Etos - Home Page Timocka krajina na Internetu
Etos diskusioni forum
Home | Lični podaci | Registracija | Nove poruke | Članovi | Pretraga | Pomoć
Korisničko ime:
Lozinka:
Memoriši lozinku
Zaboravili ste vašu lozinku?

 Sve grupe tema
 Ekologija
 Ekološke organizacije
 ZELENA LISTA SRBIJE

Pažnja: Morate biti registrovan član da bi ste slali poruke.
Za registraciju, kliknite ovde.. Registracija je besplatna!

Veličina okvira:
Korisničko ime:
Lozinka:
Način formatiranja:
Formatiranje teksta: Istaknut tekstIskošena slovaPodvučenoPrecrtano Tekst poravnat ulevoCentriran tekstTekst poravnat desno Horizontalna crta Umetanje linkaUmetanje e-maila Umetanje kodaCitatLista
   
Poruka:

* Isključen HTML
* Interni kod uključen
Ikonice
osmeh [:)] veliki osmeh [:D] hladnokrvan [8D] crvenim [:I]
jezik [:P] đavo [):] namigivanje [;)] klovn [:o)]
modro oko [B)] osmerac [8] mrzovolja, tuga [:(] oprez [8)]
šokiran [:0] ljut [:(!] mrtav, pandrknuo [xx(] sanjiv [|)]
poljubac [:X] iskusan, važan [^] odbačen [V] pitanje [?]

  Oznaka za uključenje obaveštavanja e-mailom o novim porukama na ovu temu.
 
    

S A D R Ž A J     T E M E
draganr Poslato - 14 Mar 2011 : 08:17:32
Nove članice Zelene liste Srbije


Selekcioni odbor doneo je odluku o izboru trinaest ekoloških udruženja građana koja će biti uključeni u razvojni program Zelena lista Srbije. Izabrana udruženje imaće mogućnost da u naredne dve godine budu punopravni članovi mreže lokalnih ekoloških organizacija Zelena Lista Srbije, koju koordinišu BCIF i Mladi istraživači Srbije. Zajedničke inicijative budućih članica mreže realizovaće se u okviru ekološke kampanje Oplaneti se!, koja će imati za cilj rešavanje konkretnih problema u oblasti upravljanja otpadom i promociju reciklaže u Srbiji kroz aktivnosti na lokalnom i nacionalnom nivou.

Izabrana su sledeća udruženje građana:

GM optimist – Gornji Milanovac
http://www.facebook.com/group.php?gid=130486658589

Porečje – Vučje

Sfera No – Beograd

Odred izviđača „Zavičaj 1093“ – Vranje
http://ja-jp.facebook.com/group.php?gid=115673270272

Društvo mladih istraživača – Bor
www.mibor.rs
http://www.facebook.com/pages/MIBOR-Mladi-istra%C5%BEiva%C4%8Di-Bora/162746573802791

Inženjeri zaštite životne sredine – Novi Sad
http://www.facebook.com/group.php?gid=120087954699372

Eko klub „Zeleni putokazi“ – Raška

Ekološki pokret „Bela breza" – Kruševac

Ekološki pokret „Moravski orašak“ – Trstenik

Društvo za zaštitu životne sredine “Stara planina“ – Pirot
http://www.stara-planina.rs/

Zeleni krug – Bački Petrovac

Odred izviđača „Josif Pančić“ – Niš
http://www.pancic.org/

Centar za održivu budućnost „Zelena zona“ – Knjaževac

Po dva predstavnika/ce izabranih organizacija proći će treninge u okviru kojih će dobiti potrebna znanja za uspešno sprovodjenje kampanje u oblasti upravljanja otpadom i reciklaže. Pored toga, predstavnici/ce izabranih organizacija će zajedno sa predstavnicima BCIF-a i Mladim istraživačima Srbije osmisliti i detaljno razraditi plan aktivnosti naredne ekološke kampanje Oplaneti se! Prvi treninig modul biće održan od petka 11. marta do nedelje 13. marta 2011. godine u Beogradu u Hotelu „Šumadija”.

Izvor: http://www.oplanetise.com/sr/vesti/83-nove-clanice-zelene-liste-srbije.html

http://www.facebook.com/oplanetiserecikliraj
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
draganr Poslato - 26 Apr 2013 : 15:26:12
POZIVNICA


Učenici i nastavnici Osnovne škole "Dušan Radović" pozivaju vas na svečanost povodom otvaranja TELENOR INFORMATIČKOG KUTKA u Osnovnoj školi "DUŠAN RADOVIĆ" u Boru.

Učenici i nastavnici škole osvojili su za svoju LAMPU prvo mesto u Srbiji u takmičenju za izradu najkreativnijeg predmeta od otpada u sklopu nacionalne kampanje OPLANETI SE:OŽIVI OTPAD koja je realizovana tokom 2012. godine, čiji je nosilac bila Zelena lista Srbije, a u Boru Društvo mladih istraživača Bor.

Telenor fondacija za osvojeno prvo mesto obezbedila je za školu nagradu u obliku Informatičkog kutka sa 5 lap-top računara.

Svečanost će biti održana u ponedeljak 29. aprila 2013. u Svečanoj sali škole sa početkom u 13,30 časova.

Učenici, nastavnici i direktor OŠ "Dušan Radović" Bor
draganr Poslato - 25 Mar 2013 : 18:49:45
Projekat OPLANETI SE:RECIKLIRAJ! započet novembra 2011. još nije završen. Ostalo je da se na prigodan način obeleži dodela nagrade Telenora osnovnoj školi "Dušan Radović" za osvojeno prvo mesto za najkreativniji predmet od otpana - LAMPU.

Škola je sa Fondacijom TELENOR još u januaru 2013. potpisala ugovor o nagradi - internet kutku od 5 lap-top računara. U Bor će 28. marta stići Telenorov karavan pa se nadajmo da će tada biti uručena ova nagrada.

Pogledajte kako je TELENOR izvestio o dodeli nagrade na svom sajtu:

Nagrađeni najkreativniji predmeti od otpada


Novembar 2012. – Kao rezultat još jedne u nizu aktivnosti realizovanih u okviru projekta „Oplaneti se! Recikliraj“, 5. novembra u Domu omladine u Beogradu proglašeni su pobednici - stvaraoci najefektnijih mobilijara i predmeta od otpada.

Škole i vrtići iz 12 gradova u Srbiji nadmetali su se u izradi predmeta od otpada, a uzimajući u obzir korisnost za zajednicu kao i estetiku, odluku o izboru najboljeg predmeta doneo je stručni žiri.

Prvo mesto pripalo je učenicima Osnovne škole „Duško Radović“ iz Bora koji su napravili lampu od konzervi, flaša i starih diskova. Kapija od starih bicikala Škole za dizajn iz Novog Sada osvojila je drugo, dok je reciklažna učionica od otpadnog drveta i čelika, koju je osmislila Knjaževačka gimnazija, zauzela treće mesto. Pored ovih, u izboru su se našli i predmeti poput raznobojnih kanti za otpatke od otpadnog drveta, reciklažna šah tabla, žardinjere od limenki, reciklažni letnjikovac, edukativna igraonica od otpada, tribina od recikliranih drvenih paleta.

Telenor fondacija dodelila je vredne nagrade u vidu Telenor Internet kutaka. Pobednici su osvojili laptop računare sa obezbeđenim internetom za godinu dana, i to: 5 modernih laptop računara za prvo, 3 računara za drugo i 2 računara za osvojeno treće mesto. Za igralište od reciklažnih materijala, koje je napravio vrtić „Sunce“ iz Gornjeg Milanovca, Balkanski fond za lokalne inicijative i Mladi istraživači Srbije, dodelili su specijalnu nagradu, Art-eko robote za prikupljanje otpada

http://www.telenor.rs/sr/O-Telenoru/Korporativna-odgovornost/Telenor-fondacija/Ostale-aktivnosti/Nagradjeni-najkreativniji-predmeti-od-otpada/?pn=1
draganr Poslato - 18 Mar 2013 : 10:20:16
172.000 dinara za program OPLANETI SE:RECIKLIRAJ 2013


Ovogodišnji program OPLANETI SE:RECIKLIRAJ! 2013. podržao je budžet opštine Bor, što omogućava da se ponovo organizuje
većina prošlogodišnjih aktivnosti koje su imale najviše uspeha.

Postoji i mogućnost da se ponovo dobije podrška BCIF i drugih donatora preko Zelene liste, pa će u tom slučaju naš program OPLANETI SE biti proširen.

Sredstvima opštine Bor obezbedjuje se nadoknada voditeljima radionica, troškovi radnog materijala i veliki broj nagrade za učesnike.

Predviđeno je da se program realizuje u 8 sredina:

OS Dušan Radović, 3. oktobar i Djura Jakšić
Tehničkoj školi
Ustanovi Bambi
Studentskom centru
Muzeju
Narodnoj biblioteci - Dečje odelenjeRadi dogovora o pocetku aktivnosti održaćemo radni sastanak
koordinatora programa, voditelja radionica i ostalih organizatora u
utorak 19. marta 2013. u 18,30 u prostorijama Drustva mladih istraživaca u OS "3. oktobar" (pored Centra za talente) - ulaz sa donje strane skole iz uluce Kralja Petra I
draganr Poslato - 07 Feb 2013 : 17:39:49
RECIKLAŽNI CENTAR


U krugu JKP "3. oktobar" uveliko traju pripreme za otvaranje reciklažnog centra koji će početi sa radom krajem juna ove godine. U reciklažnom centru obavljaće se separacija svih vrsta otpada, koji će se sortirati a potom će ga preuzimati recikler.

- Od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobijeno je 8,6 miliona dinara za građevinske radove, a 1,2 miliona za protivpožarnu dojavu i osam miliona za opremu. Prvu akciju, sakupljanje guma, planirali smo krajem februara, a onda ćemo krenuti sa sakupljanjem elektronskog otpada. U plani je i otkup otpada od građana - rekao je Orsovanović, direktor JKP.

Prema rečima našeg sagovornika, javna nabavka za nabavku opreme već je završena, a do kraja januara biće završena javna nabavka za javne radove, tako da će krajem februara početi izgradnja
Reciklažnog centra.
I.I.

Izvor: Borski problem br.353 od 29.01.2013., str.11.
draganr Poslato - 05 Feb 2013 : 20:50:55
U Dnevniku RTV Bor od 30.01.2013. od 12,30 minuta dat je širi prilog o promociji Ekoloških dana Bora 2013. i izložbi i nagradjivanju najboljih radova od recikabilnog otpada u okviru projekta OPLANETRI SE:RECIKLIRAJ!

Pogledajte na http://www.rtvbor.rs/dnevnik/8199-dnevnik-30-januar-2013.html
draganr Poslato - 05 Feb 2013 : 20:43:00
Počeli „Eko Dani“Tradicionalna manifestacija „Ekološki dani Bora i borskog okruga“ postala je eko brend Bora i okoline sa raznorvsnim temama, projektima i aktivnostima u oblasti ekologije

BOR - Manifestacija „Ekološki dani Bora i borskog okruga“ , čiji je nosilac Društvo mladih istraživača, organizuje se već deset godina. Postala je eko brend Bora i okoline sa raznorvsnim temama, projektima i aktivnostima u oblasti ekologije. Ove godine u „Eko danima“ biće obrađeno 26 različitih tema i obeleženo isto toliko značajnih međunarodnih ekoloških datuma. Za razliku od prethodnih, ove godine, pojedine manifestacije biće održane na otvorenom prostoru, a u planu je i „Karavan nauke“ koji će obići gradove u Timočkoj krajini, rečeno je večeri posvećenoj međunarodnom danu obrazovanja o životnoj sredini, u borskoj Narodnoj biblioteci. Nagrađeni su i autori najkreativnijih radova od recikabilnog otpada sa radionica projekta „Oplaneti se, recikliraj“ i organizovana izložba ovih radova.

Autor: Goran Gramić

Izvor: RTV Bor, http://www.rtvbor.rs/kultura/8192-poceli-eko-dani.html
draganr Poslato - 05 Feb 2013 : 20:28:14
U jutarnjoj emisiji TV "SEZAM" u petak 1. februara 2013. gostovao Dragan Ranđelović, predsednik DMI BOR. Gledaoce informisao o novom programu Ekološki dani Bora 2013., o rezultataima poslednjeg nastavka projekta OPLANETI SE:RECIKLIRAJ! (radionice u školama, izložba i nagade za najbolje radove), a posebno o učešću predstavnika DMI na Festivalu reciklaže u Novom Sadu ( izložba najboljih radova od otpada i učešće u radu Okruglog stola o lokalnoj politici upravljanja otpadom i reciklaži.

U lokalnom listu "Borski problem" broj 354 od 5. februara 2013. objavljen članak i fotografije sa promocije programa Ekološki dani Bora 2013 i izložbe najboljih radova od recikabilnog otpada OPLANETI SE:RECIKLIRAJ!.
draganr Poslato - 02 Feb 2013 : 17:45:03
Festival Oplaneti se! Recikliraj u Novom Sadu u znaku reciklaže i ponovne upotrebe otpada


Posetioci Festivala Oplaneti se! Recikliraj koji se održao juče u Studiju M u Novom Sadu mogli su da vide reciklažnu kocku od metala, kreativni kutak sa predmetima od otpada, reciklažni lavirint i veliki broj broj predmeta od ponovno upotrebljenog otpada.

Festival je ekološkim pesmama otvorio dečji hor iz Bačkog Petrovca, nakon čega su nastupili reciklažni animatori Muka i Bruka, koji su svojim performansom ukazali na količine otpada koje ostavljamo iza sebe.

U holu Studija M na štandovima su prezentovani izrađeni predmeti od otpada, koje su članice ekološke mreže Zelena lista Srbije u saradnji sa učenicima osnovnih i srednjih škola izradili u 12 gradova Srbije u okviru kampanje Oplaneti se! Recikliraj. Izložena je i reciklažna kocka nastala reciklažnom čelika uz dodatak svetlosnih efekata, rad arhitekte Nenada Jevtića i vajara Gorana Denića, koja je nakon festivala poklonjena Školi za dizajn "Bogdan Šuput" iz Novog Sada.

Građani su imali priliku da učestvuju u izradi predmeta od otpada u kreativnom reciklažnom kutku, koji je izgledao kao prostor dnevnog boravka, a uz podršku umetnika Modelart-a iz Novog Sada.

Reciklažni lavirint, rad dizajnerke Ane Stanković iz Beograda, na simboličan način je prikazao stanje u oblasti upravljanja otpadom u Srbiji, a na štandu za razmenu starih knjiga građani su razmenjivali svoje stare i pročitane knjige.

U nastavku programa, u sali Studija M održan je okrugli sto "Oplaneti se! Oživi otpad" koji imao za cilj da skrene pažnju i promoviše ponovnu upotrebu otpada. Na okruglom stolu je prezentovana akcija Oplaneti se! Oživi otpad koja je realizovana u 12 gradova u Srbiji, primeri saradnje lokalne samouprave i udruženja građana, a učešće su uzeli i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradske uprave za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada, te preduzeća koja se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina i reciklažom: Greentech i Papir servis. Okrugli sto se završio diskusijom na kojoj su se mogli čuti problemi sa kojima se susreću građani, organizacije civilnog društva, biznis sektor i svi ostali akteri u oblasti upravljanja otpadom i predložena rešenja za povećanje reciklaže i ponovne upotrebe otpada.

Festival Oplaneti se! Recikliraj organizovala je Zelena lista Srbije u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Svakog dana građani Srbije bace 5.000 tona otpada na deponije, dok svako od nas pojedinačno ostavi iza sebe više 360kg otpada godišnje. Veliki deo tog otpada ne mora da završi na deponiji, već može biti ponovo upotrebljen i recikliran

Izvor: http://www.oplanetise.com/vesti-2/244-ekološki-festival-oplaneti-se-recikliraj-u-novom-sadu-u-znaku-reciklaže-i-ponovne-upotrebe-otpada.html
draganr Poslato - 30 Jan 2013 : 13:45:13
Nagrađeni najbolji predmeti od otpada


Bor, 30. januar
U prepunoj sali Narodne biblioteke Bor, sinoć je obeležen Svetski dan obrazovanja za životnu sredinu u okviru Ekoloških dana Bora. Dragan Ranđelović, predsednik Društva mladih istraživača, predstavio je program Ekoloških dana za 2013. godinu. Takođe su predstavljeni internet sajt programa i partneri na projektu. Svečani deo večeri bila je dodela nagrada učenicima OŠ „Dušan Radović“, OŠ „3. oktobar“ i Tehničke škole za najbolje napravljene predmete od recikabilnog otpada, u okviru projekta „Oplaneti se. Recikliraj“. Najbolji radovi biće izloženi na festivalu reciklaže u Novom Sadu 31. januara.
Autor: M.P.

Izvor: http://www.mc.kcbor.net/2013/01/30/nagradeni-najbolji-predmeti-od-otpada/
draganr Poslato - 25 Jan 2013 : 21:02:00
OPLANETI SE:RECIKLIRAJ! ponovo na TV Bor


Pogledajte na http://www.rtvbor.rs/zeleni-ekran/8102-zeleni-ekran-20-januar-2013.html ekološku emisiju TV Bor ZELENI EKRAN gde je dat pregled navažnijih ekoloških aktivnosti u opštini Bor u 2012.

U zadnjim minutima prikazani su prilozi o akciji čišćenja 9. juna i o programu u OŠ Dušan Radović 12. maja povodom otkrivanja LAMPE. Govore za TV Bor Nataša Ranđelović, koordinator projekta OPLANETI SE u Boru, Tanja Petrović, izvršni direktor Mladih istraživača Srbije i Nevena Elak, član UO Društva mladih istraživača Bor.

draganr Poslato - 25 Jan 2013 : 15:07:27
EKOLOŠKI DANI BORA 2013.
PROJEKAT «OPLANETI SE!RECIKLIRAJ»


POZIVNICA
ZA VEČE POVODOM OBELEŽAVANJA
SVETSKOG DANA OBRAZOVANJA ZA ŽIVOTNU SREDINUUTORAK, 29.01.2013.
U NARODNOJ BIBLIOTECI BOR U 18h


PROGRAM:

- 18:00h - 18:05h Otvaranje večeri
- 18:05h – 18:20h Prezentacija programa “EKOLOŠKI DANI BORA I BORSKOG OKRUGA 2013.”
- 18:20h - 18:35h Prezentacija internet sajta EKOLOŠKI DANI BORA
- 18:35h - Proglašenje najboljih kreativnih radova od recikabilnog otpada sa radionica OPLANETI SE:RECIKLIRAJ! i dodela nagrada autorima
- Prateći kulturni program: izložba najboljih kreativnih radova sa radionica OPLANETI SE:RECIKLIRAJ!, izložba literature o eko edukaciji iz fondova Narodne biblioteke, muzički program
- Koktel osveženje za učesnike: Učenička zadruga Tehničke škole Bor

ORGANIZATORI:
-DRUŠTVO MLADIH ISTRAŽIVAČA
-KANCELARIJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE OPŠTINE BOR
-NARODNA BIBLIOTEKA BOR
-i ostali SUORGANIZATORIVidi na: http://www.mc.kcbor.net/2013/01/24/svetski-dan-obrazovanja-za-zivotnu-sredinu/
draganr Poslato - 25 Jan 2013 : 15:01:58
Fotografije sa radionice u OŠ "DUŠAN RADOVIĆ" pogledajte na
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.423045137772932.98566.162746573802791&type=1
draganr Poslato - 25 Jan 2013 : 15:00:44
Đaci pravili kreativne predmete od otpadaBor, 25. januar
Protekle nedelje održane su kreativne radionice u OŠ „3. oktobar“, OŠ „Dušan Radović“ i Tehničkoj školi, povodom nastavka projekta “Oplaneti se: Recikliraj”. Učenici su sa svojim nastavnicima izradjivali predmete od recikabilnog otpada. Izložba radova, proglašenje i nagradjivanje najboljih, bice organizovano u utorak 29. januara u 18 časova u Narodnoj biblioteci, na večeri Svetskog dana obrazovanja za životnu sredinu. Najbolji radovi biće izloženi 31.januara na Festivalu reciklaže u Novom Sadu.
Autor: M.P.

Izvor: http://www.mc.kcbor.net/2013/01/25/djaci-pravili-kreativne-predmete-od-otpada/


draganr Poslato - 23 Jan 2013 : 21:57:56
Bor: Nastavak projekta «OPLANETI SE: RECIKLIRAJ»


Bor, 15. januar

Društvu mladih istraživača Bor odobren je nastavak projekta «OPLANETI SE: RECIKLIRAJ», koji treba da bude realizovan u toku januara i februara 2013. Organizovaće se tri kreativne radionice za izradu manjih predmeta od recikabilnog otpada u OŠ „3. oktobar“, OŠ „Dušan Radović“ i Tehničkoj školi.

U okviru obeležavanja Svetskog dana obrazovanja za održivi razvoj, 29. januara, u Narodnoj biblioteci Bor, organizovaće se izložbe radova izradjenih na radionicama u školama, izbor najboljih radova koji će dobiti nagrade i biti izlozeni na Festivalu reciklaže u Novom Sadu u 31. januara. DMI je nosilac projekta u Boru čiji su donatori BCIF, USAID, Zelena lista, ISC i dr.
Autor: M.P.

Izvor: http://www.mc.kcbor.net/2013/01/15/bor-nastavak-projekta-oplaneti-se-recikliraj/
draganr Poslato - 12 Jan 2013 : 15:18:07
Novi nastavak projekta «OPLANETI SE:RECIKLIRAJ!»


BCIF i drugi donatori odobrili su još jednom nastavak projekta «OPLANETI SE: RECIKLIRAJ» koji treba da bude realizovan u toku januara i februara 2013.

Ovoga puta, kao nosilac realizacije projekta u Boru, Društvo mladih istraživača Bor ponudilo je sledeći program koji je i prihvaćen i čija realizacija će otpočeti odmah posle novogodišnjih praznika:

1. Animiranje zainteresovanih škola, nabavka materijala i organizovanje tri kreativne radionice za izradu manjih predmeta od recikabilnog otpada (OŠ "3. oktobar", OŠ "Dušan Radović" i Tehnička škola

2. U okviru obeležavanja Svetskog dana obrazovanja za održivi razvoj 31. januara u narodnoj biblioteci Bor organizovanje izložbe, dodele nagrada i izbor najboljih radova za festival reciklaže u Novom Sadu
3. Učešće na festivalu reciklaže u Novom Sadu

4. Medijske aktivnosti, ažuriranje sajta DMI Bor

Etos diskusioni forum © Etos Vrh strane
Strana je generisana za 0.12 sek. Timočka krajina na Internetu