoji veliko interesovanje strateških partnera, istakao je Dinkić i naveo da se radi o Fabrici kreča "Zagrađe", Rudniku kvarcnog peska "Belorečki peščar" i "Kisikana".

Država Srbija će finansirati izgradnju nove Topionice robnim kreditom od oko 130 miliona dolara, čije otplaćivanje može da preuzme novi strateški partner, ukoliko želi da poveća svoj udeo na recimo 51 odsto ili više, a najviše do 67 odsto udela u novom preduzeću, objasnio je Dinkić i napomenuo da strateški partner svoj udeo može povećati dokapitalizacijim.

Otpuštanja radnika neće biti, a jedino će bitio omogućen dobrovoljni odlazak uz socijalni program koji bude usaglašen sa strateškim partnerom, naglasio je Dinkić.

Izvor: sajt Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, http://www.merr.gov.rs/aktivnosti/vesti.php?vestid=433&lang=lat
Vrh strane

draganr
moderator

broj poruka:
4344

Poslato - 01 Apr 2009 :  00:00:54  Podaci o autoru  Pošalji poruku s citatom
Boru curi vremeTENDERSKU dokumentaciju, „propusnicu“ za učešće u privatizaciji Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“ još nije otkupila ni jedna firma, iako je za otkup ostalo još samo dva dana - potvrđeno je „Novostima“ u Agenciji za privatizaciju.

U Agenciji su pesimisti kada je u pitanju otkup borske tenderske dokumentacije i ne veruju da će se neka od poznatih kompanija javiti do 3. aprila, kada ističe rok. Razlog je, ukazuju, loš trenutak za prodaju manjinskog dela RTB, jer je svetska ekonomija u recesiji. Cena bakra, koja je prošle godine bila i 9.000 dolara po toni, danas je upola niža.

I u kompaniji „Ist point“, srpskog biznismena Zorana Drakulića, procenjuju da je gotovo izvesno da nijedna firma neće otkupiti tendersku dokumentaciju za „Bor“.

- Novim uslovima privatizacije RTB predviđena su ulaganja od najmanje 116 miliona dolara u obnovu rudarske mehanizacije, ali zbog lošeg kreditnog rejtinga Srbije nijedna ozbiljna banka neće odobriti ta sredstva - naglašava Drakulić. - Uz to, novom strategijom uopšte nije jasno koliki će biti udeo državnog, a koliki privatnog kapitala. Ne želim da zvučim zlokobno, ali mislim da je i ovaj pokušaj privatizacije RTB osuđen na neuspeh.

Predsednik „Ist pointa“ naglašava da je njegova kompanija spremna da pregovara sa nadležnima u Vladi Srbije o strateškom partnerstvu sa RTB. Takođe, da je spremna i da u revitalizaciju borskih i majdanpečkih rudnika bakra, kao i najneophodnije remonte u metalurškom delu „Bora“, investira oko 200 miliona dolara.
Lj. T.

Izvor: Vecernje novosti ON line, Ekonomija,31.03.2009., http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=141664&title_add=Boru%20curi%20vreme
Vrh strane
Strana: od 5 Prethodna tema Tema Sledeća tema  
Prethodna strana | Sledeca strana
 Nova tema  Diskusija o temi
 Štampanje
Pogledaj:
Etos diskusioni forum © Etos Vrh strane
Strana je generisana za 0.16 sek. Timočka krajina na Internetu