Etos - Home Page Timocka krajina na Internetu
Etos diskusioni forum
Home | Lični podaci | Registracija | Nove poruke | Članovi | Pretraga | Pomoć
Korisničko ime:
Lozinka:
Memoriši lozinku
Zaboravili ste vašu lozinku?

 Sve grupe tema
 Kultura
 Likovna umetnost
 ZLATNO DOBA ŽIVOTA

Pažnja: Morate biti registrovan član da bi ste slali poruke.
Za registraciju, kliknite ovde.. Registracija je besplatna!

Veličina okvira:
Korisničko ime:
Lozinka:
Način formatiranja:
Formatiranje teksta: Istaknut tekstIskošena slovaPodvučenoPrecrtano Tekst poravnat ulevoCentriran tekstTekst poravnat desno Horizontalna crta Umetanje linkaUmetanje e-maila Umetanje kodaCitatLista
   
Poruka:

* Isključen HTML
* Interni kod uključen
Ikonice
osmeh [:)] veliki osmeh [:D] hladnokrvan [8D] crvenim [:I]
jezik [:P] đavo [):] namigivanje [;)] klovn [:o)]
modro oko [B)] osmerac [8] mrzovolja, tuga [:(] oprez [8)]
šokiran [:0] ljut [:(!] mrtav, pandrknuo [xx(] sanjiv [|)]
poljubac [:X] iskusan, važan [^] odbačen [V] pitanje [?]

  Oznaka za uključenje obaveštavanja e-mailom o novim porukama na ovu temu.
 
    

S A D R Ž A J     T E M E
draganr Poslato - 12 Sep 2011 : 11:25:22
Projekat „Zlatno doba života“ ima za cilj promenu slike o starima u Srbiji, u cilju njihove resocijalizacije i smanjenja postojeće diskriminacije. Ovaj projekat se realizuje sredstvima Evropske unije u okviru projekta „Podrška civilnom društvu“, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Sufunansijer projekta je Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke (BMZ).

Centralna aktivnost projekta je izložba fotografija o lepšoj i aktivnijoj starosti, formirana na osnovu javnog foto konkursa. Ova putujuća izložba će tokom tronedeljnih gostovanja u Novom Sadu, Užicu, Leskovcu, Boru i Beogradu, biti iskorišćena kao sredstvo promocije drugačije slike o starima, ali i povod za okupljanje socijanih partnera i interesnih grupa u svakoj od ovih sredina, pokretanje inicijativa i konkretnih aktivnosti u smislu smanjenja diskriminacije starih, osvešćivanje predrasuda i slično. Posetioci izložbe će ujedno i glasati za tri najbolje fotografije, koje će na kraju projekta biti novčano nagrađene.

Po završetku izložbe u Beogradu, biće održana međunarodna konferencija na kojoj će učestvovati stručnjaci iz zemlje i inostranstva, i na kojoj će biti predstavljena i Knjiga dobre prakse za borbu protiv diskriminacije starih, nastala tokom projekta. Nagrađene fotografije će na kraju projekta, predviđenog da traje godinu dana, poslužiti za javnu kampanju lepše i aktivnije starosti, a sama izložba će svoj život nastaviti u Nemačkoj, putujući kroz institucije za obrazovanje odraslih u Nemačkoj.

Projekat realizuju Društvo za obrazovanje odraslih iz Beograda, EDIT iz Novog Sada, Keramika Zlakusa iz Užica, Leskovački kulturni centar i DRUŠTVO MLADIH ISTRAŽIVAČA BOR iz Bora, u saradnji sa nemačkom organizacijom dvv international.

Vidi: http://zlatnodoba.webs.com/
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
draganr Poslato - 29 Oct 2012 : 21:26:03

Učenici OŠ“Dušan Radović“ iz Bora na Sajmu obrazovanja u Beogradu


Na štandu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u nedelju 28. oktobra učenici i nastavnici OŠ“Dušan Radović“ predstavili su svoja postignuća u programu „Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu“. Ovaj program škola realizuje u saradnji sa Nemačkim društvom za međunarodnu saradnju GIZ BOSS i Ministarstvom prosvete. Na sajmu obrazovanja predstavljena su dostignuća u realnim susretima učenika sa svetom rada u okviru kojih su se učenici upoznali sa različitim zanimanjima obilazeći pogone Rudarsko-topioničarskog basena Bor i isprobavajući se u ulozi vaspitača u Ustanovi za predškolsku decu „Bambi“. Predstavljena su i saznanja i fotografije iz druženja sa starim ljudima kao ekspertima u okviru radionice „Iskustva starijih pomažu mladima u izboru karijere“, koja je realizovana kroz projekat «Zlatno doba», kao i posteri koje su izradili učenici članovi Vršnjačkog tima za profesionalnu orijentaciju.
Nastup učenika je bio originalan jer su bili obučeni u uniforme različitih profesija. Najveću pažnju privukle su rudarske uniforme, što je i bila namera jer one prikazuju specifičnost naše sredine. Najvećim uspehom Borske škole u ovom programu, u koji je uključeno 700 škola iz Srbije, smatra se saradnja sa RTB-om Bor, koji je otvorio vrata potrebama učenika i prepoznao svoju ulogu u profesionalnoj orijentaciji mladih.


draganr Poslato - 02 Sep 2012 : 20:18:14
Još jedan članak u bačkopalanačkom nedeljniku o aktivnostima na projektu "Zlatno doba života" u Boru zainteresovani mogu da pogledaju na sajtu projekta na adresi http://zlatnodoba.webs.com/apps/blog/show/18584244-u-medijima-backopalanacki-nedeljnik-24-8-2012-g-
draganr Poslato - 28 Aug 2012 : 07:43:24
Odličan članak o aktivnostima na projektu "ZLATNO DOBA ŽIVOTA" u Boru objavio je lokalni nedeljnik u Bačkoj Palanci, gradu koji je takođe učestvovao u projektu.

Pogledajte na sajtu projekta na http://zlatnodoba.webs.com/apps/blog/show/18015500-u-medijima-backopalanacki-nedeljnik-10-8-2012-g-
draganr Poslato - 19 Jul 2012 : 13:01:00
Novosti na projektu


Predstavljanje projekta Zlatno doba zivota na medjunarodnoj konferenciji u Ulmu


Projekat Zlatno doba života predstavljen je na međunarodnoj konferenciji Active Ageing and Intergenerational Dialogue – a Challenge for the Danube Countries in a United Europe održanoj u Ulmu, 8.-10.7.2012. g. Konferenciju je organizovao Centar za opšte naučno obrazovanje odraslih (ZAWiW), Univerziteta u Ulmu, a u njoj je učestvovalo preko 200 stručnjaka, naučnih saradnika i istraživača iz oblasti obrazovanja odraslih. Pored obrazovanja odraslih i učenja u trećem dobu, teme konferencije bile su međugeneracijski dijalog i saradnja, uloga civilnog društva, kulturno nasleđe, savremeni mediji u kontekstu edukacije starijih, održive strukture u obrazovanju odraslih itd. Predstavnici Društva za obrazovanje odraslih predstavili su u okviru jedne od 5 radnih grupa konferencije projekat Zlatno doba života. Zajednička ocena učesnika bila je, da se radi o vrlo interesantnoj i nesvakidašnjoj projektnoj ideji. Prikazane fotografije izazvale su oduševljenje, a predstavnica nemačke organizacije BAGSO izrazila je želju za prikazivanjem foto izložbe u toj organizaciji. Ovo je jedan od niza interesovanja i upita vezanih za izložbu i njeno prikazivanje van granica Srbije.

Izvor: sajt projekta http://zlatnodoba.webs.com/apps/blog/show/16978346-predstavljanje-projekta-zlatno-doba-zivota-na-medjunarodnoj-konferenciji-u-ulmu
draganr Poslato - 19 Jul 2012 : 12:58:00
Novosti na projektu


Knjiga primera dobre prakse u okviru projekta Zlatno doba zivotaPredstavljamo Vam knjigu Primeri dobre prakse nastalu kao rezultat rada na projektu realizovanom u partnera i saradnika u pet lokalnih zajednica u Srbiji. Razlog objavljivanja knjige je pokušaj da se sistematizuju i prikažu primeri dobre prakse koji na različite načine predstavljaju promociju aktivnog starenja, međugeneracijske saradnje i pozitivnu sliku starosti i starenja. Publikacija je zamišljena kao izvor koji može poslužiti kao motivacija i inspiracija za kreiranje i implementaciju budućih inicijativa i ostvarivanju saradnje i umrežavanja među onima koji zajedno doprinose da se slika starijih u Srbiji promeni. Ovaj vodič sadrži sugestije i predloge za bavljenje pitanjima i ostvarivanje napretka prema većoj starosnoj ravnopravnosti.

U knjizi su prikazani primeri dobre prakse i fotografije koje prikazuju pozitivnu i lepšu sliku starosti, prikupljene u okviru samog projekta koje su sačinjavale postavku izložbe Zlatno doba života. Primere smo želeli da prikažemo što jednostavnije i pristupačnije, te smo se odlučili za formu koja je usmerena na ciljeve, ciljnu grupu, kratak opis aktivnosti, i ishode i razloge uspešnosti i održivosti. Primeri dobre prakse su ilustrovani priloženim fotografijama.

Izvor: sajt projekta http://zlatnodoba.webs.com/apps/blog/show/16976668-knjiga-primera-dobre-prakse-u-okviru-projekta-zlatno-doba-zivota-


Knjigu Primera dobre prakse možete da pogledate ili prevučete sa linka http://www.dvv-soe.org/images/dvv/Docs/golden-srb_.pdf

draganr Poslato - 26 Jun 2012 : 22:32:11
Predstavljanje projekta na sednici Saveta za pitanja starenja i starostiKoordinator projekta Zlatno doba života, Dušan Zdravković, predstavio je projekat i njegove dosadašnje rezultate na sastanku Saveta za pitanja starenja i starosti Vlade Srbije, koji je organizovan u prostorijama Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu u Beogradu 26 juna, 2012. Cilj ovog skupa je bio da se pronađuo dgovori na pitanja o permanentnomo brazovanju starijih osoba kako bi se na taj način podržao koncept aktivnog starenja i unapredio kvalitet života u starosti u Srbiji. Skupu je prisustvovalo više stručnjaka i predstavnika nekoliko ministarstava kao i relevantnih institucija javnog, nevladinog sektora i nauke.

Izvor: http://zlatnodoba.webs.com/apps/blog/show/16485982-predstavljanje-projekta-na-sednici-saveta-za-pitanja-starenja-i-starosti
draganr Poslato - 26 Jun 2012 : 22:30:31
Projekat Zlatno doba zivota predstavljen na debati u Crvenom krstu u Beogradu povodom Medjunarodnog dana borbe protiv zlostavljanja starijihProjekat Zlatno doba života predstavljen je u okviru debate koju je organizovao Crveni krst Srbije povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv zlostavljanja starijih. Ova debata predstavlja deo IPA projekta "Dijalog organizacija civilnog društva na Zapadnom Balkanu o pitanjima starijih" i nastavak je zalaganja za poboljšanje položaja starijih i smanjenje diskriminacije, zanemarivanja, zlostavljanja i nasilja nad starijima. Pored predstavnika društva skupu su prisustvovali predstavnici organizacija i institucija koje rade sa starijima, socijalni partneri, donosioci odluka i dr.

Izvor: http://zlatnodoba.webs.com/apps/blog/show/16443082-projekat-zlatno-doba-zivota-predstavljen-na-debati-u-crvenom-krstu-u-beogradu-povodom-medjunarodnog-dana-borbe-protiv-zlostavljanja-starijih
draganr Poslato - 25 Jun 2012 : 23:24:43
U Dnevniku TV Bor od 22, juna 2012. od 10,40 do 14,20 minuta emitovan je prilog sa sastanka partnera na projektu "Zlatno doba života". Izjavu je dao Dragan Randjelović, predsednik DMI Bor.

Pogledajte na http://rtvbor.rs/site/dnevnik/2469-dnevnik-22-jun-2012.html
draganr Poslato - 25 Jun 2012 : 14:17:15
U Glasu osiguranika broj 11 od 15.juna 2012. objavljen je duži članak o završnoj konferenciji projekta "Zlatno doba života" u Beogradu.

Pogledajte na http://zlatnodoba.webs.com/apps/blog/show/16302788-u-medijima-o-nama

draganr Poslato - 25 Jun 2012 : 10:32:57
Završen projekat "Zlatno doba života"


BOR - Projekat ‘’Zlatno doba života’’ čiji je cilj da populariše aktivnu starost i spreči diskriminaciju prema starim osobama, zaključen je, u Boru i još četiri grada u Srbiji, potpisivanjem memoranduma o budućoj saradnji i zajedničkim aktivnostima partnera u projektu u stvaranju uslova za aktivan život starih.

Na završnom sastanku partnerskih organizacija u Boru predstavljeni su zaključci završne konferencije projekta u Beogradu i katalog primera dobre prakse. Nosilac projekta u Boru bilo je Društvo mladih istraživača, koje je, uz pomoć partnera, organizovalo radionice za promociju aktivne starosti i izložbu fotografija o ovoj temi, sa koje će najuspešnije biti izložene i u inostranstvu. Pomoć u realizaciji projekta ‘’Zlatno doba života’’ pružilo je i Društvo za obrazovanje odraslih u Beogradu, a finansirala ga je Evropska Unija, u programu ‘’Podrška civilnom društvu’’.

Autor: Bojan Obradović

Izvor: sajt RTV Bor,http://rtvbor.rs/site/vesti/drustvo/2464-zavrsen-projekat-zlatno-doba-zivota.html
draganr Poslato - 22 Jun 2012 : 21:06:57

Novosti na projektu

Zavrsni sastanak partnera projekta Zlatno doba zivota u BoruSaradnici projekta Zlatno doba života iz Bora, sinoć, 21.6. održali su završnu sesiju u prostorijama nevladine organizacije GRUPE 55. Povod i glavna tema ovog skupa bili su nastavak aktivnosti za brigu o starima, shodno Memorandumu koji je sa nosiocem i partnerima potpisala i Opština Bor. Pored organizatora sastanka Društva mladih istraživača Bora, u skupu su učestvovali predstavnici nevladinog sektora GRUPE55, Udruženja ljubitelja lekovitog bilja, Gerontološkog društva, Kluba za staralica i Centra za socijalni rad i Kompjuter centra.

Ostvaren je značajan korak u realizaciji inicijativa nastalih u okviru projekta Zlatno doba života i dogovorene prve aktivnosti: opremanje Kluba za stara lica sa 7 konfiguracija PC i uspostavljanje ADSL veze u čemu će pomoći RTB Bor, organizovanje informatičke obuke za za jednu grupu starih lica koji će kasnije kao vršnjački edukatori nastaviti obuku drugih starijih korisnika Kluba, razvoj elektronske komunikacije i korišćenja Interneta u aktivnostima Kluba i starijih; angažovanje starijih u mirovnim većima, odnosno u sistemu medijacije u mesnim zajednicama, angažovanje starijih u narednim programima karijernog vođenja i savetovanja, realizacija letnjih programa izleta i branja lekovitog bilja, pomoć Društvu mladih istraživača u realizaciji letnje Ekološke škola u Gornjanu jula 2012, podrška starijim u izdavanju njihovih pisanih radova, uključivanje starijih u naredene tribine GRUPE 55 i dr. Dogovoreno je da se detaljniji program uradi i obnaroduje u okviru Meseca starih ljudi u oktobru, a pomenuta je i važnost novog Doma za stara lica koji se pravi na Strelištu. Podržana je inicijativa da se uspostavi saradnja sa Fondacijom za brigu o starima “Dr Laza Lazarević” iz Beograda.

Učesnicima se podeljeni primerci knjige dobre prakse, prikazani prilozi o pojedinim radionicama u okviru projekta, fotografije i video snimci sa završne konferencije u Beogradu.

Kako je naglasio Dragan Ranđelović, koordinator projekta za Bor, postoje mnoge ideje o uključivanju starih osoba u savremene tokove društva kao što je upoznavanje sa informacionim tehnologijama i posebno informatičkom obukom za kojom je pokazano veliko interesovanje tokom trajanja projekta. Skup je, kao i sam projekat za vreme implementacije projektnih aktivnosti propraćen i podržan od strane medija.

Izvor: sajt projekta http://zlatnodoba.webs.com/apps/blog/show/16364445-zavrsni-sastanak-partnera-projekta-zlatno-doba-zivota-u-boru
draganr Poslato - 20 Jun 2012 : 14:41:35
ZLATNO DOBA ŽIVOTA: MEMORANDUM O PROBLEMIMA STARIHBor, 20. jun
U četvrtak 21. juna 2012. sa početkom u 19,00 u prostorijama GRUPE 55 , održaće se završni sastanak partnera na projektu Zlatno doba života u Boru. Na sastanku će biti data informacija o dosadašnjoj realizaciji projekta, podeljen katalog primera dobre prakse aktivnog života starih, koji obuhvata i 5 primera iz Bora, flajer koji je proistekao iz izložbe fotografija, data informacija sa završne konferencije projekta u Beogradu i porazgovarano o narednim aktivnostima, a koje proističu iz potpisanog Memoranduma o saradnji i zajedničkim aktivnostima u stvaranju uslova za aktivan život starih.

Izvor: sajt Medija centra Bor, http://www.mc.kcbor.net/2012/06/20/zlatno-doba-zivota-memorandum-o-problemima-starih/
draganr Poslato - 19 Jun 2012 : 12:39:05
Postovani saradnici,

pozivamo vas na zavrsni sastanak partnera na projektu Zlatno doba zivota u Boru, koji ce biti odrzan u cetvrtak 21. juna 2012. sa pocetkom u 19,00 u prostorijama GRUPE 55 (Samacki hotel, II kula, ulaz pozadi zgrade).

Na sastanku ce biti data informacija o dosadasnjoj realizaciji projekta, podeljen katalog primera dobre prakse aktivnog zivota starih, koji obuhvata i 5 primera iz Bora, flajer koji je proistekao iz izlozbe fotografija, data informacija sa zavrsne konferencije projekta u Beogradu i porazgovarano o narednim aktivnostima, a koje proisticu iz potpisanog Memoranduma o saradnji i zajednickim aktivnostima u stvaranju uslova za aktivan zivot starih.

Pozdrav

Za Drustvo mladih istrazivaca Bor
Dragan Randjelovic
draganr Poslato - 14 Jun 2012 : 21:57:35
Radionica na KalemegdanuSaradnici Društva za obrazovanje odraslih održali su danas, 14. juna 2012. radionicu na Kalemegdanu u kojoj su glavni akteri bili učenici trećeg razreda Osnovna škole Drinka Pavlović. Cilj radionice je bio da ukaže na sličnosti i razlike u potrebama starih i mladih u korišćenju slobodnog vremena kako bi što bolje mogli da vreme koje provode zajedno što kvalitetnije koriste na obostrano zadovoljstvo.

Pogledajte kako je radionica protekla na http://zlatnodoba.webs.com/apps/blog/show/16200816-radionica-na-kalemegdanu
draganr Poslato - 14 Jun 2012 : 21:55:01
„ZLATNO DOBA“ NA BILBORDIMA U BORUBor, 14. jun

Foto: M.P. - tri fotografije nagrađenih foto radova na bilbordima

Projekat „Zlatno doba života“, u organizaciji Mladih istraživača Bora i partnera, dobio je još jednu vrednu dimenziju u gradu bakra: osvanula su tri bilborda sa tri najuspešnije umetničke fotografije sa istoimenog konkursa. Autori su iz Srbije. Bilbordi će ukrašavati grad do 24. juna.

Izvor:http://www.mc.kcbor.net/2012/06/14/zlatno-doba-na-bilbordima-u-boru/

Etos diskusioni forum © Etos Vrh strane
Strana je generisana za 0.11 sek. Timočka krajina na Internetu